Antena Căutare

Grete Waitz, de noua ori castigatoare a Maratonului de la New York, a murit la 57 de ani

Norvegianca Grete Waitz, de noua ori castigatoare a Maratonului de la New York si vicecampioana olimpica la Los Angeles in 1984, a murit luni noapte la Oslo, la 57 de ani, din cauza unui cancer cu care s-a luptat in ultimii sase ani. Informatia a fost confirmata de Helle Aanesen, cofondatoare a fundatiei „Aktiv mot kreft” (Activi impotriva cancerului).

Pentru mine, Grete se numara printre cei mai mari atleti norvegieni din toate timpurile. Nu doar datorita performantelor sale sportive, dar si pentru ca a fost un adevarat model pentru toate femeile din sport", a declarat Svein Arne Hansen, presedintele federatiei de atletism din Norvegia.

Grete Waitz a inceput tratamentul pentru cancer din 2005, dar a refuzat sa vorbeasca prea des in public despre starea sa de sanatate. „Asta este personalitatea mea, mereu am fost o persoana mai inchisa. Voi vorbi mai multe atunci cand voi trece linia de sosire si voi castiga aceasta cursa. Voi invinge boala", spunea norvegianca intr-un interviu din 2005.

De asemenea, fosta atleta nu a dezvaluit de ce forma de cancer suferea. „Nu isi doreste ca ea si boala sa sa se afle in centrul atentiei, dar spera ca va putea sa-i ajute intr-un fel sau altul pe ceilalti", a declarat Helle Aanesen, cea alaturi de care a creat fundatia „Activi contra cancerului".

Grete Waitz a participat la Jocurile Olimpice din 1972 si 1976 in proba de 1.500 de metri, in 1978 castigand primul Maraton de la New York din seria impresionanta de noua. In 1983 a devenit campioana mondiala la Helsinki, iar un an mai tarziu a cucerit medalia de argint la Jocurile Olimpice de la Los Angeles in aceeasi proba. In palmaresul sau mai sunt trecute doua succese in Maratonul de la Londra (1983 si 1986), precum si alte cinci victorii la campionatele mondiale de cross.

Sursa: Antena3.ro

Foto: aftenposten.no

UPDATE! Andrei Margaritescu, retinut 24 de ore. Cristi Munteanu nu poate iesi din tara... Liga joaca tare - Nu vinde celelalte pachete TV daca nu primeste 100 de milioane de euro!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly Marti, 07.05.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x