Antena Căutare

Istorie la Jocurile Olimpice! Venezuela ia primul aur si Norvegia prima medalie la scrima

Ruben Dario Limardo Gascon este noul campion olimpic la spada individual, dupa ce a reusit sa il invinga pe primul norvegian medaliat la scrima din istoria Jocurilor Olimpice.

Primul finalist al probei de spada individual masculin a fost Ruben Limardo din Venezuela. El a trecut in drumul sau catre infurntarea din semi-finale cu americanul Weston Kelsey de italianul Paolo Pizzo, medaliat cu aur la Campionatele Mondiale in 2011.

Americanul a ajuns in semifinala dupa ce a trecut de conationalul lui Limardo, Silvio Fernandez, fostul numar trei mondial. In asaltul pentru finala probei de spada de la Jocurile Olimpice, ambii spadasini au fost prudenti, concentrati mai mult pe evitarea greselilor, decat pe atac.

Scorul timpului regulamentar a fost 5-5, venezueleanul avea prioritate si Kelsey trebuia sa atace. Sud-americanul, insa, a fost pregatit pentru a da o replica ucigatoare. Odata cu tusa decisiva, Limardo a explodat si a inceput sa alerge prin sala ExCeL.

Cea de-a doua semifinala, dintre Bartosz Piasecki (Norvegia) si Jung Jin-Sun (Coreea de Sud) a fost mult mai deschisa, insa niciunul dintre cei doi nu reusea sa se departajeze. Scorul primei reprize a fost 5-5.

Ambii spadasini au trecut de nume importante ale scrimei pentru a ajunge sa se lupte pentru medalii. Norvegianul a trecut in sferturi de Yannick Borel, medaliat cu aur cu echipa Frantei in 2010 la Campionatele Mondiale, iar sud-coreeanul l-a invins pe Jorg Fiedler, veteranul din Germania, medaliat cu bronz la Atena.

Dupa pauza, cei doi au luat initiativa pe rand si acest lucru s-a vazut la scor, insa norvegianul a reusit cateva atacuri care l-au dus in avantaj. In repriza a treia, el s-a distantat pana la 14-11, insa ultima tusa este cea mai grea. Jung a recuperat pana la 14-13, dar Piasecki a incheiat socotelile cu un atac naucitor la picioare.

In finala mica, stilul prudent al americanului a dictat ritmul asaltului, cei doi spadasini au mers impreuna in prima repriza, avantaj minim pentru Jung Jin-Sun. Dupa trei reprize, scorul era egal 11-11, iar arbitrul a anuntat prelungiri. Mai proaspat si mai mobil, sud-coreeanul a atacat la picioare si a luat bronzul.

Oricare dintre cei doi finalisti avea sansa sa scrie istorie. Niciun venezuelean nu a mai luat aurul pentru tara sa la scrima in cadrul Jocurilor Olimpice, iar din Norvegia, niciun sportiv nu a luat vreodata medalie la aceasta disciplina olimpica. Istoria urma sa se scrie la ExCeL.

Dupa un inceput prudent, cei doi au inceput sa atace mai des, insa venezueleanul a parut mai rabdator, mai calculat. Tineretea si entuziasmul au fost de partea lui Piasecki, insa Limardo a luptat mult mai inteligent si s-a desprins la 8-3.

Explozivul sud-american a parut multumit sa mearga in tuse duble pana la final, insa a profitat de nedumerirea adversarului pentru a-si mari avantajul. A doua pauza a venit la scorul de 12-6.

”Ultima tusa este cea mai grea”, se spune in scrima. Asta a simtit Limardo pe pielea lui. Antrenorul i-a aratat ca trebuie sa gandeasca inainte sa actioneze, iar plansa parea tot mai ingusta cand norvegianul a venit la 14-10. A mai fost nevoie doar de un atac si sud-americanul a plecat in turul salii de bucurie.

Jocurile Olimpice de la Londra au adus prima medalie de aur pentru Venezuela la scrima si doar a doua din istoria tarii, iar pentru Norvegia este prima medalie olimpica la scrima.

Sursa: jo2012.antena3.ro

FOTO: EPA / Intact Images

JO 2012: Roxana Cocos a castigat medalia de argint la haltere... Liga Campionilor: FC Vaslui, remiza de senzatie la Istanbul. CFR Cluj - Slovan Liberec 1-0...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x