Antena Căutare

Simona Halep este singura jucătoare română calificată pentru JO dacă regulile se vor păstra şi competiţia se va desfăşura

Simona Halep, locul 2 WTA, este singura jucătoare română calificată la Jocurile Olimpice, la simplu, dacă regulile nu se schimbă şi dacă olimpiada de la Tokyo se va desfăşura în perioada prevăzută, 24 iulie - 9 august. Turneul de tenis ar trebui să înceapă la 25 iulie.

ATP şi WTA au anunţat, miercuri, suspendarea turneelor de tenis până la 7 iunie şi îngheţarea clasamentelor din cauza pandemiei de coronavirus.

În această situaţie, clasamentul care contează pentru calificarea la JO, cel din 8 iunie, este practic ierarhia actuală, stabilită la 9 martie.

Regulamentul de calificare la turneul olimpic de tenis (tablouri de câte 64 de jucători la simplu) prevede că obţin "biletele" de participare primii 56 de jucători din lume, la data stabilită, care îndeplinesc criteriul de prezenţe în Cupa Davis/FedCup (un anumit număr de meciuri în ultimii doi ani), cu condiţia ca o ţară să nu depăşească patru sportivi, atât la feminin, cât şi la masculin.

Câte un loc pentru fiecare continent este acordat unor ţări fără jucători calificaţi, în total şase, un loc este rezervat ţării gazdă, iar ultimul este un wild card pentru un fost campion olimpic sau de grand slam.

Ţinând cont de această regulă, la feminin, ultima jucătoare acceptată este germana Laura Siegemund, locul 65 WTA.

După Halep, Sorana Cîrstea este jucătoarea română cel mai bine clasată, pe locul 75, însă ea s-a retras din echipa de Cupa Federaţiei şi nu ar fi putut participa la JO.

Nici Horia Tecău, locul 20 ATP, şi Florin Mergea, locul 136 ATP, vicecampioni olimpici, nu sunt siguri că vor fi la Tokyo. La dublu (tablouri de 32 de echipe - maximum două echipe de ţară - atât la masculin, cât şi la feminin), calificaţi la JO sunt ocupanţii primilor zece locuri, care îşi pot alege orice partener doresc din ţara lor, cu condiţia ca locurile însumate ale celor doi tenismeni din echipă să nu depăşească 300.

Celelalte echipe participante vor fi stabilite pe baza clasamentului însumat al jucătorilor, prioritate având tenismenii de simplu, şi/sau pe bază de invitaţie.

O echipă este rezervată ţării gazdă, dacă nu se califică altfel.

Jucătorii şi jucătoarele de pe tabloul de dublu mixt (16 echipe) va fi aleşi tot prin clasament însumat, dintre sportivii participanţi la celelalte patru probe.

La Jocurile Olimpice de la Rio din 2016, România a fost reprezentată de Irina Begu, Monica Niculescu şi Andreea Mitu, la simplu feminin, de Mitu/Raluca Olaru şi Begu/Niculescu, la dublu feminin, de Horia Tecău/Florin Mergea, la dublu masculin, şi de Tecău/Begu, la mixt. Tecău şi Mergea au obţinut medaliile de argint după ce au pierdut finala cu spaniolii Rafael Nadal şi Marc Lopez.

Deşi era calificată, Simona Halep nu a participat la JO de la Rio din cauza virusului zika.

Totuşi, criteriile de calificare s-ar putea modifica, iar competiţia de la Tokyo este în dubiu. Japonezii şi CIO sunt criticaţi pentru faptul că insistă să organizeze JO la data stabilită, 24 iulie - 9 august, în condiţiile în care virusul Sars-CoV-2 se răspândeşte rapid în lume.

Sursa : news.ro

Şi antrenorul Simonei Halep este nemulţumit de reprogramarea fără consultare a French Open... Simona Halep a jonglat cu o rolă de hârtie igienică: “Provocare acceptată” – VIDEO...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 8: Prăjitură Mont Blanc
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 8: Prăjitură Mont Blanc Marti, 21.05.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x