Antena Căutare

TAS a publicat motivarea deciziei în cazul gimnastelor Ana Bărbosu și Jordan Chiles. Cum a criticat tribunalul presa americană

TAS a publicat motivarea hotărârii cu privire la Finala de la gimnastica, proba la sol, de la Jocurile Olimpice 2024, unde românca Ana Bărbosu a primit medalia de bronz. Tribunalul a criticat presa americană care a pretins că decizia a fost părtinitoare.

Galerie
TAS a publicat motivarea deciziei în cazul gimnastelor Ana Bărbosu și Jordan Chiles | Profimedia

Ana Bărbosu primește în cadrul unei festivități speciale medalia de bronz, după ce TAS a publicat motivarea deciziei. Inițial Ana Bărbosu a încheiat pe locul al treilea Finala la sol de la Jocurile Olimpice 2024, dar o contestație din partea americanilor au dus medalia de bronz la Jordan Chiles. Tribunalul de arbitraj sportiv a decis în cele din urmă ca medalia să ajungă la româncă.

„TAS condamnă declaraţiile scandaloase publicate în anumite mijloace de informare în masă din SUA, care susţin, fără să cunoască informațiile şi înainte de analizarea hotărârii motivate, că această comisie, şi mai ales preşedintele acesteia, a fost părtinitoare din cauza altor angajamente profesionale sau din motive de naţionalitate. Având în vedere că niciuna dintre părţile implicate în acest caz nu a contestat vreun membru al comisiei în timpul procedurii, se poate presupune în mod rezonabil că toate părţile au fost mulţumite de audierea cazului lor de către această comisie. Orice critică ulterioară este lipsită de temei sau merit", a transmis într-un comunicat Tribunalul de arbitrasj sportiv, potrivit observatornews.ro.

Citește și: Ana Bărbosu și Jordan Chiles s-au întâlnit la testele antidoping. Ce i-a transmis apoi românca gimnastei din SUA

Motivarea hotărâririi TAS în cazul Ana Bărbosu

Articolul continuă după reclamă

Motivarea hotărâririi TAS confirmă următoarele:

Competenţa diviziei ad hoc a TAS nu a fost contestată de părţile implicate în această procedură, cu excepţia doamnei Sacchi.

Notificarea de numire a Dr. Hamid Gharavi în calitate de preşedinte al comisiei a fost însoţită de o declaraţie scrisă care dezvăluia următorul fapt: "Reprezint România în arbitraje de investiţii în faţa ICSID (cauzele ARB/20/15, ARB/22/13 şi ARB/16/19)"

Componenţa comisiei, cu Dr. Hamid Gharavi în calitate de preşedinte al comisiei, nu a fost contestată sau contestată de niciuna dintre tabere sau părţile interesate.

Taberele şi părţile implicate care au participat la audierea din 10 august 2024 au confirmat că nu au obiecţii cu privire la modul în care s-a desfăşurat arbitrajul şi au confirmat că dreptul lor de a fi audiate a fost respectat.

Înainte de audiere, comisia a acţionat pentru a se asigura că dispune de dovezile necesare pentru a-şi forma o opinie cu privire la respectarea regulii de 1 minut.

La audiere, părţile nu au contestat faptul că cererea doamnei Chiles a fost depusă la 1 minut şi 4 secunde după ce scorul său a fost afişat oficial pe tabela de marcaj. Toate părţile au acceptat ca fiind clar şi determinant raportul întocmit de Omega, cronometrorul oficial al Jocurilor Olimpice, şi prezentat chiar de FIG. Nicio parte nu a solicitat admiterea altor probe.

Articolul 8.5 din Regulamentul tehnic al FIG prevede că antrenorul unei gimnaste poate înainta o sesizare cu privire la scorul D, cu condiţia ca solicitarea să fie "făcută verbal imediat după publicarea scorului sau cel târziu înainte de afişarea scorului următoarei gimnaste/sportive sau al următorului grup [...]. Pentru ultima gimnastă sau ultimul grup dintr-o rotaţie, această limită este de un (1) minut după ce scorul este afişat pe tabela de marcaj. [...] Solicitările verbale tardive vor fi respinse."

Comisia TAS a constatat că articolul 8.5 este clar şi lipsit de ambiguitate şi că limita de timp de un minut este stabilită ca un termen limită clar şi lipsit de ambiguitate şi nu oferă nicio excepţie sau flexibilitate.

Comisia TAS a constatat că nicio parte nu a dovedit existenţa unui mecanism clar şi stabilit în legătură cu solicitarea doamnei Chiles sau în timpul performanţei gimnastelor pentru a aborda o chestiune atât de importantă precum momentul depunerii unei sesizări.

Comisia a constatat că revizuirea care i s-a cerut pentru încălcarea articolului 8.5 din Regulamentul tehnic al FIG nu se încadrează în aşa-numita doctrină a "terenului de joc". Comisia nu este solicitată să intervină sau să înlocuiască judecata unui arbitru. Aceasta nu interferează cu o decizie a vreunui arbitru sau oficial din sală şi nu corectează o greşeală de arbitraj sau o eroare de judecată. Mai degrabă, se pronunţă pe baza nerespectării de către FIG a obligaţiei de a institui un mecanism de monitorizare şi aplicare a unei reguli importante pe care a adoptat-o pentru a proteja sportivii şi publicul.

În cele din urmă, comisia a făcut următoarea declaraţie: "Comisia este pe deplin conştientă de dezamăgirea pe care acest proces de arbitraj o poate provoca dnei Chiles şi dnei Maneca-Voinea, care s-au comportat întotdeauna cu integritate şi onestitate şi au acţionat cu bună credinţă, şi antrenorilor lor respectivi. Comisia ar dori doar să sublinieze că sarcina sa este de a se pronunţa cu privire la lege şi la dovezile pe care le are în faţă, iar în acest caz ambele sunt foarte clare în ceea ce priveşte regula de un minut şi aplicarea acesteia la circumstanţele acestui caz. Comisia nu are rolul de a aplica principii de echitate, de a atribui medalii sau de a stabili că ar trebui să existe mai mulţi beneficiari ai medaliei de bronz, aşa cum au propus unele dintre părţi."

Gimnasta Ana Maria Bărbosu va intra în posesia medaliei de bronz de la Jocurile Olimpice în cadrul unei ceremonii care va avea loc Vineri, 16 august, începând cu ora 15:30, la Casa Olimpică din Bucureşti.

Medalia va fi înmânată de Octavian Morariu, membru al Comitetului Internațional Olimpic pentru România, și de Mihai Covaliu, președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român

Federația Română de Gimnastică a precizat că nu este aceeași medalie pe care a primit-o Jordan Chiles la festivitatea de premiere din timpul Jocurilor Olimpice.

Mai multe detalii despre acest caz, pe observatornews.ro.

Citește și: Ana Maria Bărbosu, prima reacție după ce a aflat că este medaliată la Jocurile Olimpice de la Paris 2024: „Îmi era teamă...”

Ana Bărbosu și Jordan Chiles s-au întâlnit la testele antidoping. Ce i-a transmis apoi românca gimnastei din SUA... Jordan Chiles, mesaj dur după ce i-a fost luat bronzul olimpic. Ce cuvinte a transmis înainte ca Ana Bărbosu să primeasc...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Mireasa sezonul 10, 17 septembrie 2024. Concurenții au gătit legați la ochi! Cine a câștigat
Mireasa sezonul 10, 17 septembrie 2024. Concurenții au gătit legați la ochi! Cine a câștigat Marti, 17.09.2024, 16:58
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x