Live acumObservator 06 Weekend
Prime Time 20:00iUmor

VESTE URIAȘĂ pentru Ilie Năstase! Un Tribunal Independent reunit la Londra i-a redus suspendările dictate după meciul de Fed Cup România-Marea Britanie

Fostul mare tenismen român, Ilie Năstase, și fostul căpitan nejucător al echipei de Fed Cup a României, a primit astăzi o veste excelentă din partea justiției. Un Tribunal Independent din Londra a modificat suspendăriele primite de Ilie Năstase după incidentele de la meciul de Fed Cup dintre România și Marea Britanie, jucat în 2017 la Mamaia.

Conform noilor decizii, fostul număr 1 mondial va putea primi acreditări, începând cu 23 aprilie 2018, la competiţii organizate de ITF (FED Cup, Cupa Davis, Grand Slam-uri), adică 8 luni mai repede decât pedeapsa iniţială. De asemenea, Năstase va putea exercita calităţi oficiale în competiţiile ITF din 23 aprilie 2020, tot cu 8 luni mai repede decât decisese comisia ITF.

Ilie Năstase, fostul căpitan nejucător al României la meciul de Fed Cup cu Marea Britanie, fusese suspendat de ITF pentru atitudinea din timpul meciului Sorana Cîrstea-Johanna Konta la adresa sportivei britanice şi a omoloagei sale de pe banca adversă, Anne Keothavong. De asemenea, Tribunalul "a concluzionat că Ilie Năstase nu este o persoană rasistă şi nici nu reiese că ar fi avut intenţii rasiste prin remarcile sale cu privire la copilul doamnei Serena Williams".

Imediat după aflarea sentinței, Ilie Năstase a postat un comunicat pe Facebook în care spune că a obţinut o victorie importantă în cazul sancţiunilor impuse de Federaţia Internaţională de Tenis (ITF)

”Sunt bucuros să vă anunț că am obținut o victorie importantă, chiar dacă nu totală, prin modul în care a fost soluționat apelul pe care l-am formulat împotriva sancțiunilor care mi-au fost impuse de Federația Internațională de Tenis (ITF).
Interdicția de a primi acces sau acreditări la evenimente ITF a fost aproape înjumătățită, astfel încât această suspendare va expira în curând, pe 23 aprilie 2018.
De asemenea, Tribunalul Independent care a soluționat apelul meu a confirmat că această suspendare vizează exclusiv turnee ITF (nota mea - precum Cupa Federațiilor sau Cupa Davis), ceea ce înseamnă că nu se aplică turneelor ATP sau WTA.
În plus, interdicția de a îndeplini calități oficiale (precum funcția de căpitan nejucător al echipei României din Cupa Federațiilor) a fost redusă cu mai mult de 8 luni.
Sunt de asemenea bucuros să constat că Tribunalul Independent care a soluționat acest caz a concluzionat atât faptul că nu sunt o persoană rasistă, cât şi faptul că vorbele mele cu privire la copilul dnei Serena Williams nu au avut la bază intenții rasiste.
Această soluție a Tribunalului Independent este departe de sancțiunea propusă de arbitrul principal al Barajului din Cupa Federațiilor organizat anul trecut la Constanța (suspendarea mea pe viață) şi de interdicțiile solicitate inițial de către ITF (o suspendare de până la 10 ani), dar este mai blândă și decât decizia completului intern de soluționare din cadrul ITF. Eu mi-am învățat lecția în urma acestei experiențe, însă sper ca acum să înțeleagă şi dânșii că m-au tratat exagerat.
Întrucât voi respecta această soluție a Tribunalului Independent, nu voi participa la meciurile pe care echipa României le va susține în acest weekend în Cupa Federațiilor. Le urez însă succes fetelor, iar în aproximativ două luni voi putea să fiu din nou alături de ele şi în tribună.
În considerarea deciziei Tribunalului Independent, sunt încrezător că nu vor mai exista motive pentru care să îmi fie refuzate accesul sau acreditarea la marile competiții ATP şi WTA din acest an, precum Turneul de la Madrid, Roland Garros sau Wimbledon, dar nici la turneul WTA de la București.
Astfel, sunt fericit că urmează să trăiesc din nou, din tribună, spiritul marilor competiții de tenis. Mi-am dedicat întreaga viață acestui sport şi cred că sunt îndreptățit să continui să iau parte la acest fenomen.
La acest moment nu voi mai oferi comentarii cu privire la acest subiect. Detaliile cu privire la conținutul soluției Tribunalului Independent le vor oferi avocații mei, cărora le mulțumesc pentru ajutorul acordat în susținerea cazului meu.
” a scris Nasty.

Recomandari