Antena Căutare

Tot ce trebuie să știi despre votul din străinătate în cadrul alegerilor prezidențiale din noiembrie 2019

În mai puțin de o săptămână se vor deschide secțiile de votare din străinătate destinate exercitării dreptului de vot în cadrul alegerilor pentru Președintele României.

Orice persoană cu cetățenie română care are vârsta de cel puţin 18 ani și care nu au fost pusă sub interdicţie sau nu i s-a interzis exercitarea dreptului de vot, pe durata stabilită prin hotărâre judecătorească definitivă, are dreptul să voteze în cadrul alegerilor prezidențiale, atât la secțiile de votare special amenajate din străinătate cât și prin corespondență.

Cei 41.003 români care au ales să-și exercite dreptul de vot prin corespondență și care s-au înscris până pe data de 15 septembrie pe platforma votstrainatate.ro trebuie să se asigure că expediază plicurile (primite prin Poșta Română) exterioare sigilate cu voturile prin corespondență cu suficient timp înainte, pentru ca acestea să sosească la birourile electorale pentru votul prin corespondență până data de 7 noiembrie 2019, ora 24:00 (pentru TURUL 1), respectiv 21 noiembrie 2019, ora 24:00 (pentru TURUL 2).

Plicurile cu voturile prin corespondeță sosite la birourile electorale după datele indicate vor fi anulate fără a mai fi desigilate!

Alegătorii care au optat pentru votul prin corespodență vor fi informați de către Autoritatea Electorală Permanentă, prin SMS și/sau prin e-mail, asupra statusului plicului exterior expediat la biroul electoral pentru votul prin corespoandență sau la misiunea diplomatică și cu privire la înregistrarea acestuia la biroul electoral competent!

Programul secțiilor de votare din diaspora

Românii aflați în afara țării care nu au ales varianta votului prin corespondență sau cei aflați în situația în care biroul electoral pentru votul prin corespondență nu a înregistrat primirea plicului, își pot exprima dreptul de vot la cea mai apropiată secție de votare.

Când se poate vota din străinătate pentru următorul Președinte al României:

Vineri, 8/22 noiembrie 2019, între orele 12-21

Sâmbătă, 9/23 noiembrie 2019, între orele 7-21

Duminică, 10/24 noiembrie 2019, între orele 7-21.

Alegătorii care la ora 21:00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot pot să îşi exercite dreptul de vot.

Doi membri desemnaţi de biroul electoral al secţiei de votare, din cadrul acestuia, verifică la ora 21:00 dacă în afara sediului secţiei de votare se află alegători care aşteaptă să îşi exercite dreptul de vot şi constată şi monitorizează ordinea în care aceştia au acces în localul de vot.

Citeşte şi: Unde și cum votezi la alegerile prezidențiale de duminică, 10 noiembrie 2019. Detaliile importante pe care trebuie să le ști

Citeşte şi: Alegeri prezidențiale 2019. Listă candidați, dată alegeri, secții de votare în diaspora

Citeşte şi: Alegeri prezidențiale 2019: Ce este Registrul Electoral

Sursă: perol.ro

De la ritual păgân la obicei creștin. Coliva, cel mai popular desert din România... Interpretul coloanei sonore a filmului ”Memoriile unei geishe” vine la București. Iubitorii culturii nipone, așteptați l...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x