Antena Căutare

Alegeri prezidențiale 2019: Ce este Registrul Electoral

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) organizează alegerile prezidențiale și gestionează Registrul Electoral. STS (Serviciul de Telecomunicații Speciale) se ocupă de aplicația pentru depistarea votului multiplu.

Alegeri prezidențiale 2019: Ce este Registrul Electoral
alegeri prezidentiale

Alegeri prezidențiale 2019. Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) organizează alegerile prezidențiale și gestionează Registrul Electoral. STS (Serviciul de Telecomunicații Speciale) se ocupă de aplicația pentru depistarea votului multiplu.

Registrul electoral este un sistem informatic național de înregistrare și actualizare a datelor de identificare ale cetățenilor români cu drept de vot și a informațiilor privind arondarea acestora pe secții de votare.

Registrul electoral este administrat de Autoritatea Electorală Permanentă și conține toţi cetăţenii români care au împlinit 18 ani și au drept de vot. Primarii au responsabilitatea de a opera în acest sistem informatic pentru înregistrarea și actualizarea datelor de identificare ale alegătorilor și a informațiilor privind arondarea acestora pe secții de votare. Astfel pot fi soluționate operativ situațiile în care alegătorii sunt omiși din listele electorale, sunt arondați eronat la secțiile de votare sau neradiați ca urmare a interzicerii drepturilor electorale. Primarii tipăresc direct din Registrul electoral listele electorale permanente și copiile de pe acestea cuprinzând alegătorii.

Alegeri prezidențiale 2019. Cum este structurat Registrul Electoral

Registrul electoral este structurat pe judeţe, municipii, oraşe, comune.

Registrul electoral conține două secțiuni:

  • – o secțiune publică, destinată accesului alegătorilor la informații;
  • – o secțiune privată, destinată instituțiilor publice.

Registrul electoral este actualizat permanent prin adăugarea alegătorilor care au împlinit 18 ani, au dobândit cetățenia română și cărora le-a încetat suspendarea exercitării drepturilor electorale și prin radierea alegătorilor care au decedat, și-au pierdut cetățenia română, cărora le-a fost interzisă exercitarea drepturilor electorale sau au fost puși sub interdicție de către o instanță judecătorească.

În funcţie de aceste operaţiuni, numărul total al alegătorilor se modifică aproape zilnic.

Accesând www.registrulelectoral.ro, alegătorii pot vizualiza știri și noutăţi referitoare la procesul electoral, pot participa la discuţii online prin intermediul componentei Forum, se pot abona la secțiunea de Ştiri, fiind astfel la curent cu ultimele informaţii oferite de Autoritatea Electorală Permanentă.

Citește și:

Alegeri prezidențiale 2019. Listă candidați, dată alegeri, secții de votare în diaspora

Ludovic Orban are astăzi negocieri cu majoritatea partidelor parlamentare pentru susţinerea Guvernului... Iohannis spune că a fost o onoare să participe la ceremonia de întronare a Împăratului Naruhito al Japoniei...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x