Antena Căutare

Alertă meteo! Cod galben de vijelii, descărcări electrice și grindină. Ce zone sunt vizate de avertizarea meteorologilor

Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare cod galben de instabilitate atmosferică, valabilă pentru mai multe județe din țară.

Colaj cu o femeie ținându-și umbrela șuată de vânt, un episod de grindină și un avertisment care semnalizaează apariția fulgerelor
Meteorologii au emis cod galben de instabilitate atmosferică | Shutterstock

Avertizarea cod galben emisă de meteorologi, a intrat în vigoare pe 8 iunie la ora 11.00 și este valabil până la ora 21.00 în aceeași zi. ANM anunță că se vor semnala fenomene de instabilitate atmosferică temporar accentuată, precum: averse torențiale, vijelii, grindină, descărcări electrice.

Județele vizate de avertizarea cod galben de ploi sunt: Suceava, Mureș, Harghita, Neamț, Bacău, Covasna, Vrancea, Buzău, Brașov, Prahova, Dâmbovița, Giurgiu, Teleorman, Argeș, Sibiu, Vâlcea, Olt, Dolj, Gorj, Hunedoara, Mehedinți și Caraș-Severin, potrivit meteo.ro.

Ce fenomene meteorologice se vor manifesta în mare parte din țară

„În intervalul menționat, în Carpații Meridionali și Orientali, Oltenia, vestul și nordul Munteniei și estul Transilvaniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice, vijelii și grindină. În intervale scurte de timp cantitățile de apă vor depăși 25...30 l/mp și izolat 40 l/mp”, au anunțat meteorologii.

De asemenea, o altă avertizare cod galben este valabilă până pe 08-06-2021 ora 15:00 și vizează Județul Bistriţa-Năsăud: Bistrița, Năsăud, Beclean, Feldru, Prundu Bârgăului, Lechința, Nimigea, Rebrișoara, Josenii Bârgăului, Dumitra, Livezile, Șintereag, Șieu-Măgheruș, Nușeni, Budacu de Jos, Șieu-Odorhei, Dumitrița, Cetate, Chiuza, unde se vor semnala averse care vor cumula local 25 l/mp, descărcări electrice, intensificări ale vântului, izolat grindină.

Totodată, de la ora 14:00 până la ora 15:30 în Județul Constanta: zona de litoral; Medgidia, Cobadin, Mircea Vodă, Peștera, Chirnogeni, Independența, Deleni, Pantelimon, Tortoman, Cerchezu, Dumbrăveni se vor semnala: averse ce vor depăsi 20 - 25 l/mp, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, condiții de grindină.

Citește și: Vremea în luna iunie 2021: Meteorologii anunță frig, ploi torențiale și temperaturi sub normalul periodei în aproape toată țara

Cum va fi vremea în luna iunie

În intervalul 7-14 iunie temperaturile vor fi ușor mai coborâte decât cele normale pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantitățile de precipitații vor fi local excedentare în regiunile sudice și în cele montane aferente, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă. La fel, însă, va fi și în săptămâna imediat următoare, până pe 21 iunie. Ploile vor fi abundente în regiunile centrale și nord-vestice, iar în restul țării regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru acest interval.

Potrivit meteo.ro, valorile în termometre cresc spre sfârșitul lunii iunie, astfel că începând în 22 unie temperaturile revin la normal.

A două jumătate a lunii iunie va aduce o vreme mai stabilă și o încălzire ușoară. Precipitațiile se vor diminua și se vor situa în limitele normale la nivelul întregii țări. În zonele nord-estice acestea pot fi chiar deficitare.

Din punct de vedere termic vom avea parte de primele zile caniculare din această vara (așteptate în ultimele zile ale lunii). În sudul extrem al țării se pot înregistra valori de până la 35-36 de grade Celsius, în timp ce temperaturile cele mai scăzute se vor înregistra în estul Transilvaniei și pe litoral, unde maximele nu vor trece de 30-32 de grade.

Prognoza Meteo, 6 iunie 2021. Cum va fi vremea în România și care sunt previziunile ANM pentru astăzi... Meteorologii au emis o nouă avertizare cod galben. Zonele care vor fi afectate de ploi torențiale și vijelii...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x