Antena Căutare

Meteorologii au emis o nouă avertizare cod galben. Zonele care vor fi afectate de ploi torențiale și vijelii

Meteorologii au emis o nouă avertizare de cod galben de ploi, valabilă pentru mai multe zone din țară.

Colaj cu ploaie și o fată ținându-și umbrela
Meteorologii au emis un nou cod galben de ploi | Shutterstock

Meteorologii anunță că în perioada 09 iunie, ora 12:00 – 09 iunie, ora 22:00 mai multe zone din România vor fi vizate de cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată. Teritorii din Dorbrogea, Muntenia, Transilvania și Oltenia, precum și unele zone montane vor fi afectate de ploi torențiale și vijelii.

„Pe parcursul zilei de miercuri (9 iunie) în Oltenia, vestul și nordul Munteniei, Dobrogea, local în Transilvania, precum și în zona Carpaților Meridionali și de Curbură vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice, vijelii și grindină. În intervale scurte de timp cantitățile de apă vor depăși 25...30 l/mp și izolat 40 l/mp”, anunță meteorologii, potrivit meteo.ro.

Județele vizate de avertizarea meteo sunt: Bistrița-Năsăud, Harghita, Mureș, Brașov, Covasna, Prahova, Dâmbovița, Argeș, Vâlcea, Dolj, Mehedinți, Gorj, Sibiu, Alba, Caraș Severin, Hunedoara, Vrancea, Buzău, Tulcea, Constanța, Teleorman și Olt.

Meteorologii au emis o informare de instabilitate atmosferică valabilă până vineri

De asemena, ANM a emis și o informare meteorologică de instabilitate atmosferică, pentru intervalul 09 iunie, ora 12:00 – 11 iunie, ora 23:00.

„În intervalul menționat, vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii și, izolat, grindină. Aceste fenomene se vor semnala îndeosebi în zonele de deal și de munte, precum și în sudul, centrul și estul teritoriului. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 15...20 l/mp și, pe arii restrânse, 25...50 l/mp. Instabilitatea atmosferică va fi accentuată și la sfârșitul săptămânii”, au anunțat meteorologii.

Citește și: Vremea în luna iunie 2021: Meteorologii anunță frig, ploi torențiale și temperaturi sub normalul periodei în aproape toată țara

Cum va fi vremea în luna iunie

În intervalul 7-14 iunie temperaturile vor fi ușor mai coborâte decât cele normale pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantitățile de precipitații vor fi local excedentare în regiunile sudice și în cele montane aferente, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă. La fel, însă, va fi și în săptămâna imediat următoare, până pe 21 iunie. Ploile vor fi abundente în regiunile centrale și nord-vestice, iar în restul țării regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru acest interval.

Potrivit meteo.ro, valorile în termometre cresc spre sfârșitul lunii iunie, astfel că începând în 22 unie temperaturile revin la normal.

A două jumătate a lunii iunie va aduce o vreme mai stabilă și o încălzire ușoară. Precipitațiile se vor diminua și se vor situa în limitele normale la nivelul întregii țări. În zonele nord-estice acestea pot fi chiar deficitare.

Din punct de vedere termic vom avea parte de primele zile caniculare din această vara (așteptate în ultimele zile ale lunii). În sudul extrem al țării se pot înregistra valori de până la 35-36 de grade Celsius, în timp ce temperaturile cele mai scăzute se vor înregistra în estul Transilvaniei și pe litoral, unde maximele nu vor trece de 30-32 de grade.

Alertă meteo! Cod galben de vijelii, descărcări electrice și grindină. Ce zone sunt vizate de avertizarea meteorologilor... Cod galben în cea mai mare parte din țară. Meteorologii au emis încă o avertizare. Care sunt cele mai afectate zone...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x