Un nou val de căldură se întoarce în Europa. Iată ce zone va afecta acesta

 

Europa de vest se pregăteşte să înfrunte o nouă săptămână de temperaturi caniculare similare celor care au afectat în ultima perioadă zona de nord-est a SUA, un al doilea episod de caniculă după cel petrecut la sfârşitul lunii iunie, transmite luni AFP, potrivit agerpres.

Din Franţa în Germania, via Benelux, serviciile meteorologice au lansat alerte de caniculă. Termometrele vor înregistra din nou temperaturi de peste 40 de grade Celsius miercuri şi joi, urmând ca vremea să se răcorească spre sfârşitul săptămânii.

Citește și: Vremea București 22 iulie. ANM anunță caniculă în Capitală

Persoanele în vârstă, cele care suferă de boli cronice şi copiii trebuie să se hidrateze cât mai bine şi să evite să iasă din case în perioadele cu temperaturi extrem de ridicate.

În Franţa, unde acest episod de caniculă se anunţă a fi mai scurt decât cel din luna iunie, când a fost atins un nou record absolut de temperatură la Verargues (sud), unde pe 28 iunie s-au înregistrat 46 de grade Celsius.

De această dată „nu ne aşteptăm la temperaturi maxime de 45 – 46 grade Celsius”, conform agenţiei Meteo-France. Regiunile din jumătatea nordică a ţării vor fi mai afectate de acest nou val de căldură decât restul Franţei.

Şi Parisul va suferi de pe urma acestui nou val de căldură. „Joi, temperatura va ajunge la 41 – 42 de grade Celsius, existând posibilitatea de a fi doborât recordul de căldură de 40,4 grade Celsius înregistrat în 1947”, conform Meteo-France.

Temperaturi apropiate de pragul de 40 de grade Celsius sunt aşteptate şi în oraşele din centrul şi din nordul Italiei, în special la Florenţa şi Ferrara.

Tot joi, valul de căldură va ajunge şi în Benelux, existând posibilitatea ca pentru prima oară în aceste trei ţări temperaturile să atingă sau chiar să depăşească pragul de 40 de grade Celsius (recordurile absolute existente sunt de 39,9 grade Celsius în Luxemburg, de 38,8 grade Celsius în Belgia şi, respectiv, de 38,6 grade Celsius în Olanda).

În Belgia, Institutul Regal de Meteorologie a emis un avertisment de caniculă valabil până vineri la miezul nopţii.

Valul de căldură se va deplasa spre Marea Baltică şi va ajunge şi în Norvegia, unde temperaturile ar putea atinge 36 de grade Celsius. Recordul absolut de temperatură înregistrat în Norvegia este de 35,6 grade Celsius.

Citește și: Se anunță furtuni violente în România, după caniculă! Zonele în care s-ar putea produce, în următoarele zile

Neobişnuit de cald va fi şi în Germania, unde la sfârşitul lunii iunie a fost atinsă temperatura record de 38,6 grade Celsius la Brandenburg. Aproape jumătate dintre germani (47%) s-au declarat îngrijoraţi de acest nou val de căldură, faţă de 41% care susţin că nu sunt îngrijoraţi, conform unui sondaj publicat de Bild.

Canicula a afectat şi o mare parte a Statelor Unite, temperaturile atingând duminică 38 de grade Celsius la New York şi Washington. În ultimele zile în SUA valul de căldură a provocat 6 decese, conform media americane.

În urmă cu o săptămână, termometrele indicau 21 de grade Celsius la Alert – în regiunea canadiană Qikiqtaaluk – cea mai nordică localitate a planetei, aflată la mai puţin de 900 de kilometri de Polul Nord – stabilindu-se astfel un „record absolut” de căldură pentru această zonă.

Sursă: Agerpresfacebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI