Antena Căutare

Mințile fabuloase ale unor persoane cu dizabilități

Uneori, cele mai uimitoare abilități ale creierului uman ni se arată tocmai atunci când nu ne-am aștepta. De exemplu, savanții, oameni cu abilități uimitoare care nu pot fi considerate altfel decât supraumane, deseori au avut probleme cu funcțiile cognitive banale și cu abilitățile sociale

Uneori, cele mai uimitoare abilități ale creierului uman ni se arată tocmai atunci când nu ne-am aștepta. De exemplu, savanții, oameni cu abilități uimitoare care nu pot fi considerate altfel decât supraumane, deseori au avut probleme cu funcțiile cognitive banale și cu abilitățile sociale.

Are creierul uman abilități savante în stare latentă? Funcțiile cognitive active blochează cumva aceste abilități? Dacă da, de ce? Le putem avea fără a avea autism sau alte dizabilități concomitente? Un studiu realizat de Allan Synder sugerează că majoritatea savanților se nasc cu abilitățile lor extraordinare, dar rareori acestea sunt amplificate de dizabilități. Totuși, sunt câteva cazuri de astfel de minți care au uimit universul științific.

Kim Peek, adevăratul Rain Man

Kim Peek este sursa de inspiraţie pentru celebrul film Rain Man, în care rolul principal îl joacă Dustin Hoffman. „Originalul” este însă mai spectaculos chiar decât personajul de film. Capacitatea de a memora a lui Kim Peek este dincolo de puterea de înţelegere a ştiinţei.

Kim Peek a murit în 2009, însă până în acel moment a memorat 12.000 de cărţi. A devenit atât de bun la memorarea informaţiilor încât putea citi două pagini în acelaşi timp, folosind un ochi pentru fiecare pagină. Îşi amintea 98% din tot ce a făcut vreodată. Povestea lui a fost sursa de inspiraţie pentru “Rain Man”, deşi el considera că nu e etic să-şi folosească abilităţile pentru lucruri precum jocurile de noroc.

Kim şi-a folosit memoria pentru a acumula cunoştinţe din diverse domenii, ca: istoria SUA şi a lumii, sport, filme, geografie, istoria bisericii şi studii biblice, literatură (unul dintre preferaţi era Shakespeare) şi muzică. Ştia prefixele telefonice şi codurile poştale americane fără greşeală. Cunoştea toate conexiunile rutiere ale Americii şi putea face legătura între oricare două localităţi americane cu o acurateţe demnă de programele moderne dedicate stabilirii rutelor optime.

Leslie Lemke, orbul cu degete de pianist

Leslie Lemke nu a avut un început ideal în viață. S-a născut cu mai multe defecte, din cauza cărora doctorii au fost nevoiți să îi îndepărteze ochii. Mama sa naturală l-a dat spre adopție, dar, din fericire, o asistentă pe nume May Lemke l-a luat în grijă, pe lângă ceilalți cinci copii ai săi.

Leslie nu a putut sta în picioare până la 12 ani, iar abia la 15 a putut merge. La 16 ani, însă, May s-a trezit auzindu-l pe Leslie cântând la pian Concertul nr.1 pentru pian al lui Ceaikovski. Deși nu avea niciun fel de studii muzicale, a cântat-o perfect. La scurt timp, s-a descoperit că acesta poate învăța orice operă muzicală, fără să fie nevoie de ceva mai mult decât să o audă o dată.

Vezi aici lista COMPLETĂ a minților sclipitoare care au suferit de dizabilități.

Pare o divă în toată puterea cuvântului! Cum arăta înainte ca un make-up artist să facă minuni...... Cum să ai sprâncene dese și sănătoase cu un ingredient "lacrimogen". Această tehnică face senzație - VIDEO...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x