99 DE ANI DE LA UNIREA DE LA ALBA IULIA. Cea mai mare controversă a Marii Uniri. Cine trebuia să citească Rezoluţia de Unire și de ce a fost înlăturat în ultimul moment!

Iuliu Maniu. Un nume cu mare rezonanță în istoria României. Considerat unul dintre cei mai importanți politicieni ai meleagurilor mioritice, fostul lider al Partidului Național Țărănesc este una dintre figurile controversate ale Marii Uniri. Istoricii sunt împărțiți. În timp ce unii îl plasează pe cel supranumit Sfinxul în rândul principalilor artizani ai celui mai de seamă moment din istoria țării noastre, la fel de multe voci susțin că, în realitate, Maniu nu a avut o contribuție însemnată la momentul 1 Decembrie 1918. 

LOCOTENENT AL ARMATEI AUSTRO-UNGARE

Încă din tinerețe, Iuliu Maniu a fost una dintre cele mai puternice și autorizate voci ale românilor din Ardealul ocupat de Imperiul Austro Ungar. Lider al Partidului Național Român din Transilvania, tânărul născut la Bădăcin a fost mai mereu un ghimpe în coasta orânduirii din zona ocupată de imperialiști, iar la începutul secolului trecut era ales deputat în Parlamentul din Budapesta, ca deputat de Vințu de Jos, comitatul Alba, activitatea sa parlamentară dezvăluindu-i curajul și intransigența. Pe 22 mai 1906 ține primul său discurs în Dieta de la Budapesta.

Cu trei ani înainte de înfăptuirea marelui act românesc de la 1918, Maniu este înrolat în Armata Austro-Ungară, unde a fost protagonistul unui episod povestit de Ivor Porter, ambasador al Marii Britanii: „Maniu a fost recrutat în armata austro-ungară, la artilerie, în 1914 – o încercare nereuşită de a pune capăt activităţii sale politice. În toamna anului 1918, locotenentul Maniu, între două vârste, se afla într-o Vienă în pragul haosului, unde poliţia şi regimentele austriece scăpaseră practic de sub control, iar unităţile româneşti, cum era de aşteptat, păreau neatinse de bolşevism. Mustaţa îngrijită, umerii drepţi şi ochii senini nu i-au adus prea multă autoritate militară, dar îşi câştigase, în schimb, respectul tuturor românilor transilvăneni; a preluat controlul asupra a 60.000 de militari români din zona Vienei. A convins apoi autorităţile să-i permită să opereze din partea Ministerului de Război; cu ceea ce i s-a pus la dispoziţie, el a transferat în Transilvania nu numai soldaţii români aflaţi în jurul Vienei, ci şi pe alţii din regiunea Praga.”

CONFLICTELE CU REGATUL

În tot acest tablou, marele om politic transilvănean nu avea o comunicare tocmai bună cu omologii săi din Regat. De altfel, diferendele cu ceilalți lideri politici de la București au dăinuit ani buni, indiferent de poziția ocupată de Maniu în guverne.

În momentul în care Marea Unire devenea un subiect cu adevărat realizabil, au apărut primele conflicte ideologice și spirituale. Prima și cea mai importantă nemulțumire a transilvăneanului era legată de unificarea religioasă a tuturor românilor, care implica subordonarea celorlalte religii, celei ortodoxe. Fiind un greco-catolic convins, Maniu nu a privit cu ochi buni varianta acceptată în cele din urmă.

Mai mult, răcirea relațiilor dintre Maniu și guvernul de la București a fost evidentă în momentul în care politicianul s-a decis ca arădeanul Vasile Goldiș să fie cel care va citi textul Rezoluţiei de Unire, deși în varianta inițială, momentul trebuia să-l aibă în prim plan pe liderul țărănist.

CIUDATELE LEGĂTURI CU SERVICII SECRETE

Alături de Ionel C. Brătianu (președintele Partidului Național Liberal), Iuliu Maniu este considerat unul dintre cei mai importanți oameni politici români din toate timpurile. Există însă și multe semne de întrebare asupra activității sale. Cea mai cunoscută este legată de legăturile pe care se presupune că le-ar fi avut cu Serviciile Secrete și guvernele unor alte țări. Până în 1918, se spune că Maniu ar fi fost finanțat în mod constant de către guvernul de la București pentru activitățile sale pro-Unire.Date din arhivă serviciilor secrete românești arată că el a fost agent plătit de guvernul de la București pentru activitatea de dinainte de „momentul Alba Iulia”.

De asemenea, există voci autorizate în domeniu care susțin că legăturile sale cu Serviciile Secrete britanice sunt de notorietate, contactele producându-se după realizarea Marii Uniri.

CINE A FOST IULIU MANIU

Iuliu Maniu (n. 8 ianuarie 1873, Bădăcin – d. 5 februarie 1953, Sighetu Marmației) a fost un om politic român, deputat român de Transilvania în Dieta de la Budapesta, de mai multe ori prim-ministru al României (noiembrie 1928-iunie 1930; iunie 1930-octombrie 1930; octombrie 1932-ianuarie 1933), președinte al Partidului Național-Țărănesc (1926-1933, 1937-1947), deținut politic după 1947, decedat în închisoarea Sighet. A fost membru de onoare (din 1919) al Academiei Române.

Ultimele știri