10 aprilie 1912 - Titanic a plecat în primul şi singurul voiaj! Imagini din interiorul vasului care nu s-au văzut în film, surprinse înainte de a se scufunda

 
+10 click pentru
galerie

Ziua de 10 aprilie este legată, fără doar și poate, de naufragiul pachebotului ”Titanic”, considerat unul dintre cele mai mari dezastre maritime pe timp de pace din istoria omenirii. Atunci au murit peste 1514 de persoane, iar de-a lungul anilor s-au spus și s-au scris multe lucruri despre cauzele producerii acestei tragedii. 

Pe 10 aprilie 1912, ”Titanic”, cel mai mare pachebot din lume, a plecat în călătoria sa inaugurală din Southampton, Anglia cu destinația New York. Patru zile mai târziu, însă, la ora 23:40, pe 14 aprilie 1912, s-a ciocnit de un aisberg și s-a scufundat. În urma naufragiului, peste 1514 de persoane, dintre cele 2228 care se aflau la bord. Au fost salvate ”femeile și copiii”, aceasta fiind regula după care s-a făcut trierea în bărcile de salvare. Tocmai de aceea, numărul bărbaților care s-au stins în urma scufundării Titanicului a fost mare. 

107 ani de la scufundarea Titanicului. Căpitanul Edward John Smith: vinovat pentru moartea a 1.514  de oameni sau erou care a preferat să moară?

Pachebotul Titanic, care făcea parte din clasa Olympic, era deținut de compania White Stare Line și fusese construit pe șantierele Harland and Wolff din Belfast. 

Vasul a fost proiectat de unii din cei mai experimentați ingineri și a folosit unele dintre cele mai avansate tehnologii ale vremii. Tocmai de aceea, a fost un mare șoc pentru lumea întreagă că Titanicul s-a scufundat tocmai în timpul călătoriei inaugurale, pentru care oamenii plătiseră bani ”grei”. 

Cea mai frumoasă poveste de dragoste s-a stins pe Titanic și a reînviat în ceruri! „Așa cum am trăit, așa vom și muri: împreună”

Mai exact, cel mai scump bilet pentru o singură călătorie trans-atlantică la clasa întâi costa 875 de lire sterline (64.204 la nivelul anului 2011) sau 4.375 de dolari (99.237 la nivelul anului 2011). 

Despre pachebotul ”Titanic” s-au scris multe lucruri de-a lungul timpului, însă acesta a surclasat, fără doar și poate, toate rivalele în lux și opulență. 

Persoanele care au ales să călătorească cu Titanic aveau la dispoziție un bazin de înot, o sală de sport, un teren de squash, băi turcești, baie electrică și o cafenea cu verandă, dovadă fiind și imaginile inedite care au făcut înconjurul lumii.

Acesta este omul care a lăsat să moară toți pasagerii de pe ”Titanic”! Se afla la doar 32 de kilometri, dar a preferat să doarmă, deși a fost trezit din somn de două ori!

De asemenea, camerele de zi de la clasa întâi erau placate cu lemn scump, mobilă și alte decorațiuni. În același timp, cafeneaua pariziană oferea mâncăruri pentru pasagerii de la clasa întâi, cu o verandă luminată natural și prevăzută cu gratii. Existau biblioteci și frizerii atât la clasa întâi cât și la clasa a doua.

"Carpathia", nava "bănățeană” ce a salvat 706 suflete de pe ”Titanic”. ”Prinde 26 km/h? Să zburăm cu 32!”

Camerele de la clasa a treia erau placate cu lambriuri din lemn de pin și mobilă solidă din lemn de tec. Nava mai era prevazută cu trei lifturi electrice la clasa întâi și două la clasa a doua. De asemenea, mai era dotată cu un subsistem electric cu generatoare propulsate cu abur și două radiouri Marconi, folosite pentru a transmite mesajele pasagerilor. 

”Titanic” a fost cel mai mare pachebot din lume când a plecat în călătoria sa inaugurală din Southampton, Anglia, cu destinaţia New York, pe 10 aprilie 1912. La trei zile de la plecare, la ora 23.40, în data de 14 aprilie 1912, s-a ciocnit de un aisberg şi s-a scufundat la ora 2.30 în dimineaţa următoare. În urma naufragiului şi-au pierdut viaţa 1.514 persoane din 2.228.


Credit foto: Profimedia Imagesfacebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI