105 ani de la scufundarea Titanicului. Căpitanul Edward John Smith: vinovat pentru moartea a 1.514  de oameni sau erou care a preferat să moară?

 
+9 click pentru
galerie

De numele celei mai cunoscute tragedii maritime din lume, scufundarea Titanicului acum 105 ani, se leagă cel al căpitanului Edward John Smith, căpitanul vasului.

Figura lui a devenit de-a lungul a mai bine de un secol, cu adevărat mitologică. Pe de o parte, a fost prezentat ca un „salvator”, pe de alta, ca vinovat moral pentru moartea a 1.514  de oameni.

Potrivit primei ipoteze lansate în presă, bătrânul a salvat un copil din ghearele morţii, înainte să se înece el însuşi în Atlantic, după scufundarea  vasului. Inclusiv James Cameron, regizorul megaproducției cinematografice a preferat să păstreze aura eroică a personajului.

În film, căpitanul Edward John Smith, interpretat magistral de actorul Bernard Hill, a preferat să se scufunde odată cu Titanicul atunci când salvarea devenise, pentru cei mai mulţi pasageri, imposibilă. 

Picase examenul de navigație, l-ar fi luat după mulți ani „cu intervenții”

A doua ipoteză deconstruiește imaginea eroică a căpitanului Smith, care ar fi a ignorat cu bună ştiinţă avertizările cu privire la aisberg . În plus, amator de viteză, nu ar fi păstrat una optimă pentru navigarea vasului. De asemenea, a permis inițial ca bărcile de salvare să plece mai mult goale decât pline cu pasageri salvaţi.

Acum cinci ani, istoricii aveau să descopere un act compromițător despre căpitan: Smith a picat examenul de navigaţie şi a reuşit să îl promoveze mai târziu, în 1888. 

Cert e că, dincolo de mit, figura căpitanului Edward John Smith rămâne una legendară, chiar și după 105 ani. În data de 14 aprilie 1912, la ora 23:40, Titanic s-a ciocnit cu un aisberg şi la ora 02:30 a dimineţii zilei de 15 aprilie, nava s-a scufundat în Oceanul Atlantic. În urma naufragiului, au murit 1.514 dintre cei 2.228 pasageri de la bord.

Surse: Titanic Facts, descoperă.ro, Legendary Figuresfacebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI