4 aprilie '44. Moartea a venit din cer! Aproape 3.000 de bucureşteni mor loviţi de 313 bombardiere. Comandant SUA: „Atacul nostru a fost sângeros". Ce s-ar întâmpla dacă o bombă ar lovi Capitala ACUM: "250.000 de oameni ar muri pe loc"!

 
+6 click pentru
galerie

4 aprilie 1944, al Doilea Război Mondial. Capitala pierde în câteva minute aproape 3.000 de suflete. Moartea şi groaza au năvălit peste oraş cu o furie apocaliptică, impactul asupra populației fiind similar teribilului cutremur care va lovi România 33 de ani mai târziu, la 4 martie 1977. Ce s-ar întâmpla cu Bucureştiul dacă ar fi bombardat acum?!

4 aprilie 1944. 313 bombardiere escortate de 119 avioane de vânătoare. OBIECTIV MISIUNE: „the marshalling yards at Bucharest, România” (atacul asupra complexului de căi ferate Gara de Nord). 

ORA 11:00: Bucureştenii participă la un exerciţiu de apărare şi adăpostire în caz de bombardamente, fiind obligaţi să se ascundă în unul dintre adăposturile speciale. La 13:30, toată lumea se îndreaptă către casă, fără să ştie că un sfert de oră mai târziu, oraşul se va transforma într-un iad. Sirenele nu mai sunt băgate în seamă, nimeni nu se adăposteşte. 

Câteva bombe au căzut direct peste adăposturile atelierelor CFR, iar acestea, construite de mântuială, au cedat, ucigându-i pe toți cei dinăuntru . Atacatorii au contabilizat ca obiective distruse 1.000 de vagoane, o gară, un depou de locomotive, un triaj, o uzină de producere a curentului, rezervoare de combustibil şi câteva clădiri industriale .

Evaluând greşit fotografiile bombardamentului, Ira Eaker – comandantul suprem al forțelor aeriene aliate din Mediterana – i-a mărturisit îngrozit lui Hap Arnold, comandantul suprem al forțelor aeriene ale SUA:

„Atacul nostru a fost sângeros. Am ucis aproape 12.000 de oameni, 6.000 dintre ei fiind refugiați aflați în trenuri, iar ceilalți 6.000 fiind locuitori din jurul căilor ferate” .

Totalul oficial al bombardamentului a fost totuși de „doar” 2.942 de morţi şi 2.416 răniţi .

Pe lângă atelierele CFR, distruse aproape integral, a fost afectat complet pentru câteva zile transportul urban. Oamenii nu au mai putut ajunge la muncă decât pe jos, fiecare muncitor care locuia în afara orașului fiind nevoit să parcurgă pe jos chiar și 10-12 km zilnic. 

A fost atinsă centrala electrică Grozăvești, fapt ce a dus, pe lângă imobilizarea tramvaielor, la oprirea uzinelor ce funcționau aprovizionându-se cu curent din numită uzină electrică. Au dispărut imediat produsele alimentare care erau transportate în oraș:pâinea, laptele, legumele și fructele. 

Ca și cum nu era de ajuns, a fost lovită o conductă principală ce aducea apă potabilă în centrul Capitalei, sinistrând astfel restaurante și frizerii, hoteluri și brutării. Teatrele și-au întrerupt complet activitatea, nereluând-o decât o lună după ultimul bombardament.

CE S-AR ÎNTÂMPLA CU BUCUREŞTIUL DACĂ AR FI LOVIT ACUM DE O BOMBĂ?!

Dacă şi tu ţi-ai pus întrebarea aceasta, este bine să ştii că există un site care îţi spune exact câţi oameni ar muri şi ce zone ar fi afectate de căderea unei bombe atomice. În cazul Bucureştiului, situaţia este GRAVĂ:

Peste 200.000 de oameni ar muri pe loc, peste 400.000 ar fi răniţi.
Raza afectată = 79 de kilometri.
Explozia propriu-zisă ar afecta 9 kilometri. 

SURSE: WIKIPEDIA.ORG, HISTORIA.RO facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI