Live acumAcces Direct
Prime Time 20:00Observator Sport

60 de ani de la execuția eroilor anticomuniști ai lui Ion Gavrilă Ogoranu. ”Bandiții au declarat că nu mai au nimic de adăugat. I-am legat cu spatele la pluton. Și...foc!”

În noaptea de 20 noiembrie 1957, un grup de cinci partizani anticomuniști, membri ai celebri grupări a lui Ion Gavrilă Ogoranu, singurul luptător pe care Securitatea l-a căutat dar nu l-a prins, vreme de 29 de ani, este executat la Jilava. Ion Ghiușdea, profesorul care ține mereu o carte de rugăciuni, spune un Tatăl Nostru. Toți refuză să vorbească Legați de stâlpi, cu spatele la plutonul de execuție. La 21.30, eroii sunt declarați morți..

În noaptea de 20 noiembrie 1957, un grup de cinci partizani anticomuniști, membri ai celebrei grupări a lui Ion Gavrilă Ogoranu, singurul luptător pe care Securitatea l-a căutat dar nu l-a prins, vreme de 29 de ani, este executat la Jilava. Ion Chiușdea, profesorul care ține mereu o carte de rugăciuni, spune un Tatăl Nostru. Toți refuză să vorbească. Legați de stâlpi, cu spatele la plutonul de execuție. La 21.30, eroii sunt declarați morți...

PROCES VERBAL DE EXECUŢIE

”Astăzi 20 noiembrie 1957, noi, Cpt. de justiţie Cojocaru Gheorghe, procuror militar din Procuratura Militară Bucureşti, însoţit fiind de tov. Georgescu Dumitru, secretar la Tribunalul Militar al Regiunii a II-a Militară în baza delegaţiei nr. 0446/ 20 noiembrie 1957 a Tribunalului Militar al Regiunii a II-a Militară în executare sentinţei 1369 din 26 august 1957 a Tribunalului Militar al Regiunii a III-a Militare Cluj, rămasă definitivă potrivit deciziei nr. 498 din 12 septembrie 1957 a Tribunalului Suprem, Colegiul Militar prin care s-a respins recursul declarat de condamnaţi în contra sentinţei sus menţionate şi executorie, potrivit adresei nr. 15779/ 1 noiembrie 1957 şi a Prezidiului Marii Adunări Naţionale către Ministerul Justiţiei, Direcţia Tribunalelor Militare, ne-am transportat la Penitenciarul Jilava în vederea executării pedepsei cu moartea a condamnaţilor:
- Chiujdea G. Ioan, născut la 14 martie 1921 în comuna Berivoii Mici, raion Făgăraş, Regiunea Stalin, fiul lui Gheorghe şi Maria, necăsătorit, fără ocupaţie, cu ultimul domiciul în comuna natală
- Haşu A. Laurean, zis Laur, născut la 23 octombrie 1921 în comuna Breaza, raion Făgăraş, Regiunea Stalin, fiul lui Alexandru şi Maria, necăsătorit, fără ocupaţie, cu ultimul domiciliu în comuna natală
- Novac P. Ioan, zis Nelu, născut la 23 februarie 1930 în comuna Berivoii Mici, raion Făgăraş, Regiunea Stalin, fiul lui Petru şi Eugenia, necăsătorit, fără ocupaţie, cu ultimul domiciliu în comuna natală
- Haşu A. Gheorghe, zis Rucăreanu, născut la 29 aprilie 1921 în comuna Pojorta, satul Lisa, raion Făgăraş, Regiunea Stalin, fiul lui Andrei şi Zenovia, căsătorit, are doi copii, fără ocupaţie, cu ultimul domiciliu în comuna natală şi
- Pop I. Ioan, zis Jean, născut la 21 ianuarie 1908, în comuna Indiana – Harbor, Ohio, SUA, fiul lui Ioan şi Varvara, căsătorit, are doi copii, cu ultimul domiciliu în comuna Lisa, nr 29, raion Făgăraş, regiunea Stalin”.

”Ne-am transportat în comuna Jilava”...
”Ne-am transportat în comuna Jilava, unde se află Penitenciarul Jilava şi unde condamnaţii de mai sus sunt deţinuţi şi unde a fost ales locul de executare al pedepselor date prin sentinţa nr. 1369/ 26 august 1957 a Tribunalului Militar al Regiunii a III-a Militare Cluj, rămasă definitivă şi executorie astăzi 20 noiembrie 1957, orele 20, am sosit la penitenciarul Jilava, unde am găsit prezenţi pe Mr. Stanciu Dumitru, delegat din partea Administraţiei de Stat, doctor Enescu Mihai, medicul Penitenciarului Jilava şi pe tov. Lt. Col. Ghiorghiu Mihai, comandantul Penitenciarului Jilava. La ora 20:30 fiind fixată execuţia, înainte de această oră fixată însoţiţi fiind de secretarul Georgescu Dumitru şi de comandantul Penitenciarului Jilava Lt.Col. Ghiorghiu Mihai am mers la celulele unde se aflau condamnaţii Chiujdea G. Ioan, Haşu A. Laurean, Novac P. Ioan, Haşu A. Gheorghe şi Pop I. Ioan şi i-am încunostinţat că a sosit timpul executării pedepsei pentru faptele săvârşite şi au fost întrebaţi dacă mai au ceva de mărturisit sau vreo dorinţă, la care condamnaţii au declarat că nu mai au nimic de spus. La ora 20:30, după ce s-a primit raportul comandantului grupei de execuţia, Cpt. Sălceanu Gheorghe s-a dispus să se citească oamenilor din grupa de execuţie de către secretar dispozitivul sentinţei de condamnare şi expunerea faptelor săvârşite de condamnaţi”.
”După aceasta s-a ordonat aducerea condamnaţilor care au fost aduşi sub excortă, care a însoţit pe condamnaţi până la stâlpii de execuţie, însoţit de comandantul penitenciarului. Condamnaţii au fost legaţi la ochi şi apoi de stâlpii de execuţie cu spatele către grupa de execuţie.
După îndeplinirea celor de mai sus, am ordonat comandantului grupei executarea, care s-a efectuat prin împuşcare pe rând”.
Medicul Penitenciarului Jilava a constatat moartea condamnaţilor de mai sus. După 1 oră de la execuţie şi de la constatarea morţii de către medicul penitenciarului, cadavrele celor executaţi s-a dat în primire comandantului penitenciarului Jilava, pentru a proceda la înhumarea lor.
Drept care s-a încheiat procesul verbal în 5 exemplare, unul rămânând la închisoarea Jilava, pentru a proceda la declararea morţii condamnaţilor, pentru cauze legale, la ofiţerul stării civile, ale comunei Jilava”.

Procuror militar Cpt. de justiţie Cojocaru Gheorghe

Secretar Georgescu Dumitru

Medic dr. Enescu Mihai

Delegatul administraţiei de stat Mr. Stanciu Dumitru

Comandantul Penitenciarului Lt. Col. Gheorghiu Mihai

Comandantul grupei de execuţie Sălceanu Gheorghe

În noaptea aceea, de 14 spre 15 noiembrie, doctorul Nicolae Burlacu, ”cazat”, și el, la ”Uranus”, cu muncă silnică pe viață, a auzit zgomot pe coridorul închisorii. Sunet lugubru de lanțuri. Apoi tusea lui Metea, a lui Chiușdea, profesorul, a lui Novac, a lui Pop, ”Americanul” și a lui Ghiță Hașu. Tuse de rămas bun. Plecau de la ”Uranus” spre Jilava, la Fortul 13. După cinci zile, tot noaptea, urcau spre Valea Piersicilor, pământ de taine, de trudnice oseminte. Cimitirul a mii de deținuți politici.

Richard Nixon a intervenit pentru Ion Gavrilă Ogoranu

Băieții sunt legați la ochi. Nu se jelesc. Înainte, doar Ioan Chiușdea, ”Profesorul”, care poartă cu sine, întotdeauna, o carte de rugăciuni, spune un ”Tatăl Nostru”. Atât! Refuză să vorbească. Comandantul grupei de trăgători orodnă: ”Foc”! Sunt împușcați pe rând. ”În luptă, în munți, am fost doar răniți, dar omorâți, niciunul! Uciși am fost doar când am fost vânduți!”, își aducea aminte, peste ani, Ion Gavrilă Ogoranu, liderul grupului, singurul supraviețuitor care, vreme de peste trei decenii, a râs de Securitate. Se ”angajase” ca luptător anticomunist în facultate, la Cluj. Se încadrase cu întreaga viață - deplin și pentru totdeauna- în Rezistența armată anticomunistă din România, conducând șapte ani ”Grupul Carpatin Făgărășan”. Pentru activitatea sa fusese condamnat, în contumacie, la moarte. Timp de 29 de ani, organele securității nu au putut să-l captureze. Prins în 1976, fusese salvat de la execuție cu ajutorul soției sale Ana Gavrilă Ogoranu, când aceasta a cerut în scris intervenția directă a președintelui american, Richard Nixon.

Grupul fusese anihilat în 1955, în cadrul unei ample operațiuni de diversiune coordonată de Securitate prin colonelul Gheorghe Crăciun și cu ajutorul esențial dat de unul din membrii rețelelor de sprijin ale grupării, profesorul Ioan Grovu, care a trădat, devenind agentul Securității. După un proces sumar, pe 2 august 1957 fuseseră condamnați, cu toții, la moarte, de către Tribunalul Militar Sibiu, sentință executată în noiembrie.

Au trecut 60 de ani de atunci. Ion Gavrilă Ogoranu a trăit pentru a apuca să povestească. S-a stins în 2006. Cei morți n-au avut nici măcar sicrie, dintr-acelea sărace, cu număr scris, cu smoală, pe capace.

”Şi spune morţilor din lut să nu blesteme,
ci sub trifoi, sub dâmburi, sub secara,
s-aştepte paşii Tăi calcând prin ţară
şi semnul munţilor ce vor aprinde steme.

Şi spune morţilor de sub troiţe sfinte
că va veni cândva o dimineaţă
când Neamu-ntreg va fulgera la viaţă,
cuminecat prin morţii din morminte”

Radu Gyr, ”Rugăciune”

Sursă: ”Memorialul durerii - o istorie care nu se învață la școală” - Lucia Hossu Longin

Cele mai noi stiri
Lajumate.ro