Live acumFilm: Regatul secret (SUA 2013)
Prime Time 20:00Chefi la cuţite

„Ah, o păsărică mult odihna-mi strică!”. Cel care a dat muzica imnului României a răpit o fată de 16 ani, când el avea 32! A deghizat-o în bărbat ca să facă amor cu ea! Ce a urmat e de necrezut

Anton Pann, cel care ar fi dat muzica imnului României, a avut o viață amoroasă complicată. După ce și-a părăsit nevasta care i-a dăruit un fiu, i-a picat cu tronc, pe vremea când avea 32 de ani, o adolescentă aflată la jumătatea vârstei lui.

A răpit-o pe tânăra de 16 ani dintr-o mănăstire, chiar de sub nasul stareței care îi era mătușă, și a deghizat-o în bărbat ca să poată face amor cu ea fără ca relația lor să fie descoperită. A urmat o poveste și mai scandaloasă.

Culegător de folclor, compozitor şi poet, Anton Pann, cel care a compus muzica imnlui României, a ajuns să o cunoască pe adolescenta de 16 ani, Anica, chiar la insistențele stareței de sub nasul căreia a ajuns să o răpească.

Când a văzut-o prima dată pe Anica, Anton Pann s-ar fi aflat într-un „autoexil”, după ce se despărțise de Zamfira, o tânără săracă din București pe care o luase de soață și care îi dăruise un fiu, Lazăr. Profesor de muzică la Episcopia Râmnicului, cântăreţ la Biserica Buna Vestire din centrul oraşului şi traducător, Pann a acceptat să predea muzică și la Mănăstirea Dintr-un Lemn, cedând la insistențele stareței Platonida, mătușa Anicăi. Mare greșeală a făcut stareța!

Fata de 16 ani, care locuia la mânăstire cu mătușa ei după ce rămăsese orfană, a fost răpită de Anton Pann, după ce stareța s-a opus categoric relației dintre ei doi, din cauza diferenței de vârstă.

A fugit cu ea la Brașov, pentru că Bucureștiul era cunoscut de stareță, și a pus-o să-şi taie părul şi să se îmbrăce cu haine de bărbat. Ajunși la destinație, Anton Pann a recomandat-o pe Anica drept „ucenicul său”, „băia de strană”.

S-au iubit opt luni netulburați, după care adevărul s-a aflat, deoarece glasul ei subțire și frumos a atras atenția la slujbele religioase la care cânta, la biserica din Șchei. Sterața Platonida a convins-o să se întoarcă la mănăstire, după care Anton Pann a adus-o înapoi. S-au stabilit, până la urmă, în București.

Pentru că a iubit-o nebunește, Anton Pann a cântat-o și a plâns-o pe Anica în toate poeziile scrise și cântecele culese cât au fost împreună, dar și după. „Ah, o păsărică/ Mult odihna-mi strică,/ Tot pricini îmi face,/ Nu mă lasă-n pace”.

Cum l-a făcut Anica să sufere pe Anton Pann

Anton Pann și Anica au petrecut zece ani împreună și au avut doi copii, deși nu s-au cununat niciodată și nu au avut prea multă armonie în relație. În scrierile sale populare din perioada respectivă, poetul s-a plâns de femeile care vor bijuterii, haine și vacanțe. Deși muncea mult, Pann n-a avut niciodată avere.

De altfel, din aceeași perioadă a rămas o cerere adresată de acesta Mitropolitului, prin care îi cerea bani în plus, pe lângă simbria de profesor, pentru că era vară și deci vreme de mers în stațiune.

În cele din urmă, Anica s-a săturat de lipsuri și l-a părăsit. Anton Pann avea o leafă foarte mică. De-asta se și plimba des pe la biserici: ca să câștige bani în plus din vânzarea cărților, preponderent religioase, pe care le tipărea acasă.

În perioada în care Anton Pann muncea de dimineața până seara, Anica își găsea consolare în brațele unui alt bărbat – Alecu, ajutorul compozitorului.

La problemele dintre Anton Pann și Anica a contribuit şi mătuşa Platonida, care a nu a renunţat la ideea că-şi va aduce nepoata pe calea cea bună şi o va smulge din braţele lui Pann despre care spunea că este beţiv.

„Stareţa Platonida, într-o scrisoare adresată episcopului de atunci, îl acuza pe Anton Pann că este un om cu o morală îndoielnică, că bea prea mult şi că îi răpise nepoata. Relaţia celor doi se răceşte. Chiar dacă au avut trei copii, nu s-au căsătorit, iar Anica, din cauza diferenţei mari de vârstă, îl înşală pe Anton Pann. Tânăra va sta cu Alecu un an, apoi va rămâne singură şi va muri la 70 de ani”, a povestit, într-un interviu, Mihai Moroianu muzeolog la Muzeul de Istorie din Râmnicu Vâlcea.

Anton Pann a mai avut o poveste de dragoste scandaloasă. A făcut amor și s-a căsătorit cu o fată de 18 ani, când el avea 44

Bolnav timp de doi ani după despărțirea de Anica, incapabil să scrie sau să tipărească prea mult, și rămas fără familie după moartea mamei, în 1838, cărturarul s-a hotărât să se însoare din nou. Și de această dată, tot cu o femeie mult mai tânără decât el.

Mai exact, în 1840, când avea 44 de ani, Anton Pann s-a căsătorit cu Catinca (Tinca), o tânără de 18 ani. Iniţial, familia fetei nu a fost de acord cu această căsătorie, din cauza diferenţei mari de vârstă dintre cei doi.

Anton Pann avea să o păzească cu străşnicie pe Tinca, de frică să nu îl părăsească şi ea. Însă, nici de data asta nu ar fi avut noroc să ducă o „casă bună”. La moartea lui Pann, Tinca i-a promis că se va călugări şi că-i va muta osemintele din curtea Bisericii Lucaci, din Bucureşti, la Biserica Roşia. Nu și-a respectat promisiunile.

„Încă de când soțul ei trăia, se zice că Tinca ar fi avut oarecari legături cu Oprea Dumitrescu, ucenic în tipografia lui Anton Pann. De altfel, curând după moartea soțului ei, Catinca se căsătorește cu Oprea Dumitrescu, care devine patronul tipografiei și face avere cu diferite alte afaceri”, a scris istoricul literar Horia Oprescu, într-o notă despre Pann dată la 100 de ani de la moartea acestuia.

De altfel, autorul moral al imnului „Deșteaptă-te române” ar fi Gheorghe Ucenescu și nu Anton Pann, care i-a fost profesor. Citiți întreaga poveste în articolul: Imnul României a fost furat de un profesor de la un elev! „Eram poftit să-l cânt cu vocea mea tânără și puternică”​

Fanatik.ro
Cele mai noi stiri
Lajumate.ro