Aproape 4.000 de deţinuţi în loc de 800, 130 de bărbaţi pe o toaletă şi traficanţi dormind pe trepte. Quezon City sau IADUL PE PĂMÂNT este cea mai aglomerată închisoare: "Mulţi înnebunesc, în fiecare clipă crezi că o să mori"

 
+6 click pentru
galerie

3.800 de suflete într-un loc gândit pentru 800, deţinuţi dormind pe trepte sau pe terenul de baschet şi mâncare cât să nu moară de foame! Aşa a devenit închisoarea Quezon City din Manila IADUL PE PĂMÂNT.  

Penitenciarul din Manila, capitala Filipinelor, a fost gândită, în urmă cu 60 de ani, pentru 800 de persoane. De la celule, la cabinetul medical şi cantină. La jumătatea lui 2017, însă, sunt înregistraţi nu mai puţin de 3.800 de deţinuţi… Înghesuiala, lipsa de aer şi efectiv de loc în care să dormi îi fac pe cei închişi să îşi piardă minţile. Ba mai mult, Quezon City a devenit un adevărat iad pentru orice criminal sau traficant de droguri. 

 

Conform publicaţiei The Independent, totul a început din momentul în care preşedintele Rodrigo Duterte a declarat război traficului de droguri: cum procesele durează ani de zile, deţinuţii ajung să se omoare între ei pentru un metru pătrat de spaţiu. 

„Este atât de aglomerat încât nu mai poţi gândi limpede. Faci o mişcare şi sigur ajungi să te loveşti de cineva sau de ceva”, descrie unul dintre puşcăriaşii penitenciarul.

“UNII ÎNCHIŞI AICI ÎNNEBUNESC PUR ŞI SIMPLU!”. O TOALETĂ PENTRU 130 DE BĂRBAŢI, SEPTICEMIA APARE DIN CE ÎN CE MAI DES, DEŢINUŢII DORM REZEMAŢI DE ZIDURI…

Practic, orice colţişor este folosit: dacă unii norocoşi au transformat terenul de baschet într-un dormitor imens, alţii au prins loc doar pe trepte sau dorm pur şi simplu rezemaţi de ziduri.

„Mulţi dintre cei care sunt închişi aici înnebunesc. Nu mai pot gândi limpede. Este mult prea aglomerat”, a povestit Mario Dimaculangan, unul dintre puşcăriaşii cu vechime de la Quezon.

Dincolo de faptele oribile pe care le-au comis, tot ce se întâmplă acolo este în contradictoriu cu orice drept al omului: o singură toaletă revine unui număr de 130 de puşcăriaşi, iar condiţiile mizere de trăi înseamnă şi apariţia a numeroase probleme de sănătate în rândul deţinuţilor, printre care tubeculoză, infecţii ale pielii, diaree şi septicemii. 

Nici mâncarea nu este suficientă, mulţi dintre cei care au supravieţuit IADULUI povestind că totul este la limită, iar hrana este bazată pe peşte uscat. Nici cu personalul nu se poate lăuda închisoarea, iar atmosfera tensionată intre deţinuţi duce de cele mai multe ori la violenţe greu de imaginat.

„În cei şapte ani am înfruntat moartea în fiecare moment petrecut în închisoare”, a relatat Raymund Narag, un alt fost deţinut.

Din păcate, condiţii similare sunt întâlnite şi în alte penitenciare din Filipine, mulţi dintre cei închişi aici nemaiavând posibilitatea de a cunoaşte vreodată… LIBERTATEA.

SURSE: THE INDEPENDENT, DAILY MAIL, ADEVĂRUL

facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI
PREMIUM

Mai multe