Live acumAsia Express - Drumul comorilor (r)
Prime Time 20:00iUmor

Așa au fost înmormântați Regii României. „Mai mulţi copii, striviţi de mulţime, şi mai multe doamne, în stare de leşin, au fost transportaţi la spital”

Mihai I al României a fost ultimul dintre cei patru membri ai familiei Hohenzollern, care au domnit peste neamul românesc. Ca și predecesorii săi, ultimul suveran al neamului a avut parte de funeralii de stat fără precedent, sute de mii de români conducându-și capetele încoronate pe ultimul drum.

CAROL I AL ROMÂNIEI

Pe 27 septembrie 1914, la Sinaia, primul rege al Principatelor Române își dădea obștescul sfârșit. Într-o noapte de vineri spre sâmbătă, Carol I se stinge deși în seara de dinaintea morții nimic nu prevestea un asemenea deznodământ. Jucase cărți după care a mers și a adormit liniștit pentru eternitate: „Iubitul nostru rege s-a stins ca un pui!”, a spus regina Elisabeta, cea care i-a fost alături până la ultima suflare.

De ceremoniile care au urmat s-au ocupat politicienii vremii, principalii artizani a ceea ce avea să urmeze fiind Ion I.C. Brătianu şi Barbu Ştirbey.

Vestea morții lui Carol s-a propagat cu rapiditate și a două zi întreaga suflare din București știa că neamul rămăsese fără lider: „Teatrul Naţional are faţada pe de-antregul cernită, cum sunt şi cele mai multe balcoane pe Calea Victoriei. Caii roşiorilor purtau panglică de doliu la gât, iar soldaţii aveau braţul drept cu o bandă de doliu înfăşurat, pe când ofiţerii purtau un crep negru la dragon (dragonulera o piesă decorativă a sabiei, de obicei un şnur din piele, bumbac sau mătase, ataşată la mâner – n.a.). (...). Drapelele regimentelor erau şi ele îndoliate, iar poporul nu le mai aclama cu uralele din zilele frumoase ale neamului. Era omagiul solemn al tăcerii care sporea tot mai mult jalea ce învăluise pe toţi” („Universul”, luni, 29 septembrie 1914).

Regele Mihai al României cinstit de reprezentanții celor mai importante monarhii europene, Prințul Charles, prezent la funeralii!

Pe 29 septembrie, sicriul cu trupul neînsuflețit al Regelui ajungea în Capitală, iar pe 30 septembrie și 1 octombrie o parte a Palatului Regal rămâne deschisă pentru ca supușii să-și ia adio de la Carol I: „Supuşii care vin sunt nenumăraţi. Sunt domni în ţinută de rigoare – cu frac şi clac – şi oameni sărmani, zdrenţuiţi, a căror cămaşă sărmană şi veche abia le acoperă pieptul. (...) Vin şi femei nenumărate:femei din clasa de sus şi femei sărmane, cu un copilaş de mână. Puţine sunt care nu plâng. (...) După-amiază a fost afluenţă şi mai mare în faţa Palatului. (...) Au fost scoase toate trupele din cazărmi pentru menţinerea ordinii. Împrejurul Palatului, pe o distanţă destul de mare, cordoane dese de soldaţi baricadau străzile. Totuşi, ordinea n-a putut fi menţinută. Mulţimea năvălea asupra soldaţilor, rupând cordoanele. Înghesuiala a dat loc la multe incidente. Copiii erau călcaţi în picioare, femeile ţipau, soldaţii pierzându-şi cumpătul, îmbrânceau mulţimea. Ţipete se auzeau din toate părţile, chiar şi în curtea Palatului, până unde se întinsese învălmăşeala. Poliţia s-a dovedit incapabilă de a menţine ordinea. În loc să facă treabă, unii inspectori manifestau accese de nervozitate acută. Mai mulţi copii, striviţi de mulţime, şi mai multe doamne, în stare de leşin, au fost transportaţi la spital”.

Joi, 2 octombrie 1914, Regele Carol este îngropat la Curtea de Argeș.

FERDINAND I AL ROMÂNIEI

Pe 20 iulie 1927, tot la Sinaia, se stingea Ferdinand I al României, spranumit „Întregitorul”. După multe luni de suferință pricinuit de cancerul galopant de care suferea, cel sub a cărui domnie s-a produs Marea Unire de la 1918 a avut parte de o moarte grea, la doar 61 de ani. „Primul rege al României Mari a murit în urma unei boli grave din cauza căreia s-a terminat brusc cea mai glorioasa domnie din istoria ţării, o domnie care a făcut realitate din visul secular al poporului nostru…Poporul nostru nu va uita niciodata că nu a existat sacrificiu pe care regele Ferdinand să nu il fi făcut pentru supremul bine al ţării.”

Funeraliile au fost de-a dreptul impresionante, iar reacția românilor a șocat o întreagă Europă. Procesiunea de la moartea lui Carol I s-a repetat și la Ferdinand, însă niciunul dintre capetele luminate ale acelor vremuri u a realizat cât de iubit a fost regele. Pe drumul către Curtea de Argeș toate gările au fost luate cu asalt de sute de mii de oameni veniți să își aducă un ultim omagiu pentru creatorul României Mari.

CAROL AL II LEA AL ROMÂNIEI

Cel mai controversat dintre regii României a fost, cu siguranță, Carol al II lea. După o domnie atipică și foarte criticată de oamenii politici ai vremii, tatăl Regelui Mihai se stinge în ziua de 4 aprilie 1953, la Estoril, localitatea portugheză pe care împreună cu Elena Lupescu suveranul alesese să locuiască în exil. Deși nu a avut parte de ceremonii similare cu cele ale predecisorilor și urmașului său, Carol al II lea a fost înmormâtat în capela regilor portughezi - Pantheon of the House of Braganza din Mănăstirea São Vicente de Fora din Lisabona.

Fiul său legitim Mihai nu a venit să-l vadă nici pe ultimul drum. Duduia notează amărăciunea alintându-l „Mihăiţă“ pe acela căruia-i dezbinase familia: „Mihăiţă n-a venit să-şi vadă pentru ultima data tatăl, nici la înmormântare n-a participat. Din întreaga familie regală, doar Prinţul Nicolae a participat. Dar tot neîmpăcat cu fratele său mai mare era. Nu mi-a spus nicio vorbă de compasiune, dar printre dinţi mi-a clarificat: “.

Uluitor. Reacție neașteptată a oamenilor prezenți la funeraliile Regelui Mihai! Oaspeții din străinătate au rămas surprinși

În 13 februarie 2003 rămășițele sale au fost aduse în România, fiind depuse la Mănăstirea Curtea de Argeș (într-o criptă special amenajată în paraclisul mănăstirii), în afara bisericii în care se odihnesc ceilalți regi ai României. Fiul său Mihai nu a participat la ceremonie, fiind reprezentat de principesa moștenitoare Margareta și soțul acesteia, iar la ceremonie a participat și Paul Lambrino, fiul lui Mircea Lambrino.Rămășițele Elenei Lupescu au fost separate de cele ale lui Carol, fiind îngropate în cimitirul unei bisericuțe de lemn.

Surse: Historia; Wikipedia.

Cele mai noi stiri
Lajumate.ro