Live acumObservator de weekend
Prime Time 20:00Te cunosc de undeva!

Când bromura seca, militarii înnebuneau! Cum făceau dragoste soldații în timpul Primul Război Mondial: „Toţi aşteptau să intre la lampa roşie, majoritatea fiind feciori”'

La baza piramidei nevoilor umane, Abraham Maslow, un reputat psiholog așeza hrana, amorul și adăpostul, indiferent de context. Cu alte cuvinte, fie pace sau război, avem nevoie de toate acestea pentru a fi funcționali și echilibrați emoțional.

La baza piramidei nevoilor umane, Abraham Maslow, un reputat psiholog american, așeza hrana, amorul și adăpostul, indiferent de context. Cu alte cuvinte, fie pace, fie boală, război, pământenii aveau de toate acestea pentru a supraviețui și a face față dificultăților.

„Vremurile tulburi” atrag după sine, măsuri extreme, și din acest motiv, soldații britanici uitau înainte de a intra în tranșee de promisiunile făcute iubitelor rămase acasă, soțiilor însărcinate, nevestelor disperate și apelau la... prostituate.

Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război”

În timpul Primului Război Mondial, grupuri cu sute de tineri britanici erau organizate în faţa bordelurilor, locuri de stabiliment legale, cunoscute şi cu denumirea de ”maisons tolerees”. Un raport, citat de historyextra.com, atestă faptul că aproape 200.000 britanici au beneficiat de serviciile sexuale din bordelurile aflate pe o singură stradă din Franța în timpul primei conflagrații mondiale.

Amorul era mai mult decât o necesitate pentru că mulți soldați erau conştinţi că în următoarele săptămâni sau luni pot muri pe front. Așadar, pentru unii expresia „ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război”, devenită celebră datorită scriitorului român Camil Petrescu, era chiar o realitate.

Îndemn către abstinență dată de secretarul de stat britanic

„Fiţi constant în gardă împotriva oricăror excese. În timpul noii voastre experienţe, vă veţi simţi tentaţi de femei sau vin. Trebuie să rezistaţi” , era îndemnul adresat soldaților de către secretarul de stat britanic, Lordul Kitchener. După, acestora li se administra bromură - sedativ și anticonvulsant care inhiba orice instinct sexual - și erau trimişi pe tranşeele din Franţa. Cu toate acestea, mulți viitori ostași au ignorat sfatul lordului și au refuzat să bea ceaiul administrat. De exemplu, la urechile lui Kitchener a ajuns cazul unui tânăr înregimentat, Richards, care odată ajuns în tranșee, a vizitat un bordel sau o ,,lampă roşie'', așa cum era cunoscut în jargonul milităresc.

Satisfăcut de prostituatele franțuzoiace, soldatul britanic s-a întors la locul faptei. Atunci avea să descopere că nu era singurul la rând. În faţa casei de toleranță era ,,un grup de 300 de bărbaţi, toţi aşteptând să intre în lampa roşie, majoritatea fiind feciori”, potrivit proprie-i constatări. În 24 de ore, clienții urmau să lupte în ofensivă în bătălia de la Loos.

Ce se întâmpla în „locul pierzaniei”. Pas cu pas

Bordelul frecventat de Richards nu era singurul de acest fel din Franța. În dreptul lupanarelor erau cozi imense. Soldatul Amatt, un alt client ale cărui însemnări au ajuns pe masa secretarului de stat britanic.

„Erau aproximativ 12 fete în interior aproape goale, dar cu pantofi cu toc în picioare. Stăteau pe genunchii soldaţilor. Dacă unui bărbat îi plăcea o fată îi cumpăra o băutură, apoi fata îl ducea într-o cameră de la etaj”, a scris Amatt.

Potrivit sursei citate, clienții care apelau cel mai des la servicii sexuale nu erau tinerii liberi, ci bărbații căsătoriți, susţinând că doresc să suplinească lipsa soţiilor. În contextul dat, nu e de mirase că bolile venerice au luat amploare, peste 150.000 de bărbaţi fiind spitalizaţi în Franţa în timpul războiului din această cauză. Abia la finalul războiului, serviciile medicale de pe front asigurau sticle cu loţiuni dezinfectante.

Surse: historyextra.com, descopera.ro, historicalphotos.com