De la obiect venerat la cadou mult râvnit, înainte puteai plăti și chiria dacă aveai un sac de ceapă! Istoria neștiută a legumei dătătoare de lacrimi

 
+4 click pentru
galerie

Ceapa este ingredientul nelipsit din bucătăria oricui, fiindcă aproape nicio mâncare gustoasă nu se face fără ea. Totuși, se pare că leguma are o istorie la care nimeni nu s-ar fi gândit: de la obiect venerat la cadou mult râvnit!

Acum lucrurile sunt simple: te duci la piață sau la magazin și cu doar câțiva lei îți cumperi un kilogram de ceapă după gustul tău, fie ea albă sau roșie.

Totuși, se pare că lucrurile nu au stat mereu așa cu leguma ce te face instant să lăcrimezi.

Primele urme de ceapă în istorie datează de acum mai bine de 5.000 de ani înainte de Iisus, adică de prin Epoca Bronzului!

Mai sunt și dovezi arheologice ce arată că egiptenii erau fierți pe ceapă în anul 3.000 îHr. Nu numai că o foloseau în mâncarea de zi cu zi, dar erau și legume venerate! Motivul?

Egiptenii credeau că forma sferică și cercurile concentrice ale cepei reprezentau viața eternă și atunci au decis că e clar obiect bun de venerat. De fapt, chiar și în mormântul faraonului Ramses al IV-lea s-au găsit urme de ceapă, semn că ceremonia de înmormântare nu se putea face fără venerata legumă!

Cum poți să nu mai lăcrimezi atunci când toci ceapa! Secretul e mai simplu decât crezi!

 Nici cei din Grecia Antică nu s-au lăsat mai prejos. Au acordat o atenție deosebită legumei ce te înlăcrimează în doar câteva secunde. Ceapa era considerată mâncarea preferată atleților, fiindcă se credea că le face sângele mai sănătos. Gladiatorii se frecau des cu ceapă pe piele pentru a-și face mușchii mai fermi.

Și istoria nu se oprește aici. În Evul Mediu, europenii foloseau ceapa pentru a-și plăti chiriile, fiindcă leguma era extrem de valoroasă! Unii chiar obișnuiau să ofere ceapă drept cadou! Și era chiar motiv de fericire și de mândrie.

Ajungem prin secolul al XVI-lea, atunci când medicii dădeau femeilor infertile cel mai la îndemână leac: ceapa!

Azi nu mai folosim ceapa pentru a ne plăti chiriile sau pentru a le oferi drept cadou, dar cu siguranță rămâne un ingredient ce nu lipsește din bucătăria nimănui. Cel mult o mai folosești ca tratament natural pentru creșterea părului sau pentru a ameliora diferitele dureri.

facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI
PREMIUM

Mai multe