Live acumSerial: Sacrificiul (r)
Prime Time 20:00Te cunosc de undeva!

Galerie foto ATUNCI VS. ACUM! Imagini de arhivă cu trecutul care devine prezent. Cele mai frumoase clădiri ale lumii, distruse de bombe şi obuze necruţătoare

Fotografiile spun poveşti: unele despre iubire, amintiri cu persoane dragi, altele despre război şi durere. La fel şi clădirile cu parfum de istorie. Fotografi din întreaga lume au ales imagini cu locuri şi clădiri de altădată şi le-au prezentat într-o galerie de excepţie.

Fotografiile spun poveşti: unele despre iubire, amintiri cu persoane dragi, altele despre război şi durere. La fel şi clădirile cu parfum de istorie. Fotografi din întreaga lume au ales imagini cu locuri şi clădiri de altădată şi le-au prezentat într-o galerie de excepţie.

Ruinele catedralei lutherane Frauenkirche din Dresda, Germania.

2.080 avioane îl atacă cu 7.100 tone de bombe. Peste 25.000 de suflete moarte în numai două zile, mii de răniți, oameni rămași fără adăpost. Se întâmpla în februarie 1945, cu doar câteva luni înaintea finalului celui de-al Doilea Război Mondial. Dresda, capitala Saxoniei şi unul dintre cele mai frumoase oraşe din Europa, este bombardat de forțele aliate și ras, în proporție de 95 la sută, de pe suprafața pământului. Este reconstruit într-un timp record, păstrând, și astăzi, 60 la sută din suprafață spațiu verde.

Printre clădirile care se pierd este şi MAREA CATEDRALA. Biserica "pleca la drum" în 1726, perioada în care Dresda era reședința principelui elector de Saxonia, şi urma să devină mândria oraşului. A rezistat până pe 13 februarie 1945, când clădirea a fost complet distrusă.

Pietrele din imensul morman de moloz de 22.000 m³ au fost sortate cu grijă, astfel că au putut fi refolosite 44% din pietrele originale, care au fost identificate bucată cu bucată și depozitate în incinta șantierului. Practic, o MUNCĂ DE SISIF, care a durat 11 ani.

Hofbrauhaus, poate cea mai veche berărie din lume. Munchen.

Istoria Berăriei Regale din Munchen începe în urmă cu mai bine de patru secole. Înfiinţată în 1589 de ducele Wilhelm al V-lea pentru a satisface "setea nestăvilită a familiei sale", Hofbrauhaus a produs iniţial numai bere fără hamei pentru ca apoi când fiul lui Wilhelm al V-lea să "dea drumul" şi producţiei de bere din grâu. Vânzările mari au transformat "casă" într-un real succes, iar cererile erau brusc mai mari decât oferta.

În 1896, s-a constatat încă o dată că berăria era prea mică, astfel că vechea clădire a fost demolată şi una nouă a fost ridicată în locul său. Arhitectul Max Littmann a fost ales să proiecteze clădirea în stil clasic bavarez, clădire ce avea să deservească unui restaurant modern. Creaţia acestuia şi-a deschis porţile în 1897 şi parte din ea poate fi încă văzută astăzi.

Clădirea care a simţit ciocnirea cu „Blitzkrieg-ul”. Intersecţia străzilor Ratajczaka şi Sw. Marcin, Poznan, Polonia.

Tăvălugul german a pornit asupra Poloniei la 1 septembrie 1939, ora 4:45. Acest lucru s-a petrecut fără o declaraţie de răboi prealabilă, încălcându-se astfel dreptul internaţional. Pretextul folosit de Hitler era înscenarea unui atac polonez asupra staţiei de radio din Gliwice, de către trupele speciale germane, în seara zilei de 31 august.

Înregistrată pe o cronică de film germană, salva de tun trasă de pe cuirasatul „Schleswig-Holstein” spre depozitele militare poloneze de la Westerplatte din Gdansk a fost considerată în mod simbolic începutul războiului.

În septembrie, nemţii erau deja în Poznan, oraş distrus în cea mai mare parte. Imaginea de mai sus prezintă o clădire ciuntită de bombele necruţătoare.

Pripiat, orașul-fantomă, din care au plecat toți cei 45.000 de locuitori.

"Trăim în ţara lui Lenin", scrie pe peretele unei grădinițe abandonate din Pripiat, oraşul din care au fost evacuaţi toţi cei 45.000 de locuitori, în decurs de trei zile de la producerea exploziei de la Cernobîl din 1986, 26 aprilie. Se estimează că au murit undeva între 15 şi 30.000 de oameni în dezastru. Mulți dintre aceștia, copii. Peste 2,5 milioane de ucrainieni au avut de suferit în urma accidentului nuclear, iar 80.000 dintre ei mai primesc şi astăzi plăţi compensatorii.

Orașul a fost construit pentru viitorii muncitori ai Centralei Atomoelectrice de la Cernobîl, însă, după dezastrul nuclear din 1986, localitatea şi-a câştigat un loc pe harta oraşelor-fantomă ale lumii. Cu 92 de ani înainte de tragicul eveniment, în Pripiat a fost demarat un amplu proiect feroviar. În scurt timp, de-a lungul căii ferate a fost construită o întreagă infrastructură, ceea ce a dus la industrializarea zonei.

Astfel, s-a ajuns ca până în 1986, populaţia oraşului să numere aproximativ 50.000 de locuitori, conform site-ului pripiat.com. Oraşul în care comerţul era în floare şi în care oamenii îşi construiau un viitor sigur era văzut şi ca un puternic nod feroviar şi naval.

Deşi au trecut peste 30 de ani de la explozie, oraşul Pripiat este încă păzit, deoarece se află în centrul zonei radioactive care se întinde din Ucraina până în Belarus.

Moulin Rouge – o istorie a artei, moravurilor şi amorului. 1900 - 2016.

Celebrul Moulin Rouge sau cea mai zgomotoasă "moară de vânt" din toate timpurile şi-a deschis porţile în octombrie 1889, în cartierul roşu al Parisului de odinioară.

Legenda spune că a devenit un bar de streptease accidental, după ce o dansatoare a renunţat la haine în timp ce dansa, pe motiv că îi era cald.

După aproape trei decenii în care succesul locaţiei a ajuns la cote maxime, aceasta a fost distrusă de un incendiu. Câţiva ani mai târziu a fost reconstruit integral şi de atunci porţile îi sunt deschise doar pentru vizitatori.

Domul din Koln, catedrala care păstrează moaştele celor Trei Crai de la Răsărit. 1945 - 2011.

Construirea catedralei a început în anul 1248, în ziua de 15 august, zi în care creştinii sărbătoresc Adormirea Maicii Domnului, iar inaugurarea a avut loc abia după mai bine de 600 de ani, în ajunul aceleiaşi sărbători, în prezenţa împăratului Wilhem I.

Un lucru interesant şi bine de ştiut este ca la 1880, în momentul inaugurării, Domul din Koln era cea mai înaltă clădire din lume.

Catedrala Magilor sau Domul din Koln este o clădire impresionantă, o adevărată bijuterie arhitectonică, un loc plin de legende. Aici, de peste 800 de ani, sunt adăpostite moaştele celor Trei Magi care s-au închinat Pruncului Iisus în Betleem.

SURSA FOTO: BOREDPANDA.COM