Live acumNeatza cu Razvan si Dani
Prime Time 20:30Raman cu tine

Îl vezi? Copilul care a tras două gloanțe și a ucis 40.000.000 de oameni! Eroul.

Gavrilo Princip, un naționalist sârb în vârstă de 19 ani, născut într-o familie de țărani săraci, cu un complex dat de faptul că era slab și scund, a schimbat istoria, pe 28 iunie 1914, murdărindu-și mâinile de sângele victimelor sale, dar și ale altor 40 de milioane de oameni. Puștiului i-a fost servită accidental ocazia de a-și demonstra „curajul”. Mașina în care se aflau arhiducele Franz Ferdinand și soția lui s-a oprit chiar în dreptul tânărului, așa că asasinul a tras două gloanțe, declanșând Primul Război Mondial.

Gavrilo Princip, un naționalist sârb în vârstă de 19 ani, născut într-o familie de țărani săraci, cu un complex dat de faptul că era slab și scund, a schimbat istoria, pe 28 iunie 1914, murdărindu-și mâinile de sângele victimelor sale, dar și ale altor 40 de milioane de oameni. Puștiului i-a fost servită accidental ocazia de a-și demonstra „curajul”. Mașina în care se aflau arhiducele Franz Ferdinand și soția lui s-a oprit chiar în dreptul tânărului, așa că asasinul a tras două gloanțe, declanșând Primul Război Mondial.

După două tentative de sinucidere eșuate, Gavrilo Princip a ajuns la închisoare și s-a îmbolnăvit de tuberculoză. După ce l-a răpus boala, asasinul a fost îngropat într-un loc secret, dar apoi a fost recuperat și reînhumat ca „erou sârb”.

Gavrilo Princip a fost născut într-o familie foarte săracă

Gavrilo Princip s-a născut pe 25 iulie 1894 în satul Obljaj din Bosnia și Herțegovina. El a fost numit după Arhanghelul Gabriel la sugestia unui preot ortodox, astfel încât să fie ferit de moartea infantilă. Șase dintre cei opt frați ai lui au murit în copilărie.

În anul 1903, la vârsta de nouă ani, Gavrilo Princip a început să meargă la școală, deși tatăl său s-a opus, și a obținut rezultate foarte bune la învățătură.

La vârsta de 13 ani, Gavrilo Princip a plecat la Sarajevo, unde a fost chemat de fratele lui mai mare, Jovan, care a vrut ca el să se înscrie la școala militară austro-ungară. Însă, el a ajuns să se înscrie la o școală comercială, după ce un prieten al lui Jovan l-a convins pe acesta să îl transforme pe Gavrilo într-un „asasin al oamenilor lui”. Apoi, a urmat cursurile unei școli clasice din Tuzla, Bosnia și Herțegovina, de unde a absolvit în august 1910.

Cine a avut o influență majoră în radicalizarea lui Princip

În 1910, Gavrilo Princip a început să îl cunoască și să îl admire pe Bogdan Žerajić, un revoluționar bosniac sârb care a făcut o încercare eșuată de a-l asasinape guvernatorul austro-ungar din Bosnia și Herțegovina, Marijan Varešanin, după care s-a sinucis.

„Inspirat”, Gavrilo Princip s-a alăturat societății „Mlada Bosnia” (Tânăra Bosnia). Scopul acesteia era să elibereze Bosnia de sub ocupația Austro-Ungariei și de a se uni cu Regatul Serbiei.

În 1912, Princip a fost examtriculat de la școală pentru că a fost implicat într-o răscoală împotriva autorităților austro-ungare.

Respins de „Mâna Neagră” din cauza staturii sale mici

Omul care avea să intre în istorie, Gavrilo Princip, a fost respins inițial de societatea secretă „Mâna Neagră”, deoarece era prea slab și prea scund. Societatea era formată din nemulțumiți care nu puteau accepta faptul că guvernul sârb permisese Austro-Ungariei să anexeze Bosnia-Herțegovina.

La un moment dat, însă, Gavrilo Princip a reușit să îl impresioneze cu determinarea lui pe Živojin Rafajlović, unul dintre fondatorii organizației sârbe Cetnici. Astfel, a fost trimis alături de alți 15 membri ai grupării la un centru de training din Vranke, pentru a învăța să tragă cu arma, să folosească cuțite în atac și să detoneze bombe.

Asasinatul arhiducelui Franz Ferdinand, posibil din cauza unei întâmplări nefericite

Gavrilo Princip și ceilalți conspiratori au plănuit asasinarea arhiducelui Franz Ferdinand, moștenitorul tronului austro-ungar. În timpul vizitei acestuia în Sarajevo, pe 28 iunie 1914, cu scopul de a supraveghea antrenamenul militar din Bosnia.

Șase conspiratori, între care și Gavrilo Princip, s-au aliniat pe strada Appel Quay, pe unde urma să treacă arhiducele, într-un convoi regal. A fost un eșec al asasinilor.

Unul dintre ei s-a speriat și a abandonat, altul a aruncat o grenadă către mașina arhiducelui, dar șoferul a zărit-o și a accelerat, astfel că aceasta a explodat sub o altă mașină, rănind două persoane.

Datorită vitezei mașinilor și a mulțimii, ceilalți conspiratori un au putut acționa. Preferând moartea în schimbul arestului, Čabrinović a înghițit o pastilă cu cianură și s-a aruncat în râul Miljacka. Nu a murit, așa că a fost prins.

După ce a participat la o recepție, arhiducele Franz Ferdinand a decis să viziteze victímele atacului cu grenadă în spital. Șoferul a ales o rută nefericită și la un moment dat s-a oprit motorul mașinii, când el încerca să dea înapoi.

Aceasta a fost ocazia lui Gavrilor Princip, care stătea la o cafenea. El a tras două gloanțe de la un metru și jumătate distanță, lovindu-l pe arhiducele Franz Ferdinand în gât și pe soția lui, Sofia în abdomen.

O lună mai târziu, s-a delănțuit Iadul pe Pământ. Pe 28 iulie 1914, Austro-Ungaria a declarat război, învinuind Serbia pentru asasinatul arhiducelui Franz Ferdinand și al soției sale.

Gavrilo Princip a scăpat de pedeapsa cu moartea, dar l-a răpus tuberculoza

Gavrilo Princip a încercat să se împuște pe loc, dar nu a mers, deoarece oamenii au tăbărât pe el.

Apoi, a fost arestat și a înghițit în celulă o pastilă cu cianură, dar aceasta era expirată, așa că nu l-a omorât.

„Nu pot spune dacă am nimerit sau nu victimele, fiindcă oamenii au început să mă lovească imediat”, a spus Gavrilo Princip.

După asasinarea arhiducelui Franz Ferdinand, Gavrilo Princip a fost condamnat la 20 de ani de închisoare, deoarece la doar 19 ani era prea tânăr pentru a fi condamnat la moarte – cu 27 de zile mai tânăr.

Gavrilo Princip a ajuns la închisoarea Theresienstadt, unde erau condiții de viață dificile pentru deținuți. Aici s-a îmbolnăvit de tuberculoză și a murit la trei ani și 10 luni de la asasinat, pe 18 aprilie 1918. La momentul decesului său, Princip cântărea 40 de kilograme și avea brațul drept amputat, din cauza bolii sale.

Gavrilo Princip își poartă țărâna ca un „erou”

Gavrilo Princip a fost îngropat în secret într-un mormânt anonim de către gardienii închisorii, care s-au temut că rămășițele lui ar putea deveni relicve pentru naționaliștii sârbi.

Însă, un soldat ceh a făcut ca rămășițele lui Gavrilo Princip și ale altor „eroi de la Vidovdan” să fie exhumate în 1920 și aduse în Sarajevo pentru a fi reînhumate într-o capelă construită „pentru a-i comemora pentru eternitate pe eroii noștri sârbi” în Cimitirul St Mark.

Ulterior, casa în care a locuit Princip a fost distrusă în Primul Război Mondial și reclădită drept muzeu. A fost apoi demolată de Croatian Ustaše și reconstruită după ce comuniștii au venit la putere în Iugoslavia, în 1944. Un alt muzeu i-a fost dedicat în Sarajevo. Casa a fost distrusă a treia oară, în timpul Războaielor Iugoslave din 1990, și refăcută în 2015.

Fanatik.ro
Cele mai noi stiri
Lajumate.ro