Hedy Lammar: prima actriță care a apărut dezbrăcată pe ecrane, prima care a mimat orgasmul în film. Șase soți, 35 de ani singură. Bunica sistemului WiFi de azi

 
+5 click pentru
galerie

Hedy Lamarr, actrița născută în Austria, a avut o viață ce a bătut toate filmele în care a jucat. A fost prima starletă ce a apărut goală într-un film. A fost întâia ce a mimat un orgasm, pe peliculă, ambele în ”Ecstasy”, în 1933. S-a căsătorit de șase ori, apoi, după ultimul mariaj, a rămas singură 35 de ani. A fost o inventatoare de marcă: a lucrat la perfecționarea semaforului, a născut pastile efervescente și a născocit un sistem bazat pe frecvențe radio considerat, și astăzi, precursor al WiFi-ului modern

În ianuarie 2000, la câteva zile după al său deces, fiul, Anthony Loder, i-a luat urna cu cenușă, s-a urcat în avionul american și a ajuns în Austria. A tras în pădurile vieneze, acolo unde ea-și dorise să se odihnească pe vecie, conform testamentului, și i-a împrăștiat rămășițele în cele patru zări. Mai apoi, în 2004, Hedy Lamarr a primit un monument în Cimitirul Central din Viena. Finalmente, una dintre cele mai interesante personaje feminine din istorie își găsise liniștea.

La nașterea sa, în 1914, a fost botezată Eva Maria. Hedwig Eva Maria Kiesler, Imperiul Austro-Ungar. Tatăl, un director de bancă citit, mama, fostă pianistă la Budapesta. De la primul a primit capacitatea de a se descurca în viață în orice împrejurare, de la a doua a moștenit frumusețea, senzualitatea și arta. A fost descoperită rapid de către producătorul Max Reinhardt. A ajuns la Berlin, unde a dat replici pentru copii, apoi s-a reîntors la Viena, ca actriță cu acte. În 1933, la 18 ani, a jucat în ”Ecstasy”, pelicula lui Gustav Machaty, filmată la Praga. Lumea a rămas...mută. Hedy Lamarr, numele său de scenă, apărea nudă, alergând, se îmbăia și mima, pentru prima oară în istorie, orgasmul!!! Începe să devină cunoscută în Europa. Câștigă un premiu la Roma, apoi, după rolul din ”Sissy”, lumea vrea să se fotografieze alături de ea, cabina îi este plină de trandafirii trimiși de către admiratori!

Afișul filmului din 1933, unul ce a revoluționat lumea cinematografiei

În august 1993 se căsătorește cu Friedrich Mandl, al treilea om ca potență financiară din Austria. Mariajul durează patru ani. În 1939 se unește cu Gene Markey, se mută în Beverly Hills, California. 1943-1947 sunt anii de mariaj cu John Loder. Un singur an e luată, cu acte, cu Ernest ”Ted” Stauffer, un patron de club de noapte, apoi vine rândul lui W. Howard Lee. În fine, cel de-al șaselea soț este Lewis J. Boies. După divorțul de acesta, în 1965, vreme de 35 de ani, până la moarte, rămâne....singură!!!

Din 1938 ajunge la Hollywood, în eterna cetate a filmului. Între 1940 și 1949, deși naște doi copii, joacă în 18 filme. Se rupe de ”MGM”, dar continuă să dea replica unor mari actori. 

Bunica WiFi-ului

Deși recunoaște că nu a trecut pe la școală, intră pe un drum rezervat numai minților luminate: cel al inventatorilor. Lucrează la perfecționarea semafoarelor, apoi realizează o pastilă evervescentă. Pentru că marele Howard Hughes simte o sensibilitate pentru ea, acesta îi pune întrega sa echipă de cercetători la dispoziție. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Lamarr citește despre torpilele controlate prin unde radio, extrem de importante în războaiele navale. Află că inamicii pot ”auzi” semnalele, le pot distorsiona, deturnând bombele de la ruta stabilită. La o seartă muzicală se găsește cu George Antheil, compozitorul. Având ceva cunoștințe de la primul său bărbat în domeniul torpilelor, cei doi încep să lucreze la un sofisticat sistem de transmisiuni. ”Sincronizează” semnalele radio cu cartonul perforat de mecanismul unui mini-pian. Invenția lor trece și nu trece neobservată. Pe 11 august 1942 primesc un patent oficial. Dar U.S. Navy nu e dispusă să plece urechea la descoperirile unor civili, a unor oameni care nu fac parte din breaslă. Abia în 1962, în plină criză cubaneză, sistemul, updatat, ajunge pe navele de război americane. Astăzi, la mai bine de șapte decenii de atunci, specialiștii recunosc, la unison, că sistemul respectiv a fost bunicul WiFi-ului modern de astăzi.

Primește o stea pe Walk of Frame. În ultimii ani ai vieții apelează la chirurgia plastică dar, din păcate, se transformă într-un monstru. Se stinge pe 19 ianuarie 2000, la 85 de ani, fix în ziua în care Denise, fiica sa, împlinea 55 de ani,

facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI
PREMIUM

Mai multe