Live acumMireasa Sezonul 2
Prime Time 20:30Film: Eroi de sacrificiu (SUA 2010)

Își pierduse toată familia în lagărele de concentrare, iar salvare i-a fost iubirea unui soldat: ”Puteam să mor ucis, dar tot avea să fie a mea!” 70 de ani mai târziu, el i-a închis, pentru totdeauna, ochii

Auschwitz, 1944. Când John Mackay, în vârstă de 23 de ani, a salvat-o pe Edith Steiner, cu doar trei ani mai mică decât el, nici prin gând nu le trecea niciunuia dintre ei că își vor petrece restul vieții împreună.

Auschwitz, 1944. Când John Mackay, în vârstă de 23 de ani, a salvat-o pe Edith Steiner, cu doar trei ani mai mică decât el, nici prin gând nu le trecea niciunuia dintre ei că își vor petrece restul vieții împreună.

John avea deja o poveste în spate: scapase dintr-un lagăr italian de prizonieri de război din Tobruk, Libia, după ce a pretins că e soldat italian, și făcea parte, atunci când a cunoscut-o pe ea, dintr-o unitate de comandă scoțiană. A salvat-o dintre ororile zilnice ale lagărului de concentrare, pe ea, pe Edith, dar și pe alte persoane, care i-au mulțumit îndelung.

Holocaustul i-a răpit toată familia. Doar ea și maica-sa au rămas în viață: ”Frați, unchi, verișori, 39 la număr”

Însă el a văzut în ea un înger. Îi tresărea inima ori de câte ori o zărea și a decis că trebuie să o cunoască. Vedea în ochii ei o tristețe nemărginită. Motivul? Edith, care s-a născut în regiunea Székesfehérvár din Ungaria, pierduse în timpul Holocaustului 39 de membri ai familiei sale. Doar ea și mama ei supraviețuiseră.

La un dans pentru a celebra eliberarea, John a vrut să facă primul pas. N-a îndrăznit, însă, să se apropie. I-a cerut unui prieten să-o întrebe pe Edith dacă ar accepta o invitație la dans.

A zâmbit trist și i-a transmis lui John, prin același prieten, că va dansa cu el, doar dacă invitația va veni personal de la el. S-a scuturat de teamă și s-a apropiat de ea, iar acel dans a fost începutul unei povești de dragoste care durează de peste 70 de ani.

Cu doar trei săptămâni înainte de cea de-a 71 aniversare a nunții, ea a plecat. El, ținând-o în brațe, a eliberat-o... Iar!

John si Edith s-au căsătorit doi ani mai târziu, în 1946, pe 17 iulie. Au avut doi copii, Sharon și Peter, rod al unei iubiri nemăsurate. Iar până de curând, doar prietenii și familia le știau povestea uimitoare.

Cuplul a intrat în atenția presei la începutul acestui an, după ce a sărbătorit împreună Ziua Îndrăgostiților pentru a 71-a oară. Edith, însă, n-a mai prins aniversarea nunții, iar la 92 de ani, cu John nedezlipit de lângă ea, a murit. Tot el a eliberat-o...

Surse: boredpanda.com; telegraph.co.uk

Recomandari