La mai bine de 200 de ani de la căderea Bastiliei, legenda omului cu masca de fier încă există! Cine a fost celebrul deținut

 
+4 click pentru
galerie

Au trecut mai bine de 200 de ani de când a avut loc căderea Bastiliei, celebra fortăreață ce simboliza tirania monarhiei franceze. Franța avea să-și schimbe fața pentru totdeauna și să aleagă democrația în schimbul monarhiei, oferind Europei un ecou pe care și alte țări aveau să îl urmeze.

Din 1880, 14 iulie este Ziua Națională a Franței. Căderea Bastiliei a fost un moment important al Revoluției Franceze.

Concret, oamenii au decis că nu mai vor să fie guvernați de un rege cu puteri absolute. Au dat naștere Revoluției Franceze și, pe 14 iulie 1789, au luat cu asalt Bastilia. Atunci, 40.000 de persoane au pătruns în fort pentru a căuta cele 30.000 de puști și cele 12 tunuri ce erau păstrate aici. Nu a fost greu, căci la momentul respectiv erau doar șapte amărâți de deținuți întemnițați la Bastilia.

Totuși, dincolo de sărbătoarea națională și de faptul că atunci s-au născut valorile democrației europene, Bastilia a fost și locul în care s-au născut legende la fel de vii și astăzi.

De mai bine de 350 de ani omenirea este frământată de povestea „omului cu masca de fier”. Au încercat istoricii să deslușească misterul, Alexadre Dumas a surprins legenda în operele sale și, mai târziu, regizorii au dat frâu liber imaginației și au făcut filme de mare succes.

Totuși, cine a fost cu adevărat „omul cu masca de fier”?

Pe la colțurile saloanelor pe unde se distrau nobilii se spunea, prin secolul al XVII-lea, că deținutul ce purta mereu o mască de fier pe chip era nimeni altul decât fratele geamăn al lui Ludovic al XIV-lea. Marele Voltaire, care a trecut și el ca prizonier pe la Bastilia prin 1717, a scris că misteriosul deținut purta masca încă din 1661, pentru ca nimeni să nu vadă că fratele ilegitim al regelui Ludovic.

Alexandre Dumas a venit apoi și a spus că nu e fratele ilegitim, ci chiar fratele bun, cu drept la tron, căci s-ar fi născut înainte cu două minute de Ludovic al XIV-lea.

A stat închis mai bine de trei decenii și a murit în 1703, luând cu el și adevărul.

Mulți istorici au spus că acesta ar fi, de fapt, Eustache Dauger, un simplu valet. Nu se știe în a cui slujbă se afla și de ce era pedepsit atât de crunt, dar cert e că purta cu el un mister ce trebuia păzit. 

Paul Sonnino, profesor de istorie la Universitatea California din Santa Barbara, susține că Eustache Dauger a fost valetul trezorierului cardinalului Mazarin, prim-ministru a Franței la începutul domniei lui Ludovic al XIV-lea.

Mazarin a acumulat o avere imensă, iar valetul a fost închis pentru că ar fi cunoscut faptul că o parte însemnată din această avere ar fi fost furată.

„Am reușit să determin faptul că Mazarin a furat o parte din averea sa uriașă de la fostul rege al Angliei (Carol I Stuart decapitat după ce a pierdut războiul civil împotriva forțelor parlamentare conduse de Oliver Cromwell). Dauger probabil că nu și-a ținut gura când a trebuit. El a fost informat atunci când a fost arestat că dacă își va dezvălui identitatea va fi imediat ucis", conform lui Sonnino.

Adevărul nu se cunoaște nici astăzi, la 350 de ani de la nașterea legendei.

Surse: thevintagenews.com, agerpres.ro,wikipedia.com

 

facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI
PREMIUM

Mai multe