Live acumNeatza cu Razvan si Dani
Prime Time 20:30Asia Express - Drumul Dragonului

Paradisul uitat de la Băile Olănești se împarte azi, pe cartelă, ca-n vremurile comuniste! Ce s-a ales de stațiunea cu „izvoare de aur”

Sursa foto: calatorim.ro

În staţiunea Băile Olăneşti, apele vindecătoare se dau cu porţia. Bazinul public ridicat pe bani grei de autorităţi stă gol, de câţiva ani. Iar izvoarele minerale sunt pe cartele. Deşi investitorii vin, iar turiştii s-ar întoarce an de an pentru tratamente, micile probleme tipic româneşti stau în calea dezvoltării staţiunii. Cândva o adevărată perlă a turismului, stațiunea a devenit astăzi un loc deprimant, unde apa plină de proprietăți vindecătoare se dă doar pe cartelă!

Pe vremuri, cu greu mai găseai un loc liber la Băile Olăneşti. Chiar şi familia Ceauşescu avea aici o vilă de protocol. Acum, pe drumul către staţiune, rar vezi trecând câte o maşină. Deşi numărul turiştilor a crescut în ultimii trei ani, staţiunea nu se umple niciodată!

Şi totuşi, investitorii au venit aici. Au ridicat pensiuni şi hoteluri. Aşa au apărut centre de tratament de patru stele, cu piscine şi spa-uri comparabile cu cele de peste hotare. Într-un astfel de loc, am găsit şi un cuplu de tineri.

La intrare, staţiunea Băile Olăneşti pare un mic paradis. Pe măsură ce descoperi staţiunea, însă, te loveşti de neajunsurile tipic româneşti. Într-un hotel de sindicat, o echipă de control de la Ministerul Turismului a descoperit că turiştii erau cazaţi într-o clădire ce ar fi trebuit să stea închisă. Majoritatea pensionari, veniţi aici prin Casa de Pensii, oamenii nu au ştiut cui să se plângă.

Băile Olănești, cândva un paradis, astăzi doar o stațiune pustie

De ape minerale, turiştii se plâng că nu pot beneficia nici în restul staţiunii decât cu plată. Din peste 30 de izvoare, 14 sunt exploatate de o firmă privată. Restul stau închise.

Firma restricţionează apa minerală în şase din cele 14 izvoare pe care le are în concesiune. Funcţionează doar pe bază de cartelă. Aceasta obţine doar la centrele de tratament din staţiune, la recomandarea medicului.

Peste trei milioane de euro au investit în staţiune autorităţile, în urmă cu opt ani. Au construit şi inaugurat cu mare fast, în centrul Olăneştiului, un centru balnear. Aici, oamenii s-au bucurat de servicii ieftine pentru scurt timp. Din 2016, bazinul stă gol.

Sonda e singura care poate extrage apa din sol ca să alimenteze bazinul construit şi abandonat. Dar e deţinută de o firmă privată care nu se înţelege cu primăria.

Reprezentanţii firmei care deţine sonda ne-au spus că sonda nu se închiriază, doar se vinde. Iar aceasta valorează şase milioane de euro. Bani pe care primăria nu îi are. Cu puţin mai mult interes, staţiunea ar beneficia şi de promovare. Până atunci, bazinul stă închis. Iar la marginea staţiunii, apele minerale curg printre buruieni, gunoaie şi turişti puţini.

Cum au fost descoperite izvoarele magice de la Băile Olănești

La mijlocul secolului al XVIII-lea, Toma Olănescu, mare proprietar de pământuri, descoperă "apele tămăduitoare" și hotărăște să construiască primele camere de băi, la care se pare că a poposit la un moment dat și Tudor Vladimirescu. Peste ani, Carol Davila îi va cere chimistului Bernath Lendway să analizeze izvoarele, rezultatul fiind promițător: "ape de natură extraordinară". Au urmat captarea izvoarelor, construirea primelor hoteluri și a parcului încântător, un loc de relaxare pentru turiștii aflați la tratament.

Ce proprietăți vindecătoare au apele de la Băile Olănești

Conform unui studiu ce datează din 1910, izvoarele de la Olănești au fost grupate astfel: cele mai multe sunt iodurate (14), șase izvoare sunt sulfurate, patru au proprietăți diuretice, iar următoarele șapte sunt purgative, feruginoase, bicarbonate sau au compoziție mixtă.

Așa se face că ele sunt recomandate pentru tratarea afecțiunilor respiratorii, digestive, ginecologice, dermatologice, metabolice sau ale sistemului nervos. În centrele de tratament bolnavii pot face hidroterapie, termoterapie, kinetoterapie, fizioterapie și fototerapie. Hotelurile oferă, în afară de tratament, meniuri dietetice, adaptate diferitelor afecțiuni. De asemenea, cele mai multe dintre izvoare sunt situate de-a lungul unei alei ce șerpuiește către munte, un prilej de plimbare și contemplare a naturii, pentru puținii care mai au curajul să se aventureze în acest loc superb, dar uitat de lume.

Fanatik.ro

Băiat bătut pe stradă de un tânăr dezbrăcat

Observator Antena 1

Mihaela Apostolides, executată în Italia

Observator Antena 1

O adolescentă de doar 15 ani a murit, în timp ce făcea amor cu iubitul în mașină! Băiatul...

Spynews.ro

De azi e oficial! Alocatiile pentru copii se majoreaza! Cand ar urma sa aiba loc marirea! Veşti...

Spynews.ro

Nu doar în frizerii se aplică "taxa Covid". Afacerile care au decis să îşi acopere...

AntenaSport

Cine a profitat de COVID? Cu ce se ocupă cei doi bărbați care au făcut o avere în această...

AntenaSport

Daniela Crudu este istorie! Mihai Costea, într-o nouă relație cu o altă bombă sexy din lumea...

Antenastars.ro

Are sau nu are coronavirus? Horia Moculescu, primele declarații după ce a fost testat: „Am...

Antenastars.ro

Surorile Kardashian au un frate pe care l-au ținut secret până acum. Motivul?

Zu TV

ZECE piese pe care artiștii le-au lansat de ziua lor

Zu TV

5 zodii care redescoperă dragostea în 2018 – Cea mai iubită zodie este…

tvhappy.ro

Comoara neprețuită din România, pe care multe popoare ar vrea sa o mai aibă. Străinii sunt...

Playtech.ro

Clejanii au intrat în pământ de rușine! Cum a fost filmat Fulgy: ”Pleacă de aici că te...

Playtech.ro

Tragedie în fotbalul românesc! Un jucător de la U Cluj a murit. Motivul decesului şi anunţul...

Telekomsport.ro

Margherita a recunoscut! Ce pastile a consumat, de fapt

Capital.ro

Blestem la Asia Express! Ce s-a ales de suma imensă de bani

Impact

Horoscop Minerva pentru săptămâna 25-31 mai. Gemenii învață să meargă mai departe,...

Antena3.ro

Umilință supremă pentru Alex Velea! Sa vedem daca pe bune aia sunt copii lui. Înjurături ca...

Voxbiz.ro

Ce masini conduc, de fapt, sefii de la Pro TV

Cars.ro

Obligativitatea purtării măștilor și verificarea temperaturii – afacerea secolului. Între...

Jurnalul
Cele mai noi stiri
Lajumate.ro