Zina Dumitrescu, o viață de film, condimentată cu drame! A cunoscut-o pe Coco Chanel, a refuzat-o pe Elena Ceaușescu și a avut căsnicii tumultuoase, în timpul cărora a făcut zeci de avorturi

 
+6 click pentru
galerie

Zina Dumitrescu s-a stins din viață la vârsta de 82 de ani, în centrul de îngrijire în care fusese internată în urmă cu ani de zile, chiar de fiul ei Cătălin. Despre celebra creatoare de modă s-au scris, de-a lungul timpului, multe, însă cert este că aceasta a avut, fără doar și poate, o viață de poveste, din care n-au lipsit nici dramele. 

Zina Dumitrescu, pe numele ei real Zenobia Bogoș, s-a născut în anul 1936, în Județul Ismail, din Republica Moldova, însă copilăria ei n-a fost ușoară, mai ales că mama ei a avut-o la doar 18 ani și jumătate. 

”Tatăl meu a fost comandat în garda regală. Pe vremea aceea ca să te poți mărita ca un ofițer trebuia să ai dotă, iar mama mea provine dintr-o familie de oameni foarte înstăriți din Huși. Mama m-a avut la o vârstă foarte fragedă, s-a măritat la 17 ani jumătate și m-a născut după un an de la căsătorie. După răzoi a trebuit să ne refugiem în România”, povestea Zina Dumitrecu în cadrul unui interviu pentru gazetamondenă.ro. 

Chiar și așa, însă, Zina Dumitrescu a crescut și a muncit mult pentru a-și îndeplini visele.  Astfel, încă din liceu, Zina a lucrat model la Casa de Modă Venus, al cărui director avea să devină la vârsta de 30 de ani. În timp, designerul și câștigat renumele de ”Mama Modei Românești”. I se mai spunea și ”Mama Zina”, ea fiind omul care a lansat numeroase modele ce s-au bucurat de un succes răsunător, precum Romanița Ivan, Dana Săvuică, Melek Ament, Bianca Brad sau Jeanine.  

A renunțat la Drept pentru Teatru. Visa să devină actriță

Zina Dumitrescu a impresionat, de-a lungul vieții, prin eleganță și stil, lansând numeroase colecții ce făceau furori. Totuși, puțini sunt cei care știu că aceasta a studiat, o perioadă, Facultatea de Drept. A renunțat, însă, pentru a intra la Facultatea de Teatru și Film, după ce mulți o întrebau de ce nu se face actriță având în vedere cât de frumoasă este. 

„Eram prin anul trei de drept și aveam o mătușă, Lucia Novacovici, care era bibliotecara Teatrului Național. Ducându-mă pe la ea prin vizită, în tinerețe am citit forate mult-eram pe atunci superbă, cu părul blond până la brâu-toată lumea din treatru mă întreba de ce nu dau la teatru....m-a prezentat regizoarei Marieta Sadova, care de-abia ieșise din închisoare și era bună prietenă cu mătușa mea.(...) Am intrat la Institutul de Teatru și Film. Culmea este că în anul în care intram eu, a picat actrița Irina Petrescu. M-am retras de la Drept, imediat ce am intrat la Institutt, la clasa lui Pop Marția, Dreptul terminându-l mai târziu, la fără frecvență, de gura părinților mei care doreau să termin o facultate mai serioasă. ”, povestea creatoarea de modă. 

Ba mai mult, Zina Dumitrescu a fost prietenă și chiar colegă de trupă cu regretata actriță Stela Popescu. Ele au fost selectate de facultate, de către departamentul de creație de la Fabrica de Creație pentru a fi manechin. Acolo, ea l-a întâlnit pe Costică Dima, despre care este unul dintre cei mai mari designeri și tehnicieni în materie de modă din România. 

A cunoscut-o pe Coco Chanel, care ”i-a influențat viața destul de mult” și a refuzat-o pe Elena Ceaușescu

De asemenea, Zina Dumitrescu povestea că a cunoscut-o pe Coco Chanel, despre care mărturisea că ”i-a influențat viața”.

”În 1967, la Moscova, în Piața Roșie, s-a desfășurat primul și unicul congres mondial de modă, unde eu am cunoscut-o personal pe Coco Chanel, o femeie care mi-a influențat viața destul de mult, a fost ca o Olimpiadă, cu drapele, cu deschidere oficială. Coco Chanel ieșise pentru prima oară în afara Franței, și venise la Moscova fiind foarte curioasă să-l vadă pe Lenin. Pe vremea aceea manechinele erau angajate cu normă întreagă, cu toate că în Codul Muncii eram trecute ca muncitor necalificat, iar după ’90 eu am reușit să introduc în nomenclatorul muncii profesia de prezentator de modă”, a mai povestit Zina Dumitrescu. 

Ea a cunoscut-o, de asemenea, și pe Elena Ceaușescu, dar a refuzat să lucreze cu ea, întrucât ”nu avea stil și nu știa să își poarte ținutele și, deși era preocupată de modă, Elena Ceaușescu arăta îngrozitor din punct de vedere al stilului, potrivit Zinei.”, potrivit regretatei creatoare de modă. 

”De look-ul Elenei Ceaușescu se ocupa Piți Vasiliu, care pe timpuri a avut una dintre cele mai faimoase case de modă din București, în perioada în care Bucureștiul era comparat cu Micul Paris. Ea nu avea haine urâte pe ea, dar nu știa să le poarte, le purta îngrozitor, stătea îngrozitor și nu știa să mergă, dar hainele erau de foarte bună calitate și bine făcute. De coafat se coafa de cele mai multe ori la cel mai mare salon din Paris. Era preocupată de modă, dar atât o ducea minte, în rest nimeni nu avea voie să arate mai bine decât ea. Am avut ocazia să vorbesc cu ea la două întâlniri oficiale, și o pot caracteriza ca pe o persoană acră. Mă uitam și pe podium când venea la prezentările noastre, ea ne privea așa cu o figuă a dracului, îi simțeam din priviri răutatea și invidia. n momentul în care Piți Vasiliu s-a îmbolnăvit, m-am trezit într-o bună zi la ușă cu un colonel pe care l-am întâlnit atunci și l-am mai întâlnit după Revoluție, pe trotuar în fața Casei de modă, m-a salutat reverențios și mi-a spus că vrea să-mi mulțumească (...) Eu sunt nebună! Eu în primul rând nu sunt membră de partid, apoi eu o să mă duc la ea să-i spun să nu-și mai țină mâinile așa că nu-i zboară, îi spun să-și tundă cocul ăla de cuib de cuci din cap, să-și facă o mulțime de chestii. Și știu că nu-i voie, ori dumneata îți asumi răspunderea, că dumneata mă recomanzi. Spune-i că am o origine năsănătoasă și nu sunt demnă să fiu în preajma ei”. Iar omul acela după atâția ani și-a adus aminte și mi-a mulțumit după Revoluție”, spunea Zina Dumitrescu.

Ce avere are Zina Dumitrescu și cui îi rămâne de fapt, după moarte

Zina Dumitrescu, condamnată la suferință! Fratele ei a murit înecat

Zina Dumitrescu nu se temea să vorbească despre viața ei. Astfel, ea a vorbit chiar și despre cel mai dificil moment din viața ei, când fratele ei a murit. Avea doar 12 ani și a pierit înecat: ”Am avut un frate care a murit înecat la 12 ani și jumătate. În noaptea aia, tatăl meu a pornit să-l caute pe fratele meu și, după ce l-a găsit mort, s-a întors acasă cu părul alb. Din cauza șocului albise. Tatăl meu a murit în `65 și regret că nu l-a apucat pe Cătălin (fiul creatoarei n.r), care s-a născut în `69”, mărturisea vedeta. 

Zina Dumitrescu a avut trei mariaje tumultuoase, iar de-a lungul timpului a făcut 21 de avorturi

Zina Dumitrescu s-a căsătorit prima dată la 19 ani, cu regizorul Marian Negreanu, alături l-a avut pe Cătălin Negreanu, unicul ei fiu. 

Ultima apariție a Zinei Dumitrescu la TV! Ce spunea celebra creatoare de modă: ”Nu regret nimic din ce am făcut!”

”În timp ce eram studentă la teatru, filmăm rolul principal în celebrul film „Darclée“. Și la filmare, la Buftea, am văzut într-o zi, așa de la distanță, un bărbat foarte frumos, cu niște ochi negri minunați. Era Rin Negra, actorul, regizorul, care a fost și primul meu soț. Vreau să îți spun că a două zi când a venit mașina să ne ia de la Teatrul Național să mergem la filmări, parcă îl văd și acum într-un trenci bej, venind așa spre mine – reține, ne-am văzut o singură dată și asta era a două oară! –, mi-a spus: „Chiar dacă nu vrei, ai să fii soția mea!“ Și așa m-am căsătorit prima dată. Pe vremea aceea era ceva extraordinar! Și am stat și m-am uitat atunci la el și i-am zis: „Mai, sper să fii atît de frumos și pe dinăuntru cum ești pe dinafară!”, mărturisea aceasta.

De asemenea, ea a povestit că mariajul ei s-a încheiat din cauza geloziei lui, dar și violenței: ”A fost violent, o dată chiar a fost foarte vilent. Faza cu oala în cap venea după o scenă când am vrut să zic ”Bafta”. Mă ruga în genunchi, plângând, dar tot am Pur și simplu.”, a mai povestit Zina. 

Ulterior, ea s-a căsătorit cu Nicolae Rădulescu Botică, secretar al Sectorului 1. A rămas prietenă cu el chiar și după despărțire, deși a înșelat-o. 

”Ştiu că într-o duminică a sunat telefonul şi era perioada aceea în care aveam stagiune de prezentări şi primavara şi toamna, şi el plecase niţeluş de acasă…. Eram la hotel, la prezentari, dar am uitat ceva acasă şi m-am întors. şi exact la Universitate, mă uitam pe trotuar şi am rămas înmărmurită în taxi: pe bărbatul meu îl ţinea cineva de gât şi se uita în ochii lui şi îl mângâia duios. I-am spus taximetristului să tragă pe dreapta. Am coboriâ din taxi şi i-am spus numai atât: <<Am vrut să ştii că te-am văzut, ca să nu poţi să mă contrazici.>> M-am urcat în maşină şi mi-am văzut de prezentarea mea. Eu sunt genul de om care, dacă asist la un accident, sunt, în momentele acelea, lucidă şi eficientă, dar după aceea mă prăbuşesc. Aşa s-a întâmplat şi atunci. M-am dus la o prietenă şi i-am zis: <<Marica, eu am simţit ceva, dar nu sărea calul, mai pleca el aşa pe nepusă masă la câte un client şi mi se părea ciudat, dar doar atât. Şi cum nu aveam o dovadă, nu puteam să sar la gâtul lui.>> La prezentare am vorbit despre toate ţinutele, aşa se proceda atunci, şi apoi, la sfârşit, am picat din picioare, într-o baltă de sânge.” a povestit Zina Dumitrescu într-un interviu pentru revistatango.ro, acordat în 2008.

Povestea de iubire impresionantă a trăit-o, însă, alături de Costin Dumitrescu, omul care i-a fost alături timp de 22 de ani, până când a murit în 2000.

”Mi-era rău din cauza unei viroze și stăteam pe un fotoliu. Am ridicat capul ușor, era o melodie care îmi plăcea mie mult – „You Are My Destiny“ – și am văzut lîngă mine un bărbat înalt, foarte bine, care mi-a zis că nu pot să îl refuz, că știe că nu mă simt bine, dar a insistat să fac măcar doi pași cu el. S-a uitat așa la mine că am simțit o atracție extraordinară.”, a mai povestit Zina.

După 22 de ani, însă, soțul creatoarei s-a stins din viață. Zina n-a putut suporta durerea pricinuită de moartea acestuia, așa că după câteva zile a încercat să-și ia viața. A fost, însă, salvată la timp de soția lui Alin Oprea, fostul Talisman, Larisa, care a chemat salvarea. Cei doi nu au avut copii, însă Mama Zina recunoștea cu durere că n-a avut timp de asta. Mărturisea, însă, cu durere că a avut 21 de avorturi. 

Sursa: historia.ro, click.ro, revistatango.rofacebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI