Live acumAcces Direct
Prime Time 20:30Chefi la Cutite

Povestea primei femei fără un picior care a ajuns pe Everest. Cu doi ani înainte de a ajunge pe cel mai înalt munte al lumii, a fost atacată de hoți și aruncată în fața trenului

Acum patru ani, Arunima Sinha, o indiancă fără un picior, reușea o performanță in-cre-di-bi-lă chiar și pentru un om sănătos: escaladarea Everestului! La  26 de ani, fosta voleibalistă de performanță și-a învins handicapul, și-a depășit limitele și a ajuns pe cel mai înalt munte din lume, pe care nepalezii îl numesc, pe bună dreptate, “Fruntea în cer” (“Sagarmtha”​).

Acum patru ani, Arunima Sinha, o indiancă fără un picior, reușea o performanță in-cre-di-bi-lă chiar și pentru un om sănătos: escaladarea Everestului! La 24 de ani, fosta voleibalistă de performanță și-a învins handicapul, și-a depășit limitele și a ajuns pe cel mai înalt munte din lume, pe care nepalezii îl numesc, pe bună dreptate, “Fruntea în cer” (“Sagarmtha”​).

CITEȘTE ȘI: Ueli Steck, „Mașinăria Elvețiană”, a murit într-un accident pe Muntele Everest! Era în locul în care Geta Dor Popescu visa să ajungă într-o zi

A reînvățat să meargă cu ajutorul unei proteze

Arunima și-a pierdut piciorul în 2011, când a fost victima unei agresiuni îngrozitoare. La 22 de ani, sportiva, cu un viitor promițător în sport, a fost atacată de hoți în timp ce se întorcea acasă și aruncată în fața trenului. În urma incidentului, tânăra și-a pierdut piciorul stâng, amputat la nivelul genunchiului. De atunci, viața i s-a schimbat radical, practic Arunima a reînvățat să meargă cu ajutorul unei proteze. Puternică și ambițioasă, tânăra și-a promis că va realiza, atât cât îi va sta în fire, visurile pe care le avea atunci când era sănătate. Cel mai mult a durut-o compasiunea celor din jur și convingerea acestora că un handicap te poate condamna la o existență fără provocări.

A durut-o compasiunea pe care i-au arătat-o oamenii

„Atunci, toată lumea și-a făcut griji pentru mine. Așa că mi-am dat seama că trebuie să fac ceva pentru ca oamenii să nu mă mai privească în continuare cu milă”, a declarat tânăra, pentru o televiziune indiană, înainte de a-și începe ascensiunea pe Everest.

Oloagă și mutilată fizic, dar încrezătoare în forța ei, Arunima a ajuns pe Everest ajutată de șerpași. Inițial, ritmul lent al urcușului i-a făcut pe mulți să creadă că femeia va renunța, dar i-a uimit pe toți cu determinarea ei.

„Sinha a părăsit tabăra luni la ora 18:00 şi a ajuns pe vârf marţi, la 10:55. Îndrumătorii Sinhei s-au arătat îngrijoraţi de ritmul de mers lent al tinerei, însă odată ce au atins 8.750 de metri, tânăra a a câştigat energie şi încredere, începând să se mişte mult mai repede“, a povestit în 2013 fondatorul care a organizat expediţia. În 1998, alpinistul britanic Tom Whittaker a devenit prima persoană cu handicap care urcat pe Everest. Britanicul rămăsese fără un picior în urma unui accident rutier.

De atunci au urmat și alte provocări și munți cuceriți pentru indiancă: Kilimanjaro, Elbrus, Kosciuszko, Aconcagua.

Horia Colibășanu, românul care a ajuns pe Everest fără oxigen suplimentar și șerpași

Deocamdată, nicio româncă nu a cucerit Everestul! De curând, Horia Colibășanu a atins cel mai înalt vârf de pe planetă. La 14 ani distanță de la precedenta performanță românească similară, Colibășanu a ajuns la „destinație” după o urcare de 12 ore fără întrerupere.

Pentru Colibășanu, Everestul este cel de-al optulea vârf de peste 8000 de metri pe care-l cucerește în prodigioasa sa carieră. După ce luni la prânz românul ajunsese la borna 8300, acesta a început urcușul final spre punctul final al expediției în jurul orei 18.00. După 12 ore alpinistul român a ajuns pe „acoperișul lumii”, la 8848 metri.

Performanța lui Horia este cu atât mai importantă cu cât a ajuns în vârf fără a folosi oxigen suplimentar și sprijin din partea șerpașilor.

Românii noștri de aur

Din 1995 și până astăzi, alți cinci români aua juns pe cel mai înalt vârf al planetei. În 1995, Constantin „Ticu” Lăcătușu înfigea steagul României pe Everest, iar în 2003, o echipă formată din Teodor (Fane) Tulpan, Marius Gane, Lucian Bogdan și Gheorghe Dijmărescu (cetățean american de origine română) ajungea pe celebrul acoperiș al lumii.

Recomandari