Povestea tenismenei Billie Jean King, prima femeie ajunsă numărul 1 mondial și fondatoarea WTA: „Cine este fata asta, SIMONA HALEP? Loveşte mingea atât de bine, atât de curat. Sunt impresionată!”

 
+20 click pentru
galerie

Astăzi, Simona Halep putea scrie una dintre cele mai frumoase pagini din istoria sportului românesc. De altfel, chiar a reușit acest lucru, căci a fost una dintre acele zile, puține de altfel, în care românii au fost mai uniți ca niciodată, iar inimile lor au vibrat și au bătut în același ritm pentru campioana noastră.

La capătul unui meci fantastic, plin de dramatism și emoție, Caroline Wozniacki s-a impus în finala Australian Open în fața Simonei Halep, scor 7-6, 3-6, 6-4, și a câștigat primul titlu de Grand Slam din carieră. Astfel, daneza a surclasat-o pe campioana noastră și a devenit numărul 1 WTA. Cu toate că nu a fost „mai sus de locul doi”, Simona a reușit să ne scoată fotbalul din cap și să ne facă să iubim sportul alb, alături de ea. 

Meciul de azi a fost un adevărat thriller, cu răsturnări spectaculoase de situație, exact așa cum anticipau specialiștii. Accidentată, obosită și fără puteri, Halep a luptat incredibil și a ratat de puțin titlul de Grand Slam. Cu toate astea, Simona Halep are vârsta de partea ei, ambiția și experiența necesare pentru a avea mai mult noroc a patra oară când va juca cu o miză atât de mare.

Prima tenismenă a lumii, impresionată de campioana noastră

Unul dintre cele mai frumoase complimente care i s-au făcut campioanei noastre a fost acum câțiva ani. "E loc în tenisul mondial şi pentru jucătoare mici de înălţime. Dar trebuie să fie excepţionale, ca Halep. Am văzut-o în urmă cu doi ani şi jumătate la televizor. Atunci am devenit interesată de ea. M-am întrebat: <Cine este fata asta, Simona Halep?>. Loveşte mingea atât de bine, atât de curat. Sunt impresionată!", a declarat fostul număr 1 mondial, Billie Jean King.

Fosta sportivă care a complimentat-o pe Halep știe mai bine ca oricine ce înseamnă o luptă, căci a reușit să se impună ca femeie într-un sport care era până atunci al bărbaților. De altfel, King a și fost prezentă la Melbourne și a felicita-o pe Simona Halep.

Dar cine a fost și este Billie Jean King, „doamna de fier a tenisului”?

La 75 de ani, Billie este pentru tenis cam ceea ce a fost Newton pentru fizică: un REPER! În primul rând, este considerată prima tenismenă profesionistă a lumii, fondatoare a WTA-lui (Women's Tennis Association). 

La numai 18 ani, Billie reușește să o învingă pe deținătoarea titlului de la Wimbledon și să adune trofeu după trofeu. Însă marea lovitură avea s-o dea în 1973, atunci când avea 29 de ani.

RĂZBOIUL SEXELOR: 20 septembrie 1973, „o dată istorică”

La nici 30 de ani, Billie Jean King, la începutul anilor '​70, îl întâlnește pe teren pe marele Bobby Riggs, o legendă a sportului alb, atunci în vârstă de 55 de ani, cunoscut pentru ideile lui misogine.

Chiar înainte să o întâlnească pe Billie în „arena din Texas”, făcuse pronosticuri deloc favorabile adversarei.Va pierde pentru că este o femeie, iar femeile sunt slabe. Nu au stabilitate emoțională”, spunea Riggs la acea vreme, după ce reușise să se impună în fața lui Margaret Court, câștigatoare de 24 de ori în turneele de Grand Slam.

Meciul a avut loc în ziua a douăzecea a lunii septembrie, o dată care a rămas pentru totdeauna în istoria tenisului că fiind o zi specială prin prismă meciului dintre Billie Jean King și Bobby Riggs, denumit „războiul sexelor”. De ce?

Pentru că e ziua care a schimbat în mare parte modul în care tenisul feminin este perceput, după ce un bărbat, fost număr unu mondial, a fost învins de o femeie. Învins în trei seturi, scor 6-4, 6-3, 6-3, Bobby Riggs a fost nevoit să-și accepte înfrângerea și să recunoască faptul că sportul alb începe să aibă și  zeițe, nu numai zei.

Billie Jean, prima femeie care a învins un bărbat la tenis

Pentru a vă da seama mai mult despre context, vă reamintim că la începutul anilor '​70, tenisul feminin nu avea un statut bine definit și era slab reprezentat. Erau vremuri aflate sub stigmatul prejudecăților, discriminărilor și al misoginismului dus până la extrem. Femeile în general, și sportivele în principal, luptau pentru drepturi și premii egale. 

 "Dacă aș fi pierdut acest meci, tenisul feminin s-ar fi întors cu 50 de ani în urmă", a spus King după marea victorie, una care a inspirat tinere sportive, dar și regizori. Vă reamintim că anul trecut, Emma Stone a interpretat-o magistral pe sportivă, în filmul ”Battle of the Sexes”, o producție cinematografică care redă lupta lui Billie Jean pentru drepturile femeilor.

Surse: filmul ”Battle of the Sexes”/ Daily Mail.

facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI
PREMIUM

Mai multe