Live acumBaieti de oras
Prime Time 20:00Poftiţi pe la noi: Poftiţi la munca

Regele Mihai a murit. Înscăunarea unui copil de cinci ani, în pantaloni scurți: "Mi s-a schimbat numele? De ce îmi spui Majestate?”. Cum a fost văzut evenimentul de presa străină

"Astăzi, Pronia Cerească a hărăzit dinastiei un nou vlăstar. Alteţa Sa Regală, Principesa Moştenitoare Elena a României, a dat naştere unui fiu, care a primit numele de Mihai", scria Regele Ferdinand I, la 25 octombrie 1921.

"Astăzi, Pronia Cerească a hărăzit dinastiei un nou vlăstar. Alteţa Sa Regală, Principesa Moştenitoare Elena a României, a dat naştere unui fiu, care a primit numele de Mihai", scria Regele Ferdinand I, la 25 octombrie 1921.

Născut la Sinaia, pe domeniul de la Castelul Peleş, cel care avea sa devina Regele Mihai al Romaniei era fiul regelui Carol al II-lea (1930-1940) și al reginei Elena, principesă a Greciei. După decesul regelui Ferdinand (12/24 august 1865-20 iulie 1927), bunicul său, în condițiile în care prințul Carol, moștenitor al tronului, renunțase oficial la succesiune, Mihai I a devenit rege al României, la numai șase ani.

Din cauza vârstei, prerogativele demnității regale au fost asumate, în 1927, de o Regență (1927-1930), în componența căreia intrau unchiul regelui, principele Nicolae, patriarhul Miron Cristea și Gheorghe Buzdugan, președintele Curții de Casație și Justiție. Mihai I a studiat sub îndrumarea celor mai iluștri profesori. Detronat de tatăl său, Mihai a primit titlul de Mare Voievod de Alba-Iulia. Următorul deceniu a fost marcat de exilul mamei sale, pe care putea să o vadă doar câteva săptămâni pe an, când o vizita la Florența. Privat de afecțiunea, principele Mihai a beneficiat în schimb de o educație aleasă, dar nu a fost pregătit pentru domnie.

Cum a aflat fostul suveran despre Revoluţia din 1989: "Eram la curent cu toate noutăţile, dar şi îngrijorat pentru modul barbar în care autorităţile acţionau"

Regina Maria în brațe cu nepotul său, Regele Mihai

A avut o copilărie care l-a pregătit pentru viaţa să dificilă, marcată de despărţirea părinţilor, pe vremea când acesta avea doar patru ani, din cauza infidelităţilor lui Carol ÎI. Un episod din perioada copilăriei micului rege ilustrează caracterul puternic al celui care avea să devină Rgele României. Dus la împărtăşanie de către mama sa şi bunica, Regina Maria, pus în faţa altarului, tânărul de doar şase ani a refuzat vehement să primească vinul oferit de preot: "Eu nu beau niciodată vin dimineaţa".

Pe 1 august 1927, băieţelul sigur pe el, cu răspunsuri bine gândite, avea să trăiască unul dintre cele mai ciudate momente din viaţa lui de până atunci.. de doar cinci ani. Înscăunarea pe tronul României, care a atras atenţia presei străine, subiectul fiind titrat direct pe prima pagină a revistei Time: "După ce micul Mihai I a mers săptămâna trecută la prima lui cină regală de la Pelișor și ulterior, după ce a fost pus în pat, și-o fi amintit de ciudata și aglomerata zi a investiturii sale?”, scria corespondentul de la București al publicației, în articolul „România: Mihai I”.

Regele Ferdinand, alături de micul Mihai

Evenimentul de investire a unui copil de 5 ani, îmbrăcat cu o cămașă albă și pantaloni scurți a trezit ironia presei străine care a scris despre noua situaţie în care se afla băieţelul, la doar câteva ore de la moartea bunicului său, Regele Ferdinand.

Căsătoriți 68 de ani. Ea s-a dus prima! Iubirea Anei l-a făcut uman pe Regele Mihai: ”l-am învăţat cum se trăieşte simplu, nu într-un palat. Cu mine a aflat că se stă la coadă la magazin”

"Când guvernanta englezoaică a micului Mihai a fugit să-l trezească cu vestea morții regelui și i s-a adresat pentru prima dată cu «Majestatea Voastră», acei ochi mari, serioși au trădat o vagă confuzie. Trei zile mai târziu, încă mai căuta să înțeleagă noul său titlu.

"Mi s-a schimbat numele”, a întrebat-o regele pe guvernanta sa, potrivit Time. “De ce îmi spui Majestate?". Zâmbind, guvernanta a explicat încă o dată natura a ceea ce s-a întâmplat. Totuși, Mihai avea dubii. “Mă vor lăsa să mă joc ca înainte, nu-i așa?", se spune că ar fi afirmat", notează corespondentul aflat la București.

Cum era de aşteptat, ceremonia de învestire a fost marcată de nesiguranţă şi starea confuză a micului Mihai, un copil de doar cinci ani care se trezise în mijlocul unei vâltori prea mari pentru umerii şi capacitatea sa de întelegere, la acea vreme. La vârsta la care puii de om abia încep se descopere lumea, el devenea Regele României, moment privit îndeaproape de ochii jurnaliştilor americani care, pe atunci, prezentau un mare interes pentru familia regală a României.

"Mihai I pășise pe cele 15 trepte către Putere, o operațiune ce trebuie făcută singur. A ezitat, părea că va izbucni în lacrimi. Prințesa Elena (mama Regelui – n.r.) a spus cu fermitate: "Ține minte că ești un rege și fiul unor regi". Astfel amintindu-i-se de datoria sa regală, Regele Mihai a urcat la Tribun (....) Regenții, depunând cele câteva jurăminte ale lor față de Regele Mihai, au adoptat tonuri ale vocii și atitudini foarte diferite. Prințul Nicolae, unchiul regelui, și-a rostit jurământul așa cum majoritatea tinerilor de 23 de ani ar vorbi cu nepotul lor de cinci ani.

Majestatea sa a părut agitat și un pic speriat. A venit apoi rândul Patriarhului cu barbă ca zăpada, roba sa lungă măturând pământul, vocea tremurândă și foarte serios. Regele Mihai, cu inocența cinstită a copilăriei, a început să râdă văzându-l pe acest bărbat ciudat. În cele din urmă, președintele Curții Supreme, Buzdugan, a pășit amplu înainte, hotărât să nu stârnească râsete. Viclean, el și-a murmurat jurământul rapid și aproape imperceptibil, abia atrăgând atenția Majestății Sale, ai cărui ochi au rămas sclipitori pe nefericitul Patriarh”, scria Time, la acea vreme.

Regele Mihai, de la copilul cu coroană la tânărul pasionat de motoare! A condus pentru prima oară la șase ani!

Anii au trecut şi, de la copilul nesigur, înconjurat de o mulţime de adulţi care vedeau în el viitorul ţării, Regele Mihai s-a transformat într-un tânăr demn de gradul de sublocotenent în cadrul Batalionului I vânători de munte, pe 25 octombrie 1937. La diferenţă de trei ani, acesta este avansat la gradul de general de divizie, urmând ca, în 1941, să devină mareșal al armatei române.

Carol al II-lea, alături de fiul său, Regele Mihai

Contrar angajamentului de a nu mai avea nicio pretenție asupra tronului, Carol al II-lea a revenit în țară, în 1930, proclamându-se rege. În această situație, lui Mihai i s-a conferit, la 8 iunie 1930, titlul de Mare Voievod de Alba Iulia.

REGELE MIHAI a iubit sportul de mic copil: era pasionat de șah, echitație și schi: „Alte preocupări ale unui suveran tânăr care se desvoltă fiziceşte tot atât de mult ca şi la minte, nu pot fi decât sporturile şi jocurile”

În septembrie 1939 a debutat Al Doilea Război Mondial, iar anul 1940 a marcat sfârşitul României Mari. La 6 septembrie 1940, Carol al II-lea a fost obligat de noul prim-ministru, generalul Ion Antonescu, să abdice şi să părăsească ţara, tronul revenindu-i a doua oară lui Mihai.

Surse: casa-regala.blogspot.ro, wikipedia.org, romanialibera.ro, agerpres.ro, catchy.ro