Live acum
Prime Time 20:00Film: Asasin american

(VIDEO) S-a stins omul care A FĂCUT ZECI DE MILIOANE DE OAMENI să plângă, să tremure și să se bucure pentru ROMÂNIA!

Pentru mulți dintre români, numele lui Cristian Țopescu va rămâne mereu echivalent cu cel al libertății de exprimare, cu cel al omului care și-a sacrificat totul pentru a putea spune ceea ce credea.

Până la începutul anilor 80, Țopescu făcea parte din viața cotidiană a românilor. Toate evenimentel sportive transmise de televiziunea de stat erau comentate de el, iar oamenii îl adorau pentru că ieșea din tiparele vremurilor. De la descrierea costumelor concurenților patinatorilor, până la detalii din viața personală a tenismenilor sau fotbaliștlor, toate erau marca înregistrată a regretatului om de televiziune.

„Când am început să comentez, aveam zeci de foi și foițe după care citeam, dar într-o zi, un coleg mi le-a aruncat de pe masă și am fost obligat să vorbesc liber oamenilor”. Atât de mult s-a îndrăgostit Țopescu de libertatea cuvintelor, încât la începutul anilor 80 a suferit o lovitură de proporții. Elena Ceaușescu a decis să-l excludă de pe post pentru curajul său de a spune că fotbaliștii echipei naționale ar trebui să fie lăsați să joace în străinătate.

Șapte ani a durat exilul lui Cristian Țopescu de pe postul național de televiziune, iar revenirea sa s-a produs în vara anului 1989, cu ocazia finalei Cupei Campionilor Europeni, dintre Steaua București și AC Milan, meci încheiat cu victoria italienilor, scor 4-0. Culmea, deși a comentat partida desfășurată la Barcelona, Țopescu nu a avut dreptul de a se prezenta și nici pe grafica din studiou a televiziunii nu a apărut vreo informație în acest sens.

Imediat după Revoluție, Țopescu a devenit cea mai autorizată voce a comentariului sportiv de televiziune. A ținut cu sufletul la gură milioane de români la Mondialele din 90 și 94, unde România a avut o evoluție fabuloasă și a decis să renunțe să comenteze fotbal după ce columbianul Escobar a fost ucis din cauza unui autogol stupid la Mondialul din SUA.

A rămas fidel tenisiului și patinajului artistic, iar în ultimii ani a renunțat definitiv la competițiile sportive majore.

În memoria românilor, Cristian Țopescu va rămâne acel om din spatele microfonului, care-i făcea să tresalte la exercițiile de pe bârnă ale Nadiei Comăneci, din 1976, la cursele nebune ale lui Ivan Patzaichin, la loviturile de maestru ale lui Năstase, la golurile geniale ale lui Hagi sau la momentele tensionate de la Olimpiada de la Moscova.

Pentru acestea și pentru sutele de ore în care le-a oferit românilor o rază de lumină într-un peisaj cenușiu, îți mulțumim pentru ceea ce ai fost, Cristian Țopescu!