Live acum
Prime Time 20:00Chefi la cuţite

Vlăduț, românul care n-a vrut să-i fie ginere lui Stalin!!! ”Bei o votcă la halbă?” ”Beau, tovarășe, beau!”

Vlăduț Nisipeanu a fost, în anii 50, la un pas de a se căsători cu Svetlana, fiica lui Stalin. Românul de 20 de ani a băut votcă cu fiorosul Generalisim al Uniunii Sovietice, dar l-a refuzat atunci când acesta i-a propus să-i fie ginere. ”El voia să aibă un om în țara noastră, să aibă o siguranță”, spune Nisipeanu

Vlăduț Nisipeanu a fost, în anii '50, la un pas de a se căsători cu Svetlana, fiica lui Stalin. Românul de 20 de ani a băut votcă cu fiorosul Generalisim al Uniunii Sovietice, dar l-a refuzat atunci când acesta i-a propus să-i fie ginere. ”El voia să aibă un om în țara noastră, să aibă o siguranță”, spune Nisipeanu

Vlăduț Nisipeanu, ajuns la 87 de ani, povestește despre istorii incredibile, cu Stalin ori Gorbaciov. Cu primul a băut crunt, votcă la hablă, pe al doilea îl alintă ”Mișa”. Conform spuselor sale, a fost la un pas de a-i deveni ginerele celui mai puternic om al lumii, cu viitorul președinte al URSS s-a bătut pentru inima aceleași studente...Îl poți crede sau nu...

Stalin, cu doi dintre copii săi, Vasili și Svetlana

Vlăduț Nisipeanu s-a născut într-o familie săracă din Oltenia. A intrat, de tânăr, în mișcarea sindicală, a sărit în barca Partidului Muncitoresc. S-a tras spre istorie, spre ziaristică. A scos ”Drum Nou”, la Vâlcea. S-a contrat cu Ana Pauker. În 1950 exista obiceiul ca tinerii comuniști să fie trimiși la studii, la Moscova. Nisipeanu avea 21 când a ajuns la faimoasa Universitate ”Lomonosov”. Aici învăța Svetlana Alilueva, cunoscută și ca Svetlana Iosifonova Stalina, fiica lui Stalin, cel mai dur și mai important șef de stat al momentului. Fata avea un ”trecut” tumultos. Era fiica celei de-a doua neveste a liderului comunist, Nadeja, ”sinucisă” cu revolverul Generalismului pe când Svetlana avea numai șase ani. La 16 ani, se îndrăgostise de producătorul de film Alexei Kapler, ce avea să ajungă, imediat, într-un oraș minier din apropierea Cercului Polar. S-a căsătorit cu Grigori Morozov, dar Stalin nu s-a văzut, niciodată, cu ginerele ”oficial”. S-a despărțit de acesta în 1947. În 1949, s-a luat, cu acte, cu Iuri Jdanov, de care a divorțat, un an mai târziu.

Svetlana, în brațele lui Lavrenti Beria, șeful NKVD, ulterior NKGB. În fundal Stalin, tatăl său

În 1952, Vlăduț Nisipeanu se găsește cu Svetlana la ”Lomonosov”. Lucrurile nu-s atât de clare. Românul spune că Svetlana era cu doi ani mai mare, când, în realitate, diferența era de cinci. ”Am fost coleg de etaj cu Mihail Gorbaciov”, povestește Nisipeanu. ”Îmi plăcea de o fată, fiica unui general sovietic. Într-o zi, îl văd pe Mișa (n.r. - Gorbaciov) cu ea. L-am chemat, l-am certat. Imediat, s-a întors către ea. <<Să dispari din viața mea! Așa cum l-ai trădat pe prietenul meu, așa mă vei trăda și pe mine!>>” Atunci s-au împrietenit.

Moment de tandrețe cu unul dintre cei mai mari criminali ai omenirii

Se mergea la ”seri dansante”. Vlăduț Nisipeanu și Svetlana s-au apropiat. Fata a tras sforile ca românul să ajungă în aceeași cameră cu Stalin. ”La Kremlin, când a intrat în încăpere, m-am ridicat în picioare. N-aveam șapcă, să salut”, istorisește Nisipeanu. A zis, timid, ”Să trăiți, tovarășe Stalin”. ”Salut, tinere”, i s-a răspuns. ”Știi că ești simpatic?”, au sunat vorbele liderului comunist, în timp ce-și tușina mustața. ”Mă, știi ce? Bei o votcă cu mine?” ”Beau, tovarășe Stalin, beau!” A scos din raft o sticlă de votcă, a turnat licoarea în două halbe de bere! ”Trebuia să bei dintr-o suflare, dacă nu, erai dușmanul lui Stalin. Iar pe dușmani îi elimina”, mai povestește românul. ”Am băut-o direct, dar încet”. Crudul dictator l-a privit, apoi i-a făcut semnul duhovnicesc, cu mâna, cum fac preoții la slujbe. ”Te binecuvântez. De mâine ești soțul fiicei mele. peste o săptămână mergem la București, să te instalez președintele României”, spune Nisipeanu că au fost vorbele lui Stalin. În acel moment, țara noastră era condusă de Petru Groza, Președintele Prezidiului Marii Adunări Naționale.
Cu toate că pare greu de crezut (pentru că se știe ce se petrecea cu cei care-l supărau, fie și ușor, pe Stalin), Nisipeanu avea să-l refuze pe liderul URSS. ”M-am distanțat de Svetlana, am revenit în România”, încheie Vlăduț.

Vlăduț Nisipeanu a continuat să fie un prieten al comuniștilor. A stat aproape de Gheorghe Gheorghiu-Dej, dar l-a supărat pe Ceaușescu, așa că a executat, patru ani, închisoare, fiind eliberat la Revoluție. În 2017, la decesul fostului șef al Securității, generalul Iulian Vlad, Nisipeanu s-a aflat printre cei care l-au jelit, la Cimitirul Ghencea.

După moartea lui Stalin, în 1953, Svetlana Alilueva a adoptat numele de fată al mamei. Pe 6 martie 1967, după ce trecuse pe la Ambasada URSS din New Dehli, India, a cerut azil politic în Statele Unite. L-a primit, în șase săptămâni era în SUA. S-a căsătorit acolo, a devenit doamna Lana Peters. S-a stins pe 22 noiembrie 2011.

Sursa: Jurnalul Național

Fanatik.ro
Cele mai noi stiri
Lajumate.ro