Kira Hagi, apariție fabuloasă, într-o rochie de mireasă veche de 100 de ani! Cât de bine seamănă cu tatăl ei - FOTO

Kira Hagi a pozat într-o rochie de mireasă veche de 100 de ani ce i-a aparținut unei aromânce, purtând și o cruce pe frunte. 

Kira Hagi

Facebook

Fiica lui Gheorghe Hagi a făcut această fotografie în cadrul unui proiect al societății culturale „Aromânii“ din Bucureşti, pentru a promova tradiţiile culturii din care provine.

Proiectul „Women from different cultures through the eyes of makeup“, de reprezentare a femeilor aromâne, a început cu Kira Hagi.

Kira este îmbrăcată cu o rochie de mireasă veche de un secol, purtată de bunica unei alte Kire celebre printre aromâni, Mantsu, care în prezent trăieşte în Germania.

„Cine să gândea că după 100 de ani hainele bunicii mele o să fie purtate de o armână modernă, o altă Kiră. În aceste haine a fost mireasă bunica mea. Este o altfel de ducere înainte a culturii româneşti. Hainele, cuvintele, cântecele sunt memoria noastră istorică. Nu piere pădurea când cresc vlăstarii. Noi, armânii din România, care ne-am părăsit locurile natale, nu am lăsat să se piardă tot ceea ce al nostru“, a scris pe Facebook poeta aromână Kira Mantsu.

Costumul purtat de Kira este întregit de un lanţ de aur care se numeşte „salbă“, fiind un dar de la socru. Cureaua se numeşte „ciuprachi“ şi este făcută din argint şi fir de aur.

Kira Hagi, apariție fabuloasă, într-o rochie de mireasă veche de 100 de ani! Cât de bine seamănă cu tatăl ei - FOTO

Kira Hagi, apariție fabuloasă, într-o rochie de mireasă veche de 100 de ani! Cât de bine seamănă cu tatăl ei

Ce semnificație are crucea de pe frunte

În fotografie, Kira Hagi poartă și o cruce pe frunte, reprezentând un obicei străvechi al aromânilor.

În trecut, se obişnuia ca aromânii să tatueze pe mâinile sau pe fruntea copiilor o cruce, pentru a se deosebi de ceilalţi creştini.

„Prin acest semn, se transmitea faptul că acele fetiţe erau creştine şi nu pot fi răpite. Nu ştiu de ce se practica acest obicei doar la aromâni, dar eu cred că exista un fel de înţelegere secretă între autorităţile otomane şi armâni, de vreme ce în zonă erau şi greci şi alte etnii. Obiceiul a durat până în anii 30, când aromânii au emigrat în Cadrilater. Aici, trăind împreună cu bulgarii, nu mai exista pericol“, a explicat Sterică Fudulea, reprezentantul comunităţii armâne Filiala Tulcea.

Kira Hagi apare şi în distribuţia filmului „Între chin şi amin“, inspirat de Experimentul Piteşti, regizat de Toma Enache.

Ultimele știri