Antena Căutare

1 februarie 1852: S-a nascut marele dramaturg roman Ion Luca Caragiale

In data de 1 februarie 1852 a venit pe lume Ion Luca Caragiale, dramaturg, nuvelist, pamfletar, poet, scriitor, director de teatru, comentator politic si ziarist roman. Este considerat a fi cel mai mare dramaturg roman si unul dintre cei mai importanti scriitori romani. A fost ales membru post-mortem al Academiei Romane.

Scrierile lui Ion Luca Caragiale, adevarate capodopere ale literaturii romane, isi mentin actualitatea pana astazi putand fi jucate, cu mici modificari, pe orice scena din tara. Printre acestea se afla “O scrisoare pierduta”, “O noapte furtunoasa” si “D-ale carnavalului”, care au fost reluate in mai multe ecranizari si avand in distributie mari actori ai scenei romanesti. De mare impact in epoca s-a bucurat revista sa, “Moftul Roman”.

Localitatea in care s-a nascut, Haimanale, ii poarta numele, iar in mai multe orase din tara exista statui ale marelui scriitor. Chipul sau se regaseste pe mai multe emisiuni filatelice din Romania si Republica Moldova. Banca Nationala a Romaniei i-a cinstit si ea memoria, figura sa aflandu-se pe bancnota de o suta de lei.

Iata si alte evenimente care s-au petrecut intr-o zi de 1 februarie:

1600 - Mihai Viteazul a semnat "Tratatul de inchinare si credinta" fata de Rudolf al II-lea, imparat al Germaniei si rege al Poloniei si Ungariei. In schimbul recunoasterii suveranitatii sale, Rudolf al II-lea a fagaduit lui Mihai Viteazul ajutor si a garantat domnia ereditara in linie barbateasca.

1789 - A fost ales primul presedinte al SUA, George Washington.

1823 - Intr-un memoriu, vornicul Mihail Sturdza foloseste, pentru prima data in viata politica a Tarilor Romane, notiunea de "conservator", pentru a desemna tendintele marii boierimi de a pastra vechile stari de lucruri.

1851 – A incetat din viata scriitoarea britanica Mary Shelley. Este cel mai bine cunoscuta pentru romanul “Frankenstein” (1818), fiind considerata drept precursoarea scrierilor stiintifico-fantastice moderne.

1868 – S-a nascut pictorul Stefan Luchian. Este autor al picturilor: "Marea Neagra la Tuzla", "Moara de la poduri", "Anemone", "Maci", "Safta florareasa", "Un zugrav - Autoportret".

1884 - A fost publicata prima editie a Oxford English Dictionary.

1901 – S-a nascut celebrul actor american Clark Gable. Cel mai rasunator rol al sau, Rhett Butler, a fost in filmul ,,Gone with the Wind” (Pe aripile vantului), alaturi de actrita Vivien Leigh, in anul 1939.

1908 - Regele Carlos I al Portugaliei si fiul sau, printul Luis Filipe, au fost asasinati la Terreiro do Paco, Lisabona.

1920 - S-a infiintat Institutul de Istorie Nationala din Cluj-Napoca.Fondat din initiativa si cu sprijinul material al regelui Ferdinand I, Institutul a functionat in cadrul Universitatii din Cluj, fiind condus de Ioan Lupas si Alexandru Lapedatu.

1931 – S-a nascut politicianul rus Boris Eltin. A fost, in 1991, primul presedinte al Rusiei, precum si primul conducator din istoria acestei tari ales in mod direct. De asemenea, a avut un rol foarte important in timpul puciului din august acelasi an, cand s-a opus foarte comuniste care doreau revenirea la sistem comunist de mana forte. Sub conducerea sa Rusia a pasit pe drumul capitalismului si a inceput tranzitia spre un regim de orientare democratica.

1944 – A inceput evacuarea administratiei civile din Transnistria, imediat dupa ianuarie 1944, cand trupele sovietice de tancuri au rupt frontul in nordul Transnistriei.

1946 - Norvegianul Trygve Lie (1896-1968) devine primul secretar general al ONU (pana in 1953).

1958 - Primul satelit al american este lansat cu succes in Cosmos. Plasat pe o orbita terestra de o racheta "Jupiter-C", "Explorer" este destinat sa transmita semnale pe Pamant, prin cele 2 emitatoare, de la o distanta variind intre 340 si 2900 km.

1958 - Egiptul si Siria au alcatuit "Republica Araba Unita", o structura care se declara, prin Constitutie, parte a unei viitoare mari natiuni arabe.

1974 - Ilie Nastase a fost declarat cel mai bun tenismen al anului 1973 si a fost distins, la New York, cu "Racheta de aur".

1978 - Regizorul Roman Polanski a platit cautiunea si a fugit din Statele Unite in Franta dupa ce a pledat vinovat la acuzatia de relatii sexuale cu o fata de 13 ani.

1979 - Ayatolahul Ruhollah Khomeini s-a intors la Teheran (Iran), dupa 15 ani de exil.

1990 - Gabriel Liiceanu a infiintat la Bucuresti editura Humanitas.

1991 - Romania a obtinut statutul de "invitat special" la Consiliul Europei. La 7 octombrie 1993 a avut loc ceremonia de aderare a Romaniei ca membru cu drepturi depline.

1995 - A intrat in vigoare Acordul de asociere a Romaniei la Uniunea Europeana (Acordul a fost semnat la 1 februarie 1993).

1995 - Romania a semnat, la Strasbourg, alaturi de reprezentantii altor 20 de state, Conventia-cadru pentru protectia minoritatilor nationale a Consiliului Europei (a intrat in vigoare la 1 februarie 1998).

1995 - La Cairo, s-au intalnit pentru prima oara in istoria Orientului Mijlociu, liderii din Egipt, Iordania, Israel si Yasser Arafat, pentru a sprijini procesul de pace din regiune.

1996 – A fost lansat in viata politica romaneasca a Partidului "Alternativa Romaniei", condus de Varujan Vosganian, si devenit in 28 martie 1999 "Uniunea Fortelor de Dreapta".

2003 - Naveta americana "Columbia" s-a dezintegrat la reintrarea in atmosfera, la altitudinea de 63 km. Naveta, lansata la 12 aprilie 1981, se afla la a 28-a misiune. Si-au pierdut viata 7 astronauti, sase americani si unul israelian.

Foto: Intact Images

31 ianuarie 1418: A murit Mircea cel Batran, domnitorul Tarii Romanesti...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x