25 octombrie, Ziua Armatei Române. De ce coincide cu ziua Regelui Mihai

25 octombrie, Ziua Armatei Române

ziua armatei romane 25 octombrie

Ziua Armatei Române 2018 este sărbătorită joi, 25 octombrie. Ca de în fiecare an, de Ziua Armatei Române sunt organizate manifestări în principalele garnizoane din țară. Ziua Armatei Române coincide și cu ziua de naștere a Regelui Mihai I. Ar fi împlinit 97 de ani.

Ziua Armatei Române 2018 va fi sărbătorită, anul acesta, printr-o serie de manifestări organizate în principalele garnizoane de pe teritoriul naţional, ţările în care România are acreditaţi ataşaţi ai apărării şi în bazele militare din teatrele de operaţii unde sunt dislocaţi militarii români.

Ziua Armatei Române 2018. Evenimente în București

Joi, între orele 09.00-16.00, la Muzeul Militar Naţional "Regele Ferdinand I" şi la sediul Serviciului Muzicilor Militare din Bulevardul Iuliu Maniu va avea loc Ziua Porţilor Deschise.

De asemenea, între orele 10.00-13.00, la Instanţele Militare - Curtea Militară de Apel Bucureşti din Şoseaua Progresului se va desfăşura Ziua Porţilor Deschise (prezentarea de către magistraţi militari-judecători şi grefierii de instanţă a istoricului şi specificului activităţilor Instanţelor Militare).

Tot joi, de la ora 15.00, la Mormântul Ostaşului Necunoscut este programată o ceremonie militară de depunere de coroane, jerbe şi buchete de flori, ceremonii de înmânare şi de decorare a Drapelelor de Luptă ale unor structuri, ceremonie de schimbare a gărzii.

25 octombrie, Ziua Armatei Române. De ce coincide cu ziua Regelui Mihai Mormantul Ostasului Necunoscut

O ceremonie similară este programată la ora 9.00, la Monumentul Eroilor Patriei din Al Doilea Război Mondial şi la Monumentul Eroilor Genişti - Leu.

În Parcul Carol, între orele 11.00 şi 18.00 va avea loc un miniconcert de muzică de fanfară susţinut de către Muzica militară a Brigăzii 30 Gardă "Mihai Viteazul", spectacol folcloric în care îşi vor da concursul membrii Ansamblului artistic al Armatei, expoziţii (tehnică şi echipamente militare, standuri instrucţie şi de promovare a carierei militare, standuri de carte, fotografie etc.).

Joi seară, de la ora 19.00 se va desfăşura o ceremonie de retragere cu torţe, pe itinerarul Monumentul Ostaşului Necunoscut, Palatul Parlamentului, Palatul Cotroceni, Brigada 30 Gardă "Mihai Viteazul" din Bulevardul Timişoara.

25 octombrie, Ziua Armatei Române. De ce coincide cu ziua Regelui Mihai Ziua Armatei Române, evenimente

În garnizoanele din ţară, la monumentele eroilor, vor avea loc, tot joi, ceremonii de depuneri de coroane de flori, în memoria celor care s-au jertfit pentru patrie.

Cu prilejul Zilei Armatei României, statele majore ale categoriilor de forţe ale armatei, comandamentele, marile unităţi şi unităţile militare de pe întreg teritoriul ţării organizează Ziua Porţilor Deschise, activităţi de promovare a profesiei militare, activităţi cultural-artistice şi sportive, simpozioane, întâlniri cu veteranii de război, expoziţii, gale de filme, spectacole şi activităţi de îngrijire a cimitirelor şi monumentelor eroilor.

De asemenea, în teatrele de operaţii unde sunt dislocaţi militari români, se vor desfăşura ceremonii militare, activităţi cultural-educative, videoteleconferinţe şi competiţii sportive alături de invitaţi ai armatelor partenere.

Ziua Armatei Române 25 octombrie. De ce coincide cu ziua de naștere a Regelui Mihai

Armata Română este celebrată în țara noastră pe 25 octombrie. La această dată, în 1944, Armata Română a eliberat de sub ocupația horthystă Transilvania de Nord. Sărbătorirea Zilei Armatei Române este stipulată de Decretul nr. 381 din 01.10.1959.

Pe 25 octombrie 1921, la Sinaia se năștea Regele Mihai I, care ar fi împlint vârsta de 97 de ani, joi, 25 octombrie 2018, a domnit ca Rege al României între 20 iulie 1927 și 8 iunie 1930, precum și între 6 septembrie 1940 și 30 decembrie 1947.

25 octombrie, Ziua Armatei Române. De ce coincide cu ziua Regelui Mihai

Potrivit românialiberă.ro, Ziua Armatei Române „este legată de generalul Gheorghe Avramescu, comandantul Armatei a 4-a Române, care a decis să pornească ofensiva în 25 octombrie pentru a-i face astfel un cadou Regelui Mihai I de ziua sa de naștere.

25 octombrie, Ziua Armatei Române. De ce coincide cu ziua Regelui Mihai

Foto: gen. Gheorghe Avramescu (în centru). Scenă de pe frontul de Est. Credit : en.ww2awards.com / romania-actualitati.ro

Astfel, ziua de 25 octombrie este legată în mod direct de Regele Mihai I al României, care, în 1944, era comandatul suprem al Armatei.

Tot în 25 octombrie 1944, trupele românești au trecut în Ungaria, după cum menționa generalul Gheorghe Avramescu într-un ordin de zi.

În anul 1959, după retragerea trupelor sovietice din România, ziua de 25 octombrie avea să fie declarată oficial Ziua Armatei Române. În mod ironic, comuniștii au continuat să serbeze astfel ziua Regelui pe care ei îl alungaseră din țară.

surse: stiripesurse.ro, romanialibera.ro

Ultimele știri