4 august 1919: Armata romana a ocupat Budapesta

S-a incheiat Razboiul romano-maghiar pentru Transilvania, Crisana si Maramures. Armata romana victorioasa a ocupat Budapesta sub comanda generalului Gheorghe Mardarescu, iar in cursul serii trupele noastre au facut o spectaculoasa parada in centrul orasului. Primele forte romanesti intrasera in oras in seara precedenta sub comanda colonelului Rusescu. Béla Kun a demisionat si astfel s-a sfarsit regimul comunist instaurat in Ungaria la 21 martie 1919.

Iata si alte evenimente care s-au petrecut intr-o zi de 4 august:

1578 – A avut loc batalia de la Al-Kaar al Kabir (Maroc) dintre portughezi si maurii din Fez. In cursul luptei, regele Sebastian al Portugaliei a fost ucis. Profitand de aceasta, Spania va ocupa Portugalia in 1580 (pana in 1640), anexand si imperiul colonial al acesteia.

1693 - Monahul Dom Pérignon (1638 – 1715) a inventat sampania, bautura care a primit acest nume de la regiunea Champagne din nordul Frantei.

170 4 - Englezii au cucerit Gibraltarul, in timpul Razboiului de succesiune la tronul Spaniei. Posesiunea a fost recunoscuta in 1713, prin Tratatul de la Utrecht.

1875 – A murit scriitorul danez Hans Christian Andersen. Printre cele mai cunoscute povesti ale sale se numara „Craiasa Zapezilor”, „Mica sirena”, „Hainele cele noi ale imparatului” si „Ratusca cea urata”. Inca din timpul vietii Andersen a fost celebrat de regalitate si aclamat pentru ca a adus bucurie copiilor din intreaga Europa. Basmele sale au fost traduse in peste o suta de limbi si continua sa fie publicate in milioane de exemplare in intreaga lume.

1901 – S-a nascut muzicianul american de jazz Louis Armstrong. A fost unul din exponentii cei mai reprezentativi ai “stilului New Orleans” in muzica de jazz din perioada interbelica. Pentru felul de interpretare si vocea inconfundabile a fost numit “The King of Jazz”. Una dintre cele mai cunoscute melodii ale sale este “What a wonderful world”.

1912 – S-a nascut diplomatul suedez Raoul Wallenberg. In Al Doilea Razboi Mondial, in calitate de diplomat la Budapesta a oferit evreilor budapestani mii de pasapoarte pentru a-i salva de la trimiterea in lagarele de concentrare. A fost arestat de sovietici pe 17 ianuarie 1945 si soarta lui este in continuare necunoscuta. Povestea lui Wallenberg a fost transpusa in imagini in filmul “Wallenberg: povestea unui erou” (1985), cu Richard Chamberlain in rolul principal.

1914 – Primul Razboi Mondial. Germania a invadat Belgia pentru a putea ataca Franta pe un front cat mai larg. Ca raspuns, Marea Britanie, care era legata de Belgia printr-un tratat de asistenta mutual a declarat razboi Germaniei. In acelasi timp Statele Unite si-au proclamat neutralitatea. Astefel, razboiuls-a transformat intr-un razboi planetar.

1929 – S-a nascut liderul palestinian Yasser Arafat. Din 1969 a fost co-fondator si presedinte al Organizatiei pentru Eliberarea Palestinei (OEP) si din 1993 presedintele Autoritatii Nationale Palestiniene.In 1994 a fost co-laureat al Premiului Nobel pentru Pace impreuna cu Ithak Rabin si Simon Peres. Ca lider si coordonator al unor unitati de gherila, Fatah, gruparea Septembrie Negru, gruparea Abu Nidal, a fost privit ca luptator pentru pace de catre cei care il sprijineau si ca terorist de catre restul lumii. Arafat a murit la 75 de ani, iar trupul sau a fost inmormantat in moscheea din Ramallah. Recent s-a dezvaluit ca a fost otravit.

1961 – S-a nascut presedintele SUA, Barack Obama. In noiembrie 2004 Obama a fost ales ca senator al Statelor Unite, cu o majoritate de 70% din voturi. A fost ales presedinte in urma alegerilor din 2008 din partea Partidului Democrat, cand l-a invins pe republicanul John McCain cu sprijinul a 365 de electori la 173.

Ultimele știri