„Febrilitatea cu care se fac si se desfac la ora actuala carierele artistice a iesit cu mult din tipicul acumularilor lente de abilitati tehnice si de reprezentari culturale cu care era obisnuit, pana mai ieri, publicul romanesc. Operele solide si coerente, realizate cu har si daruire de artisti ce se impuneau treptat constiintei culturale publice sunt inlocuite, tot mai frecvent, de izbucnirile spectaculare ale unor figuri creatoare inedite, pline de verva iconoclasta si care captiveaza, pentru un timp, atentia generala. Orchestrat de un marketing profesionist, acest desant al artei pe piata impune repere noi in judecarea valorii artistice.
Poate cel mai important reper la ora actuala, cand pare sa conteze doar ceea ce se vinde, este cota , respectiv nivelul la care se tranzactioneaza lucrarile unui artist. In goana dupa cresterea cotei nu se precupeteste nimic, de la mijloacele sulfuroase (campanii de presa, evenimente mondene, licitatii mai mult sau mai putin doftoricite, comenzi publice mai mult sau mai putin aranjate) pana la acelea laborioase (studii de piata, montaje de expozitii colective, publicatii de specialitate, participarea la targuri si bienale internationale, organizarea de colocvii etc.).
Andreiana Mihail este una dintre cele mai active galerii de arta contemporana de la noi, pentru care mijloacele laborioase de cultivare a vizibilitatii artei reprezinta cheia de bolta a succesului. Participand consecvent la targurile internationale de arta, acolo unde se valideaza cu adevarat cota unui artist, strategia Andreianei Mihail a fost, de la inceput, aceea a unei galerii cu profil global. Intr-adevar, ea se numara printre putinele galerii din Romania cu un portofoliu international chiar si in plan local, printre artistii galeriei numarindu-se nu doar romani, ci si straini.
Angrenata concomitent in mecanismele curatoriale care rafineaza vizibilitatea unui artist, dar si in mecanismele promotionale care le fructifica pe acestea in piata de arta, Andreiana Mihail este interlocutorul ideal pentru o dezbatere privind echilibrul fragil dintre promovare si creatie, dintre cota si valoare, dintre imaginea si perceptia operei, dintre consecventa carierei si consistenta creatiei, dintre strategiile de marketing si exigentele de calitate ale obiectului artistic, dar si dintre riscurile (financiare, morale, sociale) la care se supun, pe o piata de arta amprentata de regulile consumismului, atat creatorii cat si promotorii." - Erwin Kessler, moderatorul si coordonatorul programului Arte Martiale.
Sursa: icr.ro
MNAR organizeaza pe 28 aprilie conferinta Francisco de Goya... Norman Manea a primit distinctia “Ordre des Arts et des Lettres” cu titlul de Commandeur...