"Sunt extrem de impresionata de motivul pentru care ma aflu aici", a spus Angela Gheorghiu, dupa inregistrare, la discutia pe care a avut-o cu cativa ziaristi la sediul Radiodifuziunii. "Mi-am revazut colegii, prietenii, familia, pe Eugenia Moise, colega mea de liceu, Liceul «George Enescu» pe care stiti ca l-am facut. Eram cele doua cantarete din clasa noastra, promotia 1980-'84. Eu eram la canto clasic, ea la canto popular. Ea a avut splendida idee sa ne aducem aminte de anii nostri de scoala, si apoi eu am zis de ce sa nu lasam noi doua o mica marturie, printr-o inregistrare facuta impreuna?... Mie imi place sa fiu provocata, e un lucru la care probabil multa lume din Romania nu cred ca s-a gandit, acela sa apeleze la mine. Dar colega mea s-a gandit la mine si am spus da! Am fost terorizate de emotie la aceasta inregistrare!", a continuat soprana.
"Noi am fost prietene nedespartite, siameze aproape", a adaugat Eugenia Moise. "La spectacole mergeam impreuna, acasa eram impreuna, am fost foarte apropiate si ma bucur ca am reusit, dupa ani de zile, sa facem o piesa impreuna cu orchestra Radiodifuziunii Romane... Si, asa cum a zis si Angela, am vrut sa lasam o mica bijuterie muzicala a anilor nostri de atunci. Am fost foarte impresionata, pentru ca Angela e tulburatoare".
Angela spune ca a mai cantat o data "Ciobanas cu 300 de oi" de mult impreuna cu sora ei. "Eram mici. Profesoara noastra comuna, Mia Barbu, ne-a sfatuit sa cantam impreuna piesa asta. Iar acum cativa ani am cantat-o la gala la Opera Garnier de la Paris... Astazi a trebuit, pe ultima suta de metri, sa iau si binecuvantarea casei mele de discuri..." Piesa inregistrata de Angela Gheorghiu cu Eugenia Moise si cu Orchestra Nationala Radio a fost facuta printr-o exceptare de la regula din partea casei de discuri EMI Classic, pentru care Angela Gheorghiu este artist exclusiv.
Soprana a declarat ca a inceput, cu toata seriozitatea, sa inregistreze muzica romaneasca, incercand cu cei de la EMI tot felul de sonoritati moderne, curajoase din punctul ei de vedere. "Se stie ca muzica romaneasca, in afara granitelor noastre, este de cele mai multe ori considerata o muzica curioasa, cu o sonoritate iesita din comun, pe care de cele mai multe ori muzicienii adevarati nu o percep atat de usor. Si atunci eu incerc intr-un anumit fel sa le dovedesc ca daca ei nu au avut pana acum cunostinta de ea nu e nici vina lor, nici a mea, dar fac tot ce pot, prin toate metodele posibile, pe toate discurile mele, in toate concertele mele sa-i fac pe oameni sa aprecieze muzica din Romania care inca nu a fost exportata".
Citeste articolul integral pe jurnalul.ro