Au trecut 71 de ani de la Masacrul din Moisei, când trupele maghiare au ucis zeci de români! „Totul arăta precum un morman de carne sângerândă ce încă mai zvâcnea”

 

În urmă cu 71 de ani a avut loc un eveniment istoric ce poartă numele de „Masacrul de la Moisei”. Atunci, trupe militare maghiare au ucis 29 de etnici români.

Se întâmpla pe 14 octombrie 1944, la Moisei, o comună din Maramureș.

Cum a început totul

După Dictatul de la Viena dat pe 30 august 1940, partea de nord-vest a Transilvaniei a intrat sup ocupație maghiară, Maramureșul fiind alipit Ungariei.

Comuna Moisei a fost una dintre primele așezări românești ce a intrat sub administrație ungară.

                                             Armata hortystă intrând în Transilvania

La data de 23 august 1944, România trece de partea Aliaților și alături de armatele sovietice încep luptele pentru recâștigarea Transilvaniei de Nord.

La începutul lunii octombrie a anului 1944, frontul înainta în interiorul Ardealului, fiind eliberate primele teritorii. În aceste condiții au avut loc și crimele din Moisei.

La data de 14 octombrie 1944 trupele maghiare aflate în retragere pe Valea Izei au omorât 29 de români în două case de lemn de la periferia comunei Moisei, pe drumul principal ce duce spre Borșa.

Au fost identificate 31 de victime, dintre care doi au rămas în viață. Cei doi supravietuitori sunt Vasile Petrean, originar din comuna clujeană Pălatca, și Vasile Ivașcu, care ulterior a înnebunit parțial.

Aceștia era de fapt țărani ardeleni internați în lagărul de muncă de la Vișeul de Sus. Erau acuzați de patriotism românesc. Unii au încercat să dezerteze, alții au fost uciși la Moisei. Soldații unguri i-au urcat S-a tras prin geamuri și ușă, doar două persoane reușind să supraviețuiască. Satul a fost apoi incendiat.

300 de case au ars, iar cadavrele au intrat în stare de putrefacție. Abia după două săptămâni au fost îngropate, într-o groapă comună.

Mărturii:

Vasile Petean și Ivașcu Drăgan au reușit să supraviețuiască. Totuși, mărturiile lor sunt cu adevărat cutremurătoare.

Potrivit acestora, soldații unguri loveau victimele cu armele peste față. Trupurile au căzut secerate, ciuruite, una peste alta, iar totul arăta precum un morman de carne sângerândă ce încă mai zvâcnea.

Făptașii au încercat să șteargă urmele masacrului, așa că au dat foc satului. Moisei a devenit astfel un adevărat crematoriu.

Toată viața, cei doi au încercat să uite imaginile de groază, dar în zadar. Noapte de noapte le apărea în fața ochilor cadrul cu trupurile sângerânde, ce încă mai zvâcneau.

În locul în care a avut masacrul s-a ridicat o troiță de lemn, ce ulterior a fost înlocuită de un obelisc de lemn.

                                                                      Monumentul de la Moiseifacebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI