Antena Căutare

Bacante de Istanbul, la Festivalul de la Sibiu

La Festivalul International de Teatru de la Sibiu exista de toate. E un program foarte incarcat, de dimineata pana tarziu in noapte. Ca si in week-end, cand au venit la spectacole si concerte mii de oameni, publicul s-a imbulzit, in primele zile ale saptamanii, la alte productii culturale prezentate in sali si in aer liber

Doua creatii ale Companiei de dans contemporan Kibbutz din Israel - "Amintiri" si "Aproape de soare" - au atras un numar foarte mare de spectatori in sala Casei de Cultura a Sindicatelor. Trupa este cunoscuta aici, pentru ca a mai fost in festival cu spectacole de exceptie. Dansatorii nu au dezamagit nici acum.

De remarcat un alt spectacol de calitate - "Orasul cu un singur locuitor" realizat de Mustapha Aouar pe texte de Matei Visniec (Compagnie de la Gare, Franta). Au fost selectate un manunchi de poezii noi, "amuzante si sensibile despre tinerete", spuse publicului in acordurile muzici. Autorul a fost de fata: parea incantat.

Frumos s-au jucat de-a teatrul, la 1 si 2 iunie, copiii din Sibiu, care au venit la reprezentatii cu spectacolul "Judecata povestilor sau Cine are dreptate". Marian Ralea si studenti de la Actorie i-au provocat pe copii sa judece personajele de poveste: cine e bun si cine e rau. Ei, s-a ajuns la concluzia ca lupul nu mai este un personaj rau, ci unul bun...

Japonezii devin o constanta la Festivalul de la Sibiu. Ajung aici trupe diferite. Ieri, bunaoara, publicul a fost invitat la "Insemnari din Tokyo" (Seinendan Theater Company). Tot ieri, celebra trupa franceza "La Salamandre" a facut pe pietonala Nicolae Balcescu "Coridorul de foc", spectacol care isi propune de fiecare data sa exploreze "legatura dintre oameni si flacari".

Articolul continuă după reclamă

Programul de ieri a cuprins si spectacolul "Bacantele" dupa Euripide al Teatrului Municipal din Istanbul. Regia apartine romanului Mihai Maniutiu. El s-a implicat in acest proiect, lasandu-se provocat de Euripide, care, in opinia sa, e "vocea modernitatii ce formuleaza intrebari despre lumea in care traim, intrebari pe care noi insine ni le punem".

"Baccantele" de Istanbul reprezinta o investigatie despre cum se naste o religie.

La conferinta de presa, care a precedat reprezentatia, Maniutiu spunea ca spectacolul "vorbeste cu violenta despre nasterea violenta a religiei si nasterea din violenta a religiei". Creatorul considera ca acest spectacol poate fi privit in tandem cu alt spectacol al sau - "Electra" (productie a Teatrului National din Sibiu), programat astazi. Sunt lucruri total diferite, dar vazute unul dupa altul spectatorul face o incursiune in diferite culturi. "Electra" a cucerit publicul strain in foarte multe tari.

Asa cum spunea la conferinta de presa directorul festivalului si al Teatrului sibian, Constantin Chiriac, "Electra" e spectacolul cel mai cautat din repertoriul institutiei. Numai montarea lui Silviu Purcarete "Cumnata lui Pantagruel" (o alta creatie a acestui teatru) a calatorit in lume atat de mult, precum "Electra" acum. Actorii si Grupul maramuresean IZA pun alaturi doua culturi arhaice - cea elena si cea maramureseana. E pe intelesul oricarui public.

Sursa: jurnalul.ro

Alexandru Andries, declarat "Omul zilei" de Jurnalul National... Bookfest 2010 se deschide saptamana viitoare...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 21 noiembrie 2024. Corina a câștigat suma de 7500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 21 noiembrie 2024. Corina a câștigat suma de 7500 de lei Joi, 21.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x