Antena Căutare

"Eminescu printre noi", conferinta sustinuta de academicianul Dimitrie Vatamaniuc la TNB

Apreciatul eminescolog, acad. Dimitrie Vatamaniuc, va sustine, duminica 15 ianuarie, la Sala Atelier a Teatrului National din Bucuresti, conferinta cu tema 'Eminescu printre noi', informeaza site-ul institutiei teatrale. Sustinuta chiar in ziua nasterii poetului national, conferinta va marca cele mai importante evenimente din cultura romana: aparitia definitiva a editiei Mihai Eminescu (11 volume), si publicarea, sub ingrijirea Acad. Eugen Simion, a editiei facsimilate a manuscriselor eminesciene.

Istoric literar, eminescolog, membru al Academiei Romane, Dimitrie Vatamaniuc este nascut la 25 septembrie 1920, la Sucevita, judetul Suceava.

A absolvit Facultatea de Litere si Filosofie a Universitatii din Cluj in 1947, trecandu-si licenta in litere si istorie. In timpul studiilor universitare a fost membru in comitetul de conducere al societatii studentesti bucovinene 'Junimea'. Functioneaza ca profesor la Liceul "Andrei Muresanu" din Dej (1947-1953), in vara anului 1952 lucreaza ca redactor la Almanahul literar din Cluj, iar in 1956 este angajat cercetator la Institutul de Istorie Literara si Folclor din Bucuresti. Isi sustine doctoratul in 1957 cu o teza despre I. Popovici-Banateanul.

Din 1957 este lector la Facultatea de Filologie a Universitatii bucurestene, dar cariera ii este curmata din motive politice.

A lucrat ca bibliotecar la Biblioteca Centrala Universitara (1961-1964) si ca redactor la Centrul de Informare si Documentare Stiintifica (1964 -1974).

Revine ca filolog la Institutul de Istorie si Teorie Literara 'G. Calinescu', dar, epurat din nou in 1975, ajunge la Muzeul Literaturii Romane din Bucuresti (pana in 2001).

Participa la editarea integrala a operei lui Mihai Eminescu, finalizand santierul deschis de Perpessicius in perioada interbelica.

Din 1992 este director al Centrului de Studii Bucovina al Academiei Romane, de la Radauti, redactor-sef la Analele Bucovinei si fondator al programului Enciclopedia Bucovinei in studii si monografii. Face parte din colegiile de redactie ale revistelor Septentrion (director din 1995), organ al Societatii pentru Cultura si Literatura Romana in Bucovina (Radauti), si Glasul Bucovinei (Cernauti).

In 2001 a fost ales membru al Academiei Romane. Initiate cu aproape opt decenii in urma de Ion Marin Sadoveanu, Conferintele Teatrului National au revenit pe scena Salii Atelier incepand din anul 2006 cu prelegerile unor personalitati marcante ale culturii romane pe teme dintre cele mai diverse si incitante.

Seria conferintelor va continua si in aceasta stagiune in fiecare duminica, o data la doua saptamani, cu noi provocari spirituale, teme de discutie si prelegeri.

Pretul biletelor: 23 si 10 lei.

Sursa: Hotnews

Afla care a fost cea mai descarcata carte online in 2011, in Romania... Jurnalul National apare impreuna cu volumul "Balta Alba. Calatorie in Africa si alte Scrieri", de Vasile Alecs...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 4 mai 2024. Leoo Dumitru i-a provocat pe chef Samuel și Roxana Blenche la un nou duel. Ce rețete trebuie să prepare
Hello Chef sezonul 7, 4 mai 2024. Leoo Dumitru i-a provocat pe chef Samuel și Roxana Blenche la un nou duel. Ce rețete trebuie să prepare Sambata, 04.05.2024, 16:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x