Antena Căutare

Expozitia "Fatete ale constiintei. Capriciile lui Goya" la Muzeul National de Arta

Expozitia "Fatete ale constiintei. Capriciile lui Goya", ce prezinta cele 80 de gravuri din celebra serie "Capriciile", realizata de pictorul spaniol Francisco de Goya, va fi vernisata joi la Muzeul National de Arta al Romaniei (MNAR), din Bucuresti

Vernisajul va avea loc de la ora 18.00, in Salile Kretzulescu ale MNAR, in prezenta Roxanei Theodorescu, directorul MNAR, a lui Estanislao de Grandes Pascual, ambasadorul Regatului Spaniei in Romania, si a lui Juan Carlos Vidal, directorul Institutului Cervantes din Bucuresti.

Expozitia prezinta cele 80 de gravuri din celebra serie a "Capriciilor" realizata de pictorul spaniol Francisco de Goya (1746-1828) si publicata in perioada 1797-1799. De un mare impact vizual, aceste gravuri suscita interesul deopotriva cunoscatorilor si celor care le vad pentru prima oara, nu numai datorita valorii artistice si calitatilor tehnice, dar si datorita mesajului moral transmis si titlurilor incitante - cel mai cunoscut fiind "Somnul ratiunii naste monstri".

Capriciul, gen de gravura cu subiect liber, de la detaliul decorativ la compozitia fantastica, este, in acceptia lui Goya, motiv de acida satira sociala. Goya sanctioneaza - cu ironie, amaraciune sau severitate - slabiciunile si viciile umane: coruptia, prostitutia, sarlatania, vanitatea, infatuarea si stupiditatea. Sagetile lui tintesc nu numai masele populare, ci si clerul, inaltii demnitari si aristocratia.

Primele 36 de imagini ating teme precum dragostea, educatia gresita a copiilor, casatoriile de convenienta, cruzimea parintilor, prostitutia, lacomia. Gravurile cu numere de la 37 la 42 contin scene in care personajele principale sunt magarii, ca efigii ale imposturii in diverse domenii ale vietii publice si private. In ultimele 38 de planse, "Capriciile" dezvaluie o lume supranaturala, populata de spirite, vrajitori, calugari si creaturi monstruoase.

Articolul continuă după reclamă

Continutul critic al "Capriciilor" a provocat nemultumirea Inchizitiei, fapt care a blocat raspandirea gravurilor. Plansele au fost retrase rapid din vanzare, iar Goya a daruit regelui Spaniei placile gravate, precum si exemplarele nevandute, salvandu-se astfel intreaga serie. Placile gravate apar in inventarul Calcografiei Nationale din 1803 si au fost folosite pentru mai multe tiraje postume.

Citeste articolul integral pe jurnalul.ro

Herta Müller vine la Bucuresti... Vernisaj Alexandru Paraschiv la Galati...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Revelionul cel neBUN 2025! Duelul Starurilor. Zdob și Zdub vs. Delia
Revelionul cel neBUN 2025! Duelul Starurilor. Zdob și Zdub vs. Delia Miercuri, 01.01.2025, 00:30
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x