Căutare Live

Festivalul MuziCastel la Castelul Corvinilor

De astazi si pana duminica, la Castelul Corvinilor din Hunedoara are loc prima editie a Festivalului MuziCastel. Printre invitati se numara Nicolae Voiculet, singurul naist din lumea care canta la un instrument din fibra de carbon, si Romanian Piano Trio, din care face parte si Alexandru Tomescu, cel care a castigat in 2008 dreptul de a folosi vioara Elder Stradivarius - Voicu

Festivalul se numara printre proiectele culturale care au drept scop promovarea Castelului Corvinilor, cel mai mare monument istoric din Europa de Sud-Est. De altfel, primarul municipiului Hunedoara, Ovidiu Hada, declara ca manifestarile din cele trei zile au ca scop sarbatorirea a 601 ani de cand regele Ungariei, Sigismund de Luxemburg, a daruit domeniul Hunedoarei lui Voicu, verilor acestuia, Mogos si Radu, dar si lui Ioan (Iancu) si Ioan cel Tanar, drept recunoastere a meritelor militare ale familiei: "Se pare ca in septembrie 1409 Voicu, impreuna cu verii sai, a castigat o batalie impotriva turcilor, in tara Hategului. Regele Sigismund ducea la acea data o politica favorabila elitelor militare ortodoxe din Transilvania, incercand astfel sa le atraga de partea sa, contracarand conflictele iscate cateodata de marea nobilime maghiara. Din acel moment si pana la moartea sa, in 11 august 1456, Ioan (Iancu) a facut din castelul de la Hunedoara unul dintre cele mai impunatoare monumente din aceasta parte a Europei. Prin acest festival vrem sa promovam castelul si sa facem din el un loc in care oamenii vin si pentru astfel de manifestari culturale".

Printre proprietarii castelului de la Hunedoara s-au numarat Iancu de Hunedoara si Matei Corvin, care au ridicat constructiile de anvergura ale monumentului. Ultimele modificari la castel sunt facute de Gabriel Bethlen, in secolul al XVII-lea. Castelul are 42 de incaperi, doua terase, doua poduri (de 55, respectiv 30 de metri lungime) si o suprafata construita de 7.000 de metri patrati. Linia sa estica se desfasoara pe 170 de metri, in timp ce latura vestica ajunge la 200 de metri lungime. Turnul nou de poarta are 72 de metri inaltime, celelalte patru turnuri apropiindu-se si ele de aceasta cota. Latimea castelului variaza intre 10 metri (latimea Aripii Neboisa) si 40 de metri (de la Poarta Noua pana la terasa de artilerie).

Pe de alta parte, MuziCastel isi propune sa promoveze si artistii locali, astfel ca elevi si profesori ai Liceului de Muzica si Arte Plastice "Sigismund Toduta" din Deva vor sustine mai multe recitaluri de vioara, violoncel si pian.

Sursa: jurnalul.ro

A aparut volumul doi al romanului “Barbati care urasc femeile”!... Stefan Iordache, omagiat la Festivalul Artelor Bucuresti...
Ultimele știri