Antena Căutare

Festivalul Piftiilor a adunat gurmanzii la Tismana

Sfarsitul de septembrie vine de fiecare data in Gorj cu Festivalul Raciturilor. Si poate nu este intamplator, caci prin partile locului nu poate fi inchipuita masa de om gospodar fara o strachina cu racituri, cateva sarmalute aburinde, o bucata zdravana de malai (o paine gustoasa preparata din faina de porumb), ardei iute si tuica cu multe, multe focuri. Radu Ciobanu, presedintele ANTREC Gorj, avea sa declare ca, in urma cu doi ani, cand lansa prima editie a Festivalului Piftiilor, nu anticipase succesul pe care il va avea.

Asa se face ca, timp de doua zile, 24-25 septembrie, gorjenii s-au intrecut la Tismana in prepararea celor mai bune racituri, iar vizitatorii au avut cu siguranta de ce sa fie peste masura de incantati. Racituri in strachini de lut sau in cotovaica (o jumatate de dovleac uscat, suficient de pantecos cat sa primeasca bunatatea de piftie ), din carne de pui, curcan, porc sau peste, dar chiar si racituri de post. Toate frumos decorate, ca sa-l imbie pe mesean sa le guste si sa se minuneze. Si pentru ca la Tismana trebuia sa fie ales cel mai priceput intr-ale raciturilor, participantii, reprezentanti a 12 pensiuni din Gorj, Valcea, Dolj si Mehedinti, s-au intrecut sa-si aranjeze mesele asa cum se cuvine, punand pe langa racituri si branza de burduf sau in coaja de brad, copturi de tot felul, sarmalute, ulcele de lut cu tuica rece. Dupa ce juriul a degustat si a decis ca cele mai bune se fac la Targu-Jiu, a venit si randul celor prezenti sa incerce maiestria de bucatari a gorjenilor. Judecand dupa chipurile vesele, cu siguranta vor veni si anul urmator la Festivalul Raciturilor.

Acest festival a fost un prilej pentru a le arata oaspetilor ca plaiurile Gorjului sunt menite calatorului de oriunde care doreste sa descopere autenticul suflet romanesc. Co¬voare si stergare decorate cu motive specifice acestei zone, cum ar fi Gradina de Tismana, o gradina mitica, plina cu flori ce nu-si pierd culorile, dar si vase din lut, numai bune de a adaposti bucate. Nu au lipsit spectacolele folclorice si invitatia de a descoperi cateva obiective aflate la mica distanta de Tismana: Manastirea Tismana (despre care se spunea in secolul al XVII lea ca nu are „seaman nici in aceasta tara, nici in alta, prin frumusetea locului si a asezarii"), Podul lui Dumnezeu (un pod natural aflat la Ponoarele), Pestera si Lacul Zaton.

Piftie de peste
Este o reteta mai neobisnuita, dar pe care gospodinele gorjene o pregatesc mai ales in timpul posturilor de peste an, atunci cand este dezlegare la peste. Se poate folosi orice fel de „inotator", dar mai cu seama crap sau pastrav proaspeti. Pentru ca zeama sa fie mai dulce, se pune la fiert crapul (are carnea mai grasa) timp de aproape patru ore in zeama in care au fiert anterior morcovii, patrunjelul, ceapa si condimentele (piper, ienibahar, foi de dafin - este bine sa fie ceva mai condimentat, pentru ca pestele are in general un gust mai putin pronuntat).

Focul trebuie sa fie foarte mic, pentru ca zeama sa nu se tulbure. Se strecoara si se toarna zeama in strachini. Important este ca pestele sa fiarba foarte mult, pentru a se obtine astfel gelatina. In acest timp se fierbe un alt peste, poate fi tot crap sau orice altceva, se indeparteaza oasele, apoi se taie carnea in bucatele. Se pune in strachini, alaturi de legumele fierte, si se lasa sa se inchege. Raciturile trebuie asezate la masa alaturi de sarmalute in foi de varza, fie ele si de post, ca doar asa se simte gorjeanul multumit.

Text si foto: Jurnalul National

A1.ro iti recomanda azi filmul "Johnny English Reborn - Johnny English se intoarce!"... Angela Gheorghiu, live de la Londra la Opera Nationala Bucuresti si Opera din Timisoara...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x