Antena Căutare

Festivalul „Ve­de­TEatru” la Buzau

Un eveniment cultural organizat cu maxima seriozitate de opt ani este Festivalul de Teatru de la Buzau, denumit la inceputul lui „Capul de… Regizor – Gala Noilor Generatii” si devenit mai tarziu Gala „VedeTEatru”, avand in centru artistul vedeta: vedeta cu sensul de valoare.

Initiatorul - Teatrul „George Ciprian" (la primele editii director Razvan Ioan Dinca si de cativa ani institutia este gospodarita de Marinela Tepus) - a avut sprijinul autoritatilor locale dar si al sponsorilor care au inteles ca, daca cineva a creat un teatru la Buzau (acel cineva a fost dramaturgul Paul Ioachim) si altcineva depune suflet pentru a-l face merituos, inseamna ca aceasta comunitate are nevoie de arta spectacolului.

Ceea ce a propus teatrul la fiecare editie a prins la public; rezultatul: la orice spectacol sala e plina. S-au adus productii in care jucau actori foarte cunoscuti, impunand astfel si nume mai putin cunoscute sau necunoscute, dar cu talent si responsabilitate. Sau nume de regizori, al caror chip nu se prea vede la televizor, insa ei sunt creatorii spectacolelor in care joaca vedete. Asa a luat nastere „dialogul" intre comunitatea artistica si publicul comunitatii. Si dialogul este conti¬nuu. Mai bine spus, buzoienii au facut o pasiune pentru teatru: si maturii, si tinerii, si elevii.

Editia din acest an (14-21 mai) a fost axata pe o tema: comedia. S-au ales productii noi ale teatrelor, in special bucurestene. Seara de seara, in sala teatrului se spune cate o poveste, iar lumea o urmareste, cautand-o si dupa caderea cortinei. Adica a doua zi. Au primit pana acum aplauzele publicului actorii din spectacolele „Natura moarta cu nepot obez" (Teatrul Odeon), „Vacanta in Guadelupa" - premiera (Teatrul Nottara - Teatrul „George Ciprian"), „Faceti loc" (Teatrul de Luni), „Metoda" (Teatrul Nottara), „Elling" (Teatrul de Comedie), „Ma mut la mama" (Centrul Cultural pentru UNESCO „Nicolae Balcescu"). Aceasta sectiune, numita oficiala, e competitiva, iar juriul este format din public.

A doua sectiune - „Vedeta de maine" - cuprinde spectacole ale studentilor si masteranzilor de la UNATC, desfasurate la Cafeneaua Artistilor din oras. Este un loc propice publicului tanar incantat de productiile studentesti. O alta sectiune, „Bucuria ochiului din ureche", cu spectacole radiofonice, a inclus si o intalnire cu actori de comedie, moderata de criticul Marina Constantinescu. Au fost prezenti Ion Lucian, Ileana Stana Ionescu, Mircea Diaconu, Diana Lupescu, George Mihaita, Silviu Biris. Sa tot asculti amintiri...

O sectiune care merita pusa in valoare tot mai mult este cea numita Festivalul de Teatru pentru Elevi „Cu teatru la cap...". E un concurs al liceelor buzoiene, cu elevi pasionati de teatru. In acest an, in competitie s-au evidentiat Grupul scolar tehnic Nehoiu si Liceul cu program sportiv „Iolanda Balas-Soter". O atentie mare acestui concurs de teatru au acordat-o, alaturi de directoarea teatrului Marinela Tepus, inspectorul Paula Mihai (inspectoratul scolar judetean) si profesorul Liceului de Arta Adrian Constantin.

Citeste si Jurnalul!

Foto: Teatrul Nottara

Trupa rock finlandeza Amorphis vine la Sibiu si Bucuresti... Suplimentare de bilete la concertul lui Bon Jovi...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x