Antena Căutare

Fundația Vodafone România și Fundația Mereu Aproape demarează proiectul Ajută un sat. Schimbă o ţară

În cadrul Programului Strategic de Investiţie în Mediul Rural al Fundaţiei Vodafone România, proiectul Ajută un sat. Schimbă o țară va fi coordonat și implementat de Fundația Mereu Aproape și se va desfășura în perioada iunie 2015-mai 2016.

În cadrul Programului Strategic de Investiţie în Mediul Rural al Fundaţiei Vodafone România, proiectul Ajută un sat. Schimbă o țară va fi coordonat și implementat de Fundația Mereu Aproape și se va desfășura în perioada iunie 2015-mai 2016.

Programul Strategic de Investiţie în Mediul Rural se derulează la nivel naţional și susţine dezvoltarea de proiecte în domeniile educaţiei, sănătăţii şi serviciilor sociale necesare categoriilor defavorizate din satele şi oraşele mici din România. Prin proiectul Ajută un sat. Schimbă o țară, Fundaţia Vodafone România şi Fundaţia Mereu Aproape îşi propun ca, timp de un an, să sprijine prin implicare directă, financiară şi logistică, 14 comunităţi din 12 județe: Alba, Arad, Bihor, Brașov, Caraș Severin, Cluj, Hunedoara, Mureș, Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Timiș.

Scopul proiectului este de a susține dezvoltarea comunităţilor prin construcție, renovare, dotare şi implementare de programe educaţionale, precum și combaterea excluziunii sociale, abandonulului şcolar şi analfabetismului. Totodată, proiectul va contribui la dezvoltarea spiritului antreprenorial şi încurajarea implicării comunităţii în rezolvarea nevoilor sale proprii, prin promovarea voluntariatului.

Proiectele au fost selectate în urma cercetărilor realizate în 168 de comunităţi (25 de judeţe), în perioada decembrie 2014 – februarie 2015, în reţeaua Group 4 Youth (creată în perioada 2011-2014 şi care cuprinde şcoli, biblioteci, asociaţii etc). Fundaţia Mereu Aproape a identificat 14 zone rurale critice, unde zeci de şcoli, grădiniţe, biblioteci şi asociaţii locale nu au infrastructura şi nici forţă financiară care să asigure accesul la educaţie şi sănătate, drepturile fundamentale.

Nivelul crescut al sărăciei în comunităţile care au făcut parte din cercetarea Fundaţiei Mereu Aproape arată că mii se copii nu pot învăţa pentru că familiile lor nu au cu ce să le cumpere rechizite, cărţi, îmbrăcăminte şi nu le pot asigura drumul până la grădiniţă, şcoală sau bibliotecă. Iar dacă ajung în clasă, copiii nu au bănci, scaune, dulapuri, căldură, apă curentă, toalete, material didactic.

În tot acest tablou al României sărace şi nevăzute, există educatori, învăţători, profesori, bibliotecari, cadre medicale, şefi de instituţii de învăţământ şi aleşi locali care vor să dezvolte comunitatea în care trăiesc. Dovadă stau proiectele propuse de ei şi alese de Fundaţia Vodafone România şi Fundaţia Mereu Aproape să facă parte din Proiectul “Ajuta un sat. Schimbă o ţară”:

  1. Grădiniţa şi Şcoala Primară “Domino Servite” din Voiteg, 300 copii, judeţul Timiş. Proiect “Învăţăm jucându-ne”.
  2. Şcoala gimnazială nr. 1 din Chişlaz, 200 copii, judeţul Bihor. Proiect – “Mobilizare pentru învăţare”
  3. Şcoala şi Biblioteca “Simion Balint” din Copăceni-Sănduleşti, 130 elevi, judeţul Cluj. Proiect – Atelierul de meşteşuguri”
  4. Liceul Tehnologic Special “Samus”, 150 elevi, judeţul Cluj. Proiect – “Clubul multimedia”
  5. Şcoala gimnazială din Ilimbav, 200 elevi, la care se adaugă 1800 persoane din 13 comune (51 localităţi) judeţul Sibiu. Proiect – “Arca Mereu Aproape”
  6. Şcoala gimnazială “Prof Dr. Ioan Cerghit” din Hârseni 250 copii, judeţul Braşov. Proiect – “Învăţare din plăcere”
  7. Liceul Tehnologic George Bariţiu din Livada (cu internat cămin), 700 elevi, judeţul Satu Mare. Proiect “Educat civilizat”
  8. Şcoala gimnazială şi cabinetul medical din Fârliug, 1200 persoane, judeţul Caraş-Severin. Proiect “Sănătos, curat şi educat”
  9. Şcoala gimnazială nr. 1 din Mirşid, 200 elevi, judeţul Sălaj. Proiect – “Joc, mişcare, învăţare”
  10. Biblioteca şi Şcoala gimnazială din Dobrin, 120 elevi, judeţul Sălaj. Proiect – “Nu abandonăm, învăţăm”.
  11. Şcoala gimnazială Galsa-Mâşca (Comuna Siria), 110 elevi, judeţul Arad. Proiect – “Învăţăm practic”
  12. Grădiniţa din Viişoara, 50 copii, judeţul Mureş. Proiect – “Părinţii mei”
  13. Şcoala şi Biblioteca “Avram Iancu”, Abrud – 4900 de beneficiari, judeţul Alba. Proiect – “Ludoteca Mereu Aproape”
  14. Şcoala gimnazială Lunca Cernii, 50 de copii, judeţul Hunedoara. Proiect – “Licuricii”

Pentru județul Harghita va fi selectat un proiect în perioada următoare.

România are copii care nu au văzut asfaltul. Niciodată. Copii pentru care marea nu există nici măcar în vis. Copii care cred că de întuneric scapi doar când răsare soarele. Aceasta nu este România mea. Lupt pentru copiii României! Dacă salvăm un copil, salvăm un sat şi apoi o ţară!”, Alessandra Stoicescu, Preşedinte Fundaţia Mereu Aproape

Fundaţia Mereu Aproape a luat naştere acum 10 ani. Împreună cu partenerii săi, donatori, companii, jurnalişti şi persoane publice, a ajutat peste 870.000 de oameni prin programe în domeniile sănătăţii, educaţiei, culturii, social umanitare, dezastre şi advocacy. A contribuit la ajutorarea a zeci de mii de sinistraţi şi a construit 75 de case.

Până în prezent, ajutorul financiar şi material oferit de Fundaţia Mereu Aproape depăşeşte 9,5 milioane de Euro.

Mai multe detalii despre programele Fundaţiei se regăsesc pe www.fundatiamereuaproape.ro şi pe https://www.facebook.com/fundatiamereuaproape.

Fundaţia Mereu Aproape este o organizaţie nonguvernamentală românească, înfiinţată în 2005.

Cel mai mare miting aviatic din România a strâns zeci de mii de oameni! Acrobaţii pe cerul Capitalei, cu 120 aparate... 17 iulie. Piața Constituției, punct de întâlnire pentru concertul anului! Robbie Williams vine în România: Toate detalii...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x