Peretii au avut cel mai mult de suferit din cauza infiltratiilor de apa. Apa s-a infiltrat la fiecare ploaie, iar printre exponatele extrem de valoroase fiecare poate admira si peretii crapati sau acoperiti de igrasie.
La exterior, aceleasi urme. In plus, bucati din zid s-au desprins deja. "Am reusit sa refacem acoperisul. Am pus unul din cupru. Si burlanele sunt tot din cupru, insa anumiti cetateni le-au furat. Am pus camere de luat vederi, iar firma de paza a stat la panda ca sa-i prindem", a povestit Lia Maria Voicu, directorul Muzeului Judetean de Arheologie si Istorie Prahova. Muzeul Ceasului nu a beneficiat niciodata de lucrari mari de reparatii. "Are nevoie de restaurare. Nu s-a facut niciodata. Am facut mici lucrari. Acum intocmim un proiect pe care-l vom depune zilele acestea pentru a obtine fonduri europene. Avem nevoie de aproximativ trei milioane de lei", a adaugat directorul.
"Cladirea, in care functioneaza Muzeul Ceasului din 1971, este un monument de arhitectura de la sfarsitul secolului al XIX-lea, care a apartinut magistratului si politicianului Luca Elefterescu. Casa pastreaza, in linii generale, arhitectura si decoratia originala, in stil romantic, initialele primului proprietar regasindu-se si azi incadrate intr-o splendida feronerie a usilor de la intrare", a mai precizat sefa Muzeului Ceasului, Elisabeta Savu.
Colectia cuprinde 2.000 de piese, insa numai 400 sunt expuse. Sunt expuse cadrane solare, clepsidre, nisiparnite, ceasuri de mobilier, de semineu, de perete, de buzunar si de calatorie. Printre ele sunt ceasuri care le-au apartinut lui Mihail Kogalniceanu, Alexandru Ioan Cuza, Theodor Aman, George Cosbuc, regilor Carol I si Mihai I, tarului Alexandru al II-lea, Marelui Duce Nicolae sau generalului Alexandru Averescu. Cel mai vechi este un ceas de masa olandez din 1544.
"Avem probleme cand ploua puternic. Apa se scurge, dar nu a ajuns pana acum la ceasuri, pentru ca incercam sa le protejam. Este o colectie extrem de valoroasa", a declarat Tatiana Ristea, conservator. Cladirea in care functioneaza muzeul a fost construita in 1890. Muzeul este unic in Romania si detine piese care sunt extrem de rare la nivel mondial.
Sursa: jurnalul.ro
Dorina Lazar, declarata "Omul zilei" de Jurnalul National... Frica de Caragiale ar trebui sa ne stapaneasca pe toti...