Antena Căutare

Muzeul Naţional de Artă Contemporană lansează sezonul expoziţional de toamnă

Muzeul Naţional de Artă Contemporană lansează joi sezonul expoziţional de toamnă cu "Metamorfozele lui Julian", "Donaţia Margareta Sterian (1897-1992). Opere târzii", "Marianna Christofides. Days in between" şi "+ Urban Steps".

"Metamorfozele lui Julian", prima retrospectivă a lui Iulian Mereuţă într-un laborator expoziţional activ, o pânză monumentală, lungă de 28 metri şi înaltă de 5 metri, care va umple Sala de Marmură a muzeului, nostalgia operelor târzii ale Margaretei Sterian şi o donaţie generoasă de lucrări proaspăt intrate în colecţia MNAC, dar şi lucrări semnate de Marianna Christofides, una dintre cele mai renumite artiste contemporane din Cipru care va avea prima expoziţie personală în România, sunt expoziţiile noului sezon de la Muzeul Naţional de Artă Contemporană.

Vernisajul "Metamorfozele lui Julian", prima retrospectivă a lui Iulian Mereuţă într-un laborator expoziţional activ, unde însăşi expunerea se va metamorfoza de la o lună la alta, are loc joi, la ora 19.00, la etajul 3 al MNAC. Intrarea este gratuită, iar accesul se face liber cu maşina pe la poarta B3 din Calea 13 Septembrie. Expoziţia "Metamorfozele lui Julian. O retrospectivă - laborator Iulian Mereuţă", curatoriată de Călin Dan, va putea fi văzută în perioada 31 octombrie 2019-29 martie 2020.

Iulian (Julian) Mereuţă (1943 - 2015) s-a format în cercurile celui de-al treilea val de suprarealism românesc, ca membru al echipei Revistei Arta şi exponent al mişcării artei conceptuale de la finalul anilor ‘60, înainte de emigrarea în Franţa, în 1978. O expoziţie vie, cu un concept dinamic, ce se va transforma de mai multe ori pe perioada expunerii.

"Donaţia Margareta Sterian (1897-1992). Opere târzii" va fi deschisă publicului din 31 octombrie 2019 până la 12 ianuarie 2020, la parterul MNAC. Pictura Margaretei Sterian este doar un fragment dintr-un univers umanist dezvoltat de-a lungul deceniilor în care a desenat, a scris poezie şi proză, a tradus din alte limbi, a imaginat o lume paralelă şi a anulat graniţele dintre realitate şi fantezie, în spiritul manifestelor suprarealiste.

Articolul continuă după reclamă

Expoziţia este curatoriată de Simona Vilău şi prezintă una dintre marile artiste erudite ale secolului al XX-lea românesc şi o donaţie generoasă de lucrări, proaspăt intrate în colecţia muzeului,

La parter, în Sala de marmură, va fi instalată expoziţia "Peisaj Infinit/ Endless Landscape. Ioan Sbârciu", în perioada 21 octombrie 2019 - 29 martie 2020, care va cuprinde o instalaţie fără precedent în România, o pânză monumentală (lungă de 28 metri şi înaltă de 5 metri) care umple emblematica Sală de Marmură a muzeului, devenind astfel un obiect sincretic, ce aparţine deopotrivă picturii şi sculpturii.

La etajul 4 al MNAC, va fi organizată expoziţia "Marianna Christofides. Days in between", curatoriată de Andrei Siclodi, cu lucrările uneia dintre cele mai renumite artiste contemporane din Cipru, aceasta fiind prima ei expoziţie personală în România. Operele vor putea fi văzute între 31 octombrie şi 15 decembrie. Artista combină materiale filmate anterior cu unele recente, realizate la Bucureşti în primăvara anului 2019, concentrate în jurul mai multor cutremure devastatoare din România. Expoziţia este o colaborare exclusivă cu Programul de Rezidenţe pentru Artă şi Teorie al Künstlerhaus Büchsenhausen, Innsbruck/Austria.

Etajul 1 este ocupat de expoziţia permanentă "Văzând istoria - 1947-2007", Colecţia MNAC. Istoria artei contemporane din România (1947, anul abolirii monarhiei - 2007, anul intrării României în UE), revizitată printr-un discurs expoziţional care pune pe acelaşi plan dimensiunea documentară şi pe cea artistică, producţia de obiect cultural şi contextul în care aceasta a avut loc.

Echipa curatorială este formată din: Cristina Cojocaru, Călin Dan, Sandra Demetrescu, Mălina Ionescu, Adriana Oprea, Magda Predescu, Irina Radu.

"+ Urban Steps", curatoriată de Mihai Zgondoiu, prezintă 20 de ani de artă urbană în România, tot atâtea voci ale street art-ului românesc şi un graffitti de 500 de metri pătraţi pe scările interioare ale MNAC-ului.


Sursa : news.ro

Barometrul de Consum Cultural 2018 - Românii cheltuiesc, în medie, 27 de euro de persoană pentru cultură, de cinci ori m... Ateliere pentru bebeluşi şi copii, spectacole de lectură şi expoziţii, la Festivalul Tânăr de la Sibiu...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x