- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Expozitia include 300 de oua incondeiate provenind de la Muzeul Taranului Roman din Bucuresti si douazeci de icoane pe sticla si lemn cu teme pascale. De asemenea, pe durata expozitiei (25 martie-11 aprilie), va rula incontinuu un film documentar privind realizarea oualor incondeiate.
Ouale rosii sunt un simbol crestin al Invierii in intreaga lume. De la oul rosu la ouale multicolore si apoi la cele pictate s-a ajuns mult mai tarziu, probabil prin secolul al XIX-lea. Specific pentru Romania este obiceiul incondeierii cu ceara al oualor golite de continut. Aceste oua nu vor fi desigur ciocnite de Paste, ele se pastreaza la icoana casei sau sunt transformate in pasari decorative (porumbi), care se pastreaza insirate pe ata, la grinda casei. Regiunile in care obiceiul incondeierii este foarte raspandit sunt Bucovina (nord-est), zonele carpatice Buzau, Vrancea, Bran, Arges si Valcea (centru) si Banat (sud-vest). Pe langa acestea, in zonele Padureni si Ialomita (sud-est) mai exista un obicei al fierarilor, acela al "potcovirii oualor".
Procedeul tehnic are un principiu comun cu procedeul "cire perdue", in sensul ca suprafetele acoperite de ceara sunt modele in negativ, care vor aparea in culoare abia la topirea finala a cerii. Mai intai se acopera suprafetele care vor ramane albe si oul se cufunda intr-o baie de galben. Apoi se acopera suprafetele galbene si oul este scufundat in rosu si tot asa, pana la culoarea cea mai inchisa, care uneori este brun sau negru. Prin incalzirea finala, ceara se topeste si dispare, descoperind liniile sau suprafetele diferit colorate.
Inaugurarea va fi urmata de un recital de muzica clasica al cvartetului de tineri (Carolin Ott, Pascal Menke, Philipp Fixmer, Victor Avramescu) al Misiunii Greco-Catolice Romane din München. In program se vor ragasi muzici de Chopin, Schubert si Brahms. Proiectul este realizat in colaborare cu Muzeul Taranului Roman (Bucuresti) si Asociatia culturala "Rivista delle Nazioni" (Roma).
Sursa: jurnalul.ro
Traditii romanesti la Roma: expozitie de oua incondeiate si icoane... Sarbatoarea poeziei: "Frunza verde de albastru"...